Luister naar

Yarden laat nabestaanden te veel betalen

Nieuws
Uitvaartverzekeraar Yarden laat nabestaanden duizenden euro’s te veel betalen voor een uitvaart van overleden familieleden. Ondanks een uitspraak van de rechter, die in 2014 al oordeelde dat de extra kosten niet terecht zijn, lukt het nabestaanden pas na maandenlange correspondentie onder de bijbetaling uit te komen. Dat blijkt uit documenten die zijn ingezien door de Volkskrant.
Gidi Pols redactie vk
vrijdag 22 september 2017 om 03:00

Amsterdam

De naheffing van Yarden raakt potentieel enkele honderdduizenden verzekerden die voor 2007 een naturaverzekering hebben afgesloten bij Yarden of bij de voorganger van Yarden, AVVL. Zo’n verzekering vergoedt geen geldbedrag, maar in de polis gespecificeerde uitvaartdiensten, zoals een kist, en een volgauto, rouwkaarten. De verzekeraar betaalt die diensten, ongeacht de kosten. Het risico dat de uitvaartkosten hoger uitvallen dan ingeschat, ligt daardoor bij de verzekeraar.

Yarden, dat AVVL in 2001 overnam, wilde in 2007 van dit risico af en liet de polishouders weten dat de nieuwe verzekering een pakket uitvaartdiensten ter waarde van maximaal 3733 euro zou dekken. De nabestaanden moeten de diensten dan wel afnemen bij een uitvaartverzorger die een contract heeft met Yarden. Willen zij een andere uitvaartverzorger, dan krijgen zij maximaal 2304,78 euro vergoed. ‘Dit bedrag correspondeert met het pakket van diensten dat u destijds afgesloten heeft’, schreef Yarden de polishouders in april 2007. ‘Het belangrijkste voor u is dat uw nieuwe verzekering geen nadelen oplevert.’

piramidespel

Financieel directeur Klaas de Boer van Yarden legt uit dat AVVL een vereniging was. De leden daarvan besloten zelf wat de rechten en kosten van een naturapolis waren. ‘Verenigingen als AVVL hebben te veel rechten toegezegd. De kosten voor een uitvaart gingen omhoog, maar de verzekeringspremie bleef gelijk. De nieuwe leden betalen daardoor de uitvaart van de bestaande polishouders. Het was net een piramidespel.’

Door het veranderen van de polisvoorwaarden kwam het risico van prijsverhogingen in zijn geheel bij de verzekerden te liggen. Dat pakte slecht uit, omdat die de laatste jaren veel duurder zijn geworden. Het standaardpakket bij Yarden, dat behalve uitvaartverzekeraar ook uitvaartverzorger is, kostte in 2007 dus 3733 euro. Inmiddels is de prijs ruim 6000 euro. Nabestaanden moeten dus fors bijbetalen. Al in 2007 adviseerde de geschillencommissie voor financiële dienstverleners Kifid Yarden de ongunstige omzetting ongedaan te maken voor alle 60.000 verzekerden die bezwaar hadden gemaakt. Die kregen daarop een zogenoemde ‘keuzebrief’, waarin stond dat hun nabestaanden voor het oude natura-uitvaartpakket mogen kiezen ‘ongeacht de kosten van dat pakket’.

Yarden volgde de aanbeveling van het Kifid met tegenzin op, zegt Yarden-bestuurder De Boer nu: ‘We vinden dat de mensen die een naturaverzekering hadden, meer krijgen dan waar ze recht op hebben. Ze hebben daar gewoon niet voor betaald.’

Ondanks de keuzebrief van 2007 krijgen nabestaanden nog steeds rekeningen van duizenden euro’s. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.

Werkoverleg bij Hospi Housing, waar ze werken met kunstmatige intelligentie. Tweede van links oprichter Joost Bokker, uiterst links Vera Harsnyi, midden Pavla Shvetcova en uiterst rechts Flavia Gkioka.

AI-medewerker 'Sarah' doet nu zelfstandig de socials: 'Dit is wel een beetje creepy'

Ruim een jaar na de introductie van ChatGPT is AI niet meer weg te denken van de Nederlandse werkvloer. Inmiddels bestaat er zelfs een autonome AI-werknemer: Sarah.

Directeur Pieter Cnossen vakorganisatie CGMV wil het ledenverlies ombuigen naar ledengroei.

Vakorganisatie richt zich op christelijke goede doelen: 'Medewerkers werken soms onder minimumloon'

De christelijke vakorganisatie CGMV gaat zich op een nieuwe doelgroep richten: christelijke organisaties zonder winstoogmerk. ‘Daar heerst veel bevlogenheid, maar voor werknemers wordt vaak niet goed gezorgd.’

De goudprijs breekt record na record

De goudprijs slaat op hol, maar waar komt die goudkoorts opeens vandaan?

De goudprijs breekt record na record, en dat is niet per se vrolijk nieuws. Goud geldt namelijk als verkapte verzekeringspolis tegen oorlogen, crises en ander onheil. Vier redenen waarom mensen plotseling goudstaven hamsteren.