Direct naar artikelinhoud
Stephen Hawking

Stephen Hawking krijgt laatste rustplaats naast Isaac Newton en Charles Darwin

Stephen Hawking.Beeld EPA

De Britse astrofysicus Stephen Hawking krijgt een laatste rustplaats tussen enkele van de grootste wetenschappers uit de geschiedenis. Zijn as wordt bijgezet vlakbij de graven van Isaac Newton en Charles Darwin in Westminster Abbey, in het centrum van Londen. De begrafenisplechtigheid vindt op 31 maart plaats in Cambridge.

De wetenschapper overleed op 14 maart, bij hem thuis in Cambridge, de Britse universiteitsstad waar hij meer dan vijftig jaar leefde en onderwees. Hij werd 76 jaar. 

"Cambridge was de stad waar hij van hield en die ook van hem hield", aldus Hawkings kinderen, die vandaag bekendmaakten dat de rouwdienst in besloten kring plaatsvindt op paaszaterdag, in de kerk Great St Mary's van de universiteit. De dienst wordt "zowel inclusief als traditioneel, en zal het belang en de diversiteit van zijn leven vieren". Na de dienst wordt, ook in besloten kring, nog een receptie gehouden.

Great St Mary's bevindt zich vlak bij Gonville and Caius College, waar Hawking meer dan 50 jaar onderzoek voerde.

Westminster Abbey

Wanneer zijn as bijgezet wordt in Westminster Abbey, is nog niet bekendgemaakt. De eer om begraven te worden in de abdij is enkel voor koningen, koninginnen en de allergrootste Britten weggelegd.  

"Het is helemaal gepast dat het stoffelijk overschot van professor Hawking in de abdij begraven wordt, naarst zijn beroemde collega-wetenschappers", aldus deken John Hall in een persbericht. De deken verwees onder meer naar Isaac Newton (1643-1727) en Charles Darwin (1809-1882).

Newton, die de wet van de universele zwaartekracht formuleerde en de fundamenten van de moderne wiskunde legde, werd in 1727 in de abdij begraven. In 1882 werd vlakbij hem ook Darwin begraven, wiens evolutietheorie een van de grootste wetenschappelijke doorbraken aller tijden was.