11 december 2017 om 03:00
Commentaar
Ruurd Ubels
Luister naar

Met dank aan Trump

Door al het mediageweld over het Brexit-succesje van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, is een echt akkoord ondergesneeuwd. Een paar uur nadat voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie vrijdag de hand had geschud van Theresa May, belde hij de Japanse premier Shinzo Abe. Samen maakten ze even later officieel een einde aan vier jaar onderhandelen over een Europees-Japans vrijhandelsakkoord.

JEFTA, zo heet de overeenkomst, maakt van de EU en Japan één grote handelszone, waar bijna tien procent van de wereldbevolking leeft. Europese ondernemers verwachten er veel van. Vooral degenen in de land- en tuinbouwsector, want Japan heeft een kleine agrarische sector en moet veel voedsel en bloemen importeren. Daaraan werden tot nu toe echter hoge eisen gesteld, nog los van hoge importheffingen. JEFTA kan hier veel handel en banen opleveren.

De EU en Japan geven met hun overeenkomst een belangrijk signaal af. Terwijl vrijhandel zich heeft bewezen als basis voor grotere welvaart in de wereld, neemt het economisch protectionisme in populariteit toe.

Deze ontwikkeling begon na 2008 in de nasleep van de kredietcrisis en kreeg een nieuwe stimulans met het aantreden van Donald Trump. Een van zijn eerste ­daden als president was het afschieten van het al door Barack Obama ondertekende handelsverdrag Trans ­Pacific Partnership (TPP), een akkoord tussen de Verenigde Staten enerzijds en Japan en andere Aziatische landen anderzijds. De Japanners waren woedend.

De EU had eenzelfde frustrerende ervaring, toen Trump kort daarna een streep haalde door TTIP, het beoogde vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU.

Deze gebeurtenissen hebben de EU en Japan aangezet tot spoed. Nu Trump een onbetrouwbare partner lijkt te zijn geworden, realiseren Brussel en Tokio zich dat zij het heft in eigen hand moeten nemen. De relatief snelle afronding van het Europees-Japanse verdrag maakt duidelijk dat de vrije wereld haast heeft om nieuwe wegen in te slaan, nu de VS zich terugtrekken. Vóór alles moet worden voorkomen dat Rusland en China het laken naar zich toe trekken.

Dat betekent in dit geval: een vergaand economisch partnerschap tussen de EU en Japan, JEFTA genaamd. Waar de president van de Verenigde Staten van Amerika teruggrijpt op de klassieke bescherming van nationale industrieën, zoeken de EU en Japan hun kracht in samenwerking.

Anderen laten nu dus de VS zien wat vrijhandel is. Dat is nodig, en bovenal revolutionair.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Commentaar

Huwelijks- en scheidingspastoraat, waarom zou dat geen 'werk van barmhartigheid' zijn voor de kerken

Zolang de kerk nog een positie heeft als getuige aan het begin van veel huwelijken, heeft ze daar ook preventieve raad en advies te bieden: 'Kennen jullie elkaar en jezelf genoeg om deze verplichting aan te gaan?'

Het gif van vreemdelingenhaat

Een land dat wordt gevoed door vreemdelingenhaat krijgt nooit een goed asielbeleid

Langzaam maar zeker - en aangevoerd door de karikaturale teksten van PVV-baas Wilders - doet het gif van de vreemdelingenhaat in Nederland zijn werk.

ND

Beste demonstrerende UvA-student, waarom horen we je niet over de Israëlische gijzelaars?

Zullen we over een jaar of tien moeten toegeven dat die demonstrerende studenten toch ergens een punt hadden? Misschien, misschien niet. Het maakt hun antisemitisme niet minder verwerpelijk. De wereld is niet zwart-wit.

Afbeelding

Buitenlandse werknemers verdienen een beter bestaan; dat vraagt om een keurmerk voor eerlijke bazen

Aan de formatietafel is asielmigratie het hoofdthema, maar in het land zorgt arbeidsmigratie voor misere: uitbuiting, onderbetaling, beroerde huisvesting. Door bazen uit de achterbannen van partijen als BBB en VVD.

nd

De suggestie dat het met Europa allemaal wel wat minder kan, is een miskenning van wat Europa is

Ook veel hoogopgeleide christelijke jongeren wéten niet eens dat er Europese verkiezingen aanstaande zijn. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, ís Europa helemaal niet ver weg - laat staan Brussel.

Commentaar

Iedereen wil een goed ov, toch? Zet het dan eindelijk eens hoger op de agenda!

Het ov hapert aan alle kanten. Terwijl iedereen vindt dat de trein een goed alternatief voor de auto moet zijn. Hoogste tijd dat er daarom gebeurt om het ov naar een hoger plan te krijgen.

Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?