Deze 12 violisten spelen de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd 2024. Foto Belga
NICOLAS MAETERLINCK

Finalisten Koningin Elisabethwedstrijd bekend, Belgische violiste Pauline van der Rest is er niet bij

Pauline van der Rest, de enige Belgische halvefinaliste, gaat niet door naar de laatste ronde, de finaleweek. Bij de 12 uitverkorenen zijn 6 Amerikanen, 3 Koreanen, en telkens 1 violist uit Oekraïne, Japan en Kazachstan. 

Violisten van een "stratosferisch niveau", zo noemde VRT-presentatrice Katelijne Boon de 24 halvefinalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd. En toch mogen er maar 12 naar de finale. De jury heeft hun namen rond middernacht bekendgemaakt.

Geen finaleplaats voor Pauline Van der Rest

Onze landgenote Pauline van der Rest is er niet bij. Zij strandt in de halve finale, toch een bijzonder goed resultaat voor de 19-jarige virtuoze.

Bij de 12 finalisten zijn 6 Amerikanen: Hana Chang, Karen Su, Elli Choi, Julian Rhee, Kevin Zhu en Joshua Brown. 3 violisten uit Korea ook: Dayoon You, Anna Im en SongHa Choi, van wie de zus Hayoung Choi de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello won in 2022. De andere finalisten zijn Ruslan Talas uit Kazachstan, Minami Yoshida uit Japan en Dmitro Udovychenko uit Oekraïne. 6 vrouwen en 6 mannen.

Een paar opvallende afwezigen ook: de Russische violist Dmitry Smirnov had indruk gemaakt met zijn aparte aanpak, maar dat viel blijkbaar niet in de smaak bij de jury. Ook de Fransman Nathan Mierdl was geliefd bij pers en publiek, maar hij haalt de finale ook niet.

Ook onze landgenote Pauline van der Rest horen we dus niet in de finale. Eerder deze week zei ze aan de RTBF dat ze niet zo tevreden was met haar Mozart-uitvoering. Ze vertelde ook dat de Koningin Elisabethwedstrijd heel belangrijk voor haar is. Precies door er als kind vaak naar te kijken op televisie, heeft ze beslist om violiste te worden. Hoe dan ook: Van der Rest is nog maar 19 jaar; ze kan zeker nog eens terugkeren in een volgende wedstrijd.

Bekijk: enkele reacties van finalisten, uitgedrukt in 1 woord:

Videospeler inladen...

Nu de halve finales achter de rug zijn, heeft de jury een weekje rust, en dat is best welkom na 6 dagen intensief luisteren, zo’n slordige 7 uur per dag. Een van de juryleden is de Nederlandse Isabelle van Keulen. Het is haar eerste keer achter de lange jurytafel van de Koningin Elisabethwedstrijd en ze neemt haar rol zeer ter harte.

Techniek ten dienste van muzikaliteit, eerlijkheid, charisma: we zijn op zoek naar een totaalpakket

Isabelle van Keulen, jurylid van de Koningin Elisabethwedstrijd

"Het is een zware, maar heel bijzondere taak. Ik ben me er terdege van bewust hoe belangrijk het is voor de deelnemers om hier met een goed gevoel weg te komen, zelfs al gaan ze niet door naar een volgende ronde. Het is belangrijk voor ons dat we alle kandidaten met respect behandelen, zodat ze in hun waarde blijven", zegt Isabelle Van Keulen aan Nicole Van Opstal van Klara. 

Elk jurylid geeft individueel punten en die worden bij elkaar opgeteld, zonder overleg. Maar waar zoekt de jury eigenlijk naar? Gaat het om technische perfectie, om persoonlijkheid? Van Keulen bekijkt en beluistert "of de muzikaliteit met de techniek overeenstemt, of de techniek ten dienste staat van de muzikaliteit. De balans moet kloppen. Ook de eerlijkheid waarmee iemand op een podium staat, hoe het overkomt, het charisma. Het is het totaalpakket". 

Bekijk: deze Amerikaanse favoriet Kevin Zhu gaat naar de finale; hier speelt hij 'Deux morceaux' van de Franse componiste Lili Boulanger:

Videospeler inladen...

Week in afzondering

De 12 finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd gaan nu een week in afzondering, in de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo. Afgezonderd van de buitenwereld, zonder telefoon of internet, kunnen ze dan het nieuwe, verplichte werk ‘Variations litaniques’ van de Franse componist Thierry Escaich instuderen.

Vanaf 27 mei keren de 12 terug naar het podium van Bozar. Gedurende de 6 finale-avonden krijgen we dan bekende vioolconcerti te horen van Brahms, Sjostakovitsj, Elgar en Sibelius, begeleid door het Belgian National Orchestra. 

Praktische info: de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd is van 27 mei tot en met 1 juni live te volgen op Klara, VRT Canvas en VRT MAX, met Katelijne Boon en gasten. Ook bijzonder: Klaasje Meijer, voorheen zangeres bij K3, volgt elke finale-avond met een BV voor wie klassieke muziek nieuw is. Het resultaat is te zien in ‘Classic Klaasje’ vanaf 28 mei op VRT MAX.

Meest gelezen