Direct naar artikelinhoud

Hoe ver moet je televisietoestel staan in de woonkamer?

Hoe ver moet je televisietoestel staan in de woonkamer?
Beeld LG Electronics

Heb je net zo'n 60 inch-scherm gekocht, blijkt dat je huiskamer zo klein is dat je constant op en neer moet kijken om alles wat op het scherm gebeurt te hebben gezien. Wat is de ideale kijkafstand van je woning? Neem de plooimeter erbij, en lees deze ideeën.

De schermomvang van een nieuw televisietoestel is een belangrijke factor in de aankoop ervan, en fabrikanten hebben de neiging om grotere modellen goedkoper en goedkoper in de winkelrekken te rollen. Maar groter is niet altijd beter: wanneer je bijvoorbeeld een kleine woonkamer hebt is een scherm met doorsnede van meer dan 50 inch niet ideaal, want je zit dan constant van boven naar beneden te kijken om alles wat op het scherm gebeurt te hebben gezien. De afstand tussen je ogen en het tv-scherm is bepalend voor de ideale schermgrootte.

Vertrek van de diagonaal

Maar hoe bepaal je die twee? De belangrijkste manier is de ideale kijkafstand berekenen door de schermdiagonaal (het aantal inches dat primair wordt afgebeeld op de doos en in de winkel) te vermenigvuldigen met een factor van 2 tot 2,5. Bij een scherm van 50 inch (127 centimeter), dat meer en meer de standaard wordt, moet je dus een kijkafstand van 2,54 tot 3,8 meter vanaf het scherm hebben.

Lees ook: welke televisie past het beste bij jou?

Eerst de kijkafstand vastleggen

Meet dus, voordat je een televisietoestel in huis haalt, eerst de afstand tussen je luie stoel en de plaats waar het televisietoestel moet staan. Dat is namelijk iets wat je al weet. Op basis daarvan reken je dan terug hoe groot het scherm mag zijn. Heb je bijvoorbeeld een afstand van 2,5 meter? Dan deel je eerst die 250 centimeter door 2,54 om het aantal inches te weten te komen (ongeveer 100 dus), en deel je dat vervolgens nog eens door 2 tot 2,5 - je komt bij 40 tot 50 inch uit. We zijn hier van een eenvoudige afstand uitgegaan, een met een rond getal, maar met een goeie plooimeter en een rekenmachine krijg je via deze methode meteen een idee tussen welke groottes je kunt kiezen.

Kijk ook eens in de breedte

Maar je verifieert voor jezelf ook of de afstand wel optimaal is door naar de breedte van het scherm te kijken. Om optimaal televisie te kunnen kijken, moet het scherm zo'n 40 graden van je horizontale blikveld innemen: ongeveer een derde van wat je ziet, op één lijn, moet dus het televisiescherm zijn. Je kunt dat eventueel dubbelchecken door een stuk karton met de ideale diagonaal die je zonet berekende eventjes de plaats van het toekomstige tv-toestel te laten innemen.

Schermresolutie verkleint de noodzakelijke afstand

De scherpte van het beeld speelt natuurlijk een rol: een Full HD-beeld, zoals hetgene dat door Netflix, Blu-Rayschijven en bepaalde zenders wordt afgespeeld, is vanop een iets grotere afstand duidelijker te zien dan dat van een gewone digitale tv-uitzending. Het scherm kan dan dus in principe iets kleiner. Dat verschil gaat nog eens exponentieel omhoog wanneer je van plan bent om veel in de nieuwe 4K-resolutie te kijken.

Op zoek naar een televisietoestel? Vergelijk hier al de prijzen en vind de beste koop!

Lees ook:
4K, Oled, HDR: wat betekent het allemaal?
Vijf smartphones met de beste prijs-kwaliteit verhouding
Google neemt deel van HTC over voor 1,1 miljard dollar