Direct naar artikelinhoud

Pyongyang noemt uitspraken Trump 'oorlogsverklaring' en dreigt met waterstofbomtest

Noord-Korea dreigt met een waterstofbomtest in de Stille Oceaan als reactie op de uitspraken van president Trump bij de VN. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zei vrijdag dat de VS 'een hoge prijs' zullen betalen voor het dreigement het land compleet te vernietigen. Ook waarschuwde hij Trump om Noord-Korea niet aan te vallen. 'We zullen met de hardste middelen terugslaan', dreigde Kim in een bijzondere verklaring op televisie.

Kim in zijn verklaring op tv.Beeld AFP

'Ik overweeg te reageren met een maatregel die zijn weerga niet kent in de geschiedenis', aldus Kim over de actie die hij mogelijk in petto heeft. Hij voert hiermee de druk op de VS fors op.

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho noemde na de toespraak van Kim als mogelijke tegenmaatregel een 'nooit eerder geziene proef' met een waterstofbom. Plaats van handeling zou volgens Ri de Stille Oceaan kunnen zijn.

Het was Kims eerste reactie op de toespraak van Trump dinsdag voor de Verenigde Naties waarin de president Noord-Korea dreigde met 'totale vernietiging' als de VS zich bedreigd voelen door Pyongyang. Ook noemde hij Kim Jong-un een 'raketman' die met zijn raketlanceringen en kernproeven op een heilloze 'zelfmoordmissie' was. De VN-ambassadeur van de VS, Nikki Haley, zei later dat Trump niet uit was op oorlog met Noord-Korea.

Volgens Kim, die zich zelden zo direct richt tot de VS, hebben de uitspraken van Trump hem ervan overtuigd dat hij de juiste koers vaart. Hij noemde de toespraak van de Amerikaanse president 'de meest beledigende oorlogsverklaring uit de geschiedenis'. 'De VS zullen een hoge prijs betalen voor de toespraak van zijn geestelijk gestoorde president', aldus Kim in zijn verklaring die door de staatsmedia werd verspreid.

Verder noemde hij de Amerikaanse leider 'ongeschikt voor het presidentiële ambt, een schurk en een gangster die graag met vuur speelt, zeker geen politicus.' Op donderdag vergeleek minister Ri Yong-ho Trump al met een 'blaffende hond'. Kim deed er vrijdag nog een schepje bovenop: 'Een bange hond blaft harder dan Trump.'

Donald Trump.Beeld reuters

Sancties

Japan noemde het Noord-Koreaanse dreigement met een test met een waterstofbom 'totaal onacceptabel'. Kabinetschef Yoshihide Suga zei dat 'de oorlogstaal van Noord-Korea een bedreiging vormt voor de regionale en internationale stabiliteit'. 

Noord-Korea voerde begin september zijn zesde en grootste nucleaire test uit. Volgens Pyongyang was het de eerste keer dat een test werd uitgevoerd met een waterstofbom, die vele malen krachtiger is dan een atoombom.

Sinds Kim aan de macht kwam in 2011, heeft het land ook tientallen raketten afgevuurd, waaronder middellange- en langeafstandsraketten die Amerikaans grondgebied kunnen treffen. Twee van deze raketten vlogen over Japans grondgebied. Noord-Korea zou nu deze raketten kunnen voorzien van een kernwapen, zo denken de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Trump ondertekende donderdag een decreet waarmee de VS de sancties tegen bedrijven uit Noord-Korea kunnen opvoeren. Het opstapelen van sancties is een middel om het regime in Pyongyang af te houden van verdere uitbreiding van zijn nucleaire raketprogramma. De export van Noord-Korea wordt drastisch ingeperkt; minder uitvoer betekent minder inkomsten en dus geld om wapens mee te maken. Getroffen worden onder meer de energie-, textiel-, transport- en medische sector, en de Noord-Koreaanse mijnbouw.

China heeft buurland Noord-Korea opgeroepen niet door te gaan in een 'gevaarlijke richting' met het nucleaire programma. De Volksbank van China vroeg financiële instellingen onlangs om geen rekeningen meer te openen voor klanten die op de VN-sanctielijst staan en hun ook geen kredieten meer te verstrekken.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump vs. Kim

Trump verbaast met bijnaam voor Kim: waarom geeft hij een dictator een 'coole' naam als 'Rocket Man'?

Trump dringt aan op VN-hervormingen, dreigt Noord-Korea met vernietiging, en krijgt in New York beleefd applaus.

Volgens Kim Jong-un is Noord Korea op weg naar 'militair evenwicht' met de VS.