11 december 2017 om 03:00
Commentaar
Ruurd Ubels
Luister naar

Met dank aan Trump

Door al het mediageweld over het Brexit-succesje van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, is een echt akkoord ondergesneeuwd. Een paar uur nadat voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie vrijdag de hand had geschud van Theresa May, belde hij de Japanse premier Shinzo Abe. Samen maakten ze even later officieel een einde aan vier jaar onderhandelen over een Europees-Japans vrijhandelsakkoord.

JEFTA, zo heet de overeenkomst, maakt van de EU en Japan één grote handelszone, waar bijna tien procent van de wereldbevolking leeft. Europese ondernemers verwachten er veel van. Vooral degenen in de land- en tuinbouwsector, want Japan heeft een kleine agrarische sector en moet veel voedsel en bloemen importeren. Daaraan werden tot nu toe echter hoge eisen gesteld, nog los van hoge importheffingen. JEFTA kan hier veel handel en banen opleveren.

De EU en Japan geven met hun overeenkomst een belangrijk signaal af. Terwijl vrijhandel zich heeft bewezen als basis voor grotere welvaart in de wereld, neemt het economisch protectionisme in populariteit toe.

Deze ontwikkeling begon na 2008 in de nasleep van de kredietcrisis en kreeg een nieuwe stimulans met het aantreden van Donald Trump. Een van zijn eerste ­daden als president was het afschieten van het al door Barack Obama ondertekende handelsverdrag Trans ­Pacific Partnership (TPP), een akkoord tussen de Verenigde Staten enerzijds en Japan en andere Aziatische landen anderzijds. De Japanners waren woedend.

De EU had eenzelfde frustrerende ervaring, toen Trump kort daarna een streep haalde door TTIP, het beoogde vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU.

Deze gebeurtenissen hebben de EU en Japan aangezet tot spoed. Nu Trump een onbetrouwbare partner lijkt te zijn geworden, realiseren Brussel en Tokio zich dat zij het heft in eigen hand moeten nemen. De relatief snelle afronding van het Europees-Japanse verdrag maakt duidelijk dat de vrije wereld haast heeft om nieuwe wegen in te slaan, nu de VS zich terugtrekken. Vóór alles moet worden voorkomen dat Rusland en China het laken naar zich toe trekken.

Dat betekent in dit geval: een vergaand economisch partnerschap tussen de EU en Japan, JEFTA genaamd. Waar de president van de Verenigde Staten van Amerika teruggrijpt op de klassieke bescherming van nationale industrieën, zoeken de EU en Japan hun kracht in samenwerking.

Anderen laten nu dus de VS zien wat vrijhandel is. Dat is nodig, en bovenal revolutionair.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Commentaar

De goedbedoelde maar misplaatste erkenning van de Palestijnse staat brengt vrede niet dichterbij

De erkenning van de Palestijnse staat door Ierland, Spanje en Noorwegen is vooral symbolische zet, maar wordt door zowel Hamas als Israël totaal anders gezien dan de bedoeling is. Dit is niet het goede moment.

Afbeelding

Ligt een jij-bak-coalitie op de loer? Het is gemakkelijker te sneren dan in jezelf te keren

'Er is zelfs niet de zekerheid dat ik vanavond levend dit pand verlaat', aldus BBB'er Caroline van der Plas. Die benadering typeert het akkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB sloten, maar is ook een gemakkelijker dooddoener.

nd

Door het solidair spreiden van asielzoekers te staken, pookt Wilders' coalitie de crisisstemming op

Nog voor er iets gedaan is wat de instroom van asielzoekers kan verminderen, loopt het spreiden van de opvang weer spaak. Zo rolt een coalitie die geen oplossingen wenst, omdat een ellendige stemming haar groeimodel is.

Afbeelding

Nepnieuws in de spreekkamer is een nieuwe en soms zelfs dodelijke ziekte

Steeds vaker maken patiënten met desinformatie het werk van doktoren lastiger. Artsen hebben de taak om het geschonden vertrouwen terug te winnen, maar burgers moeten ook eens stoppen met het verzamelen van onzin.

commentaarpinksteren

Wat is de belofte van Pinksteren? Meer dan het waterige zonnetje dat over Nederland opgaat

De zon gaat weer schijnen in Nederland, zei een politiek leider deze week. Het is een beeld vol beloften. Geluk en veiligheid gloren aan de horizon, duister en onzekerheid vluchten weg. Maar kan een kabinet dat bereiken?

commentaar

Nederland van 'ons'? Wat Wilders daar altijd mee bedoelde, willen zijn bondgenoten nu laten vergeten

Misschien dient het om de PVV van vóór 2024 uit ‘ons’ geheugen wissen, dat deze coalitie het lezen van boeken, bladen en kranten gaat ontmoedigen. Alleen bioscoop en pretpark blijven fiscaal bevoordeelde cultuur.

ND

Een coalitie van onbehagen en wantrouwen, maar op basis van eensgezinde afkeer van 'links'

Kandidaat-ministers die voor dit avontuur worden uitgenodigd, zullen meer zekerheid vragen dan een mapje ‘gestold wantrouwen’. Het formeren van de ploeg en schrijven van een regeerakkoord kan dus nog weken gaan duren.

Afbeelding

Onze democratie verdient meer tanden, want we zijn te vaak hopeloos nonchalant

Een rechter in Münster gaat akkoord met het bespioneren van het extreemrechtse AfD. Dat verdient steun, want onze democratische rechtsstaat wordt bedreigd. Ook in Nederland.

beeld nd

Politici hebben krediet verspeeld, maar in de samenleving ligt nog een basis van sociaal vertrouwen

Op een moment dat het vertrouwen in landelijke politici historisch laag is, stelt het enigszins gerust dat de Europese Unie en de rechterlijke macht veel hoger scoren.