Een van de paarden loopt bebloed door de straten
PA Wire/PA Images

5 op hol geslagen militaire paarden gevat na dolle tocht door Londen, 4 mensen naar ziekenhuis

De 5 militaire paarden die waren losgebroken in het centrum van Londen zijn gevat. De dieren waren opgeschrikt door vallend puin van een bouwwerf en sloegen op hol. In hun paniek botsten ze tegen meerdere voertuigen, er raakten ook 4 mensen gewond.

Rond 8.30 uur vanmorgen werd het centrum van Londen opgeschrikt door een aantal op hol geslagen paarden. Volgens commandant Matt Woodward van de Britse cavalerie waren de paarden geschrokken door vallend puin van een bouwwerf.

Bekijk: Omstanders konden filmen hoe 2 militaire paarden door de straten van Londen galoppeerden:

Videospeler inladen...

"Elke ochtend oefent de Britse cavalerie met zo'n 150 paarden in de parken en de straten. Het houdt hen fit en doet ze wennen aan de geluiden van de stad, zodat ze minder snel panikeren tijdens parades."

"Maar vanmorgen, in een stille straat in (de Londense wijk) Belgravia, vielen plots bouwmaterialen naar beneden, vlak naast de paarden. Ze sloegen op de vlucht en enkele ruiters vielen daarbij van hun paard." Het bleek uiteindelijk om 5 paarden te gaan. 4 ruiters werden uit hun zadel geworpen.

Heel wat Londenaars zagen de paarden voorbij galopperen. In hun paniek botsten de dieren ook tegen meerdere auto's en een bus. Een van de paarden verwondde zich daardoor en liep nog een hele tijd bebloed door de straten. Uiteindelijk konden de paarden 2 uur later weer worden gevangen.

"3 van onze soldaten zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht, maar zijn niet in levensgevaar", zegt commandant Woodward. "Onze paarden zijn allemaal teruggebracht en worden verzorgd door dierenartsen. We willen de politie en hulpdiensten hartelijk bedanken voor hun snelle reactie." Volgens de Britse omroep BBC raakte ook nog een fietser gewond.

PA

Waarom getrainde paarden toch in paniek kunnen raken

Het ging dus wel degelijk om getrainde paarden die gewend zijn aan lawaai. Dat ze toch in paniek raken, is uitzonderlijk, maar niet onmogelijk, zegt professor diergeneeskunde Annelies Decloedt van de Universiteit Gent. "Je kan paarden aan veel gewend maken, maar er kan toch altijd iets onverwachts gebeuren."

"Paarden zijn vluchtdieren die in het wild opgegeten worden door roofdieren. Zodra ze iets horen of zien wat op gevaar kan wijzen, is hun instinct om te vluchten. Eerst lopen en dan pas kijken wat er aan de hand is. Het zijn ook kuddedieren. Dus zodra eentje vlucht, gaat de rest er automatisch ook vandoor. Eens ze vertrekken, kan je ze moeilijk nog stoppen."

"Een paard weegt snel 500, 600 kilogram. Als zo'n dier op volle snelheid en in blinde paniek begint te lopen, blijf je best uit de buurt als je geen ervaring hebt. Je kan ze enkel stoppen door hen naar een veilige plek te jagen of door de teugels te grijpen. Maar zolang ze in paniek zijn, blijven ze lopen."

Herbeluister: het gesprek met professor Annelies Decloedt uit De Wereld Vandaag op Radio 1, over waarom paarden op hol slaan

Meest gelezen