11 december 2017 om 03:00
Luister naar

Henk Algra: Poetsweigeraars en hun smoezen

De meeste Nederlanders poetsen regelmatig hun tanden en kiezen. Zeker in de week voordat de halfjaarlijkse afspraak met de tandarts in de agenda staat, doen ze erg hun best.

Er zijn echter ook mensen die het poetsen zien als een zinloze vorm van tijdsbesteding. Ze bedenken allerlei manieren om aan het tandenpoetsen te ontkomen.

In mijn werk kom ik deze poetsweigeraars vaak tegen. Ze hebben me geholpen aan een breed scala aan argumenten waarom je niet je gebit zou hoeven te poetsen.

‘Ik poets mijn tanden niet, want ik ben de oplader kwijt.’

‘De tandarts zei dat ik goed moet poetsen. Ik heb iedere dag gepoetst en toch heb ik weer gaatjes. Poetsen helpt dus helemaal niet.’

‘Ik poets mijn tanden niet, want de wasbak lekt en dan krijg ik ruzie met de benedenbuurman.’

‘Als je nooit cola drinkt, hoef je ook niet te poetsen.’

‘Mijn moeder had met d’r achttiende al zo’n klapper en daarna nooit meer kiespijn. Geef mij ook maar zoiets, dan ben je voor de rest van je leven van al dat gedoe af. De tandarts moet gewoon alles trekken.’

‘Iedere keer als ik poets, breken er stukken van mijn tanden af. Dus poetsen is slecht voor mijn gebit.’

‘Ik heb geen tijd om te poetsen. Ik moet iedere dag naar mijn werk.’

‘Mijn vader had een slecht gebit en ik ook. Dat komt door de tandwolf. Die zit bij ons van vader op zoon in de familie.’

‘Ik poets mijn tanden niet, want daarna smaakt de cola zo vies.’

‘Ik woon in een verkeerd huis. De wasbak staat om de hoek. Die zie ik niet als ik naar bed ga. Dan denk ik er dus niet aan.’

‘Ik ben wel van plan te gaan poetsen, maar nu ben ik er nog niet aan toe.’

‘Ik poets mijn tanden niet, want dan raakt het eco­systeem van mijn gebit verstoord.’

‘Ik hoef dit jaar niet meer te poetsen. Mijn eigen risico is toch al op.’

Maar hebben niet alle mensen hun eigen redeneringen om een slechte gewoonte in stand te houden? Je zou er je tanden op stuk kunnen bijten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Al is het leven nog zo snel, de dood achterhaalt hem wel. Als kind kwam ik daar al vroeg achter.

Het is de Opgestane die mij opwacht aan het eind. Sterker nog: die voor me uit gaat

Aanvallen van drones op Isfahan. Isfahan: met die naam opende bij Klaas Vos het deurtje naar poëzie, naar het gedicht De tuinman en de dood van P.N. van Eijk.

nd

Tanya (40) uit Oekraïne heeft zeven zussen. Vijf emigreerden er naar Australië. 'Maar ik blijf hier'

Vreugde en nieuwe moed bij Oekraïeners, ook in Nederland: het Amerikaanse steunpakket komt eraan. In de Alblasserwaard zijn de contacten met Oekraïne nog steeds sterk, schrijft Hilbrand Rozema.

Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Geef autonomen aandacht, erkenning en een goed gesprek. Confrontatie werkt niet

Mensen die zich ‘als staatsburger uitschrijven’ moet je niet hard aanpakken. Dat bevestigt hen alleen maar in hun gelijk dat de overheid omvergeworpen moet worden, zegt Bart Jan Spruyt.

Jan-Willem Wits

De schuilkerken van toen zijn het hoofddoekjesverbod van nu. We zijn altijd al goed geweest in pesten

De weerzin van iemand als Geert Wilders tegen de islam is niet nieuw, maar sluit aan bij een lange traditie van het (weg)pesten van andersdenkenden, schrijft Jan-Willem Wits.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.

Nienke Hofsink

De Bijbel leert dat slaven geen slaven blijven. Wat kunnen wij daarmee?

Je bent dus zondig? Gebruik dat niet als excuus om niet te veranderen, schrijft Nienke Hofsink. 'Er is een ander leven mogelijk, van gerechtigheid, vrede en vreugde.'

nd

We mogen meer opkomen voor medeburgers die als trans- of non-binaire personen door het leven gaan

Columnist Sahar Noor bespeurde de afgelopen maanden op diverse plekken transfobie. Ze vraagt zich af waarom er zo veel weerstand is tegen transpersonen.

nd

Ineens ruikt Amsterdam CS naar kolendamp! De schitterende Oriënt-Express uit 1920 trekt volop bekijks

Op Amsterdam CS rijdt langzaam de mooiste trein van Europa binnen: de Oriënt-Express, uit 1920, een rijdend stuk spoorhistorie. Nog steeds kun je tegen royale betaling mee, van Londen naar Parijs, Venetië of Istanbul.

Cocky Drost

Is het egoïstisch als ik zeg dat ik geen zin heb in seks? Een vrouw hoeft niet altijd zin te maken

‘Soms moet je je man z’n gang maar even laten gaan, want als je getrouwd bent is jouw lichaam van hem.’ Misschien - hopelijk - voel jij acute verontwaardiging als je dit leest.