GEMEENTERAAD. Beringse raadsleden buigen zich over verschillende agendapunten

Beringen -

De gemeenteraad van Beringen komt op maandagavond weer samen voor een nieuwe zitting. Er zulle verschillende agendapunten worden besproken. Volg alle updates vanop de gemeenteraad hier live.

Zahra Boufker
Zahra
En daarmee zit deze gemeenteraad erop. Wij danken u voor de belangstelling en wensen u nog een prettige avond.
Zahra
De laatste vraag van deze gemeenteraadszitting kwam van oppositieraadslid Bilgin Bekdemir (Vooruit). Zij had vragen over de proefopstelling aan de Kampweg in Stal. Ze informeerde naar het traject dat heeft geleid tot de implementatie van de proefopstelling.n En vroeg aan het schepencollege of de buurt werd betrokken bij de beslissing.
In reactie hierop schetste schepen van Mobiliteit Jean Vanhees (CD&V) een gedetailleerd beeld van het proces. Schepen Vanhees legde uit dat de proefopstelling initieel werd voorgesteld na een enquête onder de bewoners in augustus 2021, waarbij 49 bewoners voor en 34 tegen de afsluiting van de Kampweg stemden. Na een bewonersvergadering in november 2022, waar circa 130 mensen aanwezig waren, bleken de meningen verdeeld. Voor elke betrokken straat werd een vertegenwoordiger aangewezen voor verder overleg, dat plaatsvond in april en augustus 2023.
De schepen benadrukte dat de feedback en opmerkingen van de bewoners tijdens het proces zijn meegenomen, wat resulteerde in de huidige proefopstelling. Alle deelnemers aan de infovergadering ontvingen eind 2023 updates via e-mail. De Dienst Verkeer zal de ontvangen feedback evalueren en op basis daarvan een voorstel voorleggen aan het schepencollege.

Proefopstelling Kampweg Stal.
Proefopstelling Kampweg Stal. @Raymond Lemmens
Zahra
Een mondelinge vraag over de aanpak van dak- en thuisloosheid in Beringen werd gesteld door oppositieraadslid Irfan Oztas (Groen). Hij vroeg naar de voortgang van het Housing First project en uitte bezorgdheid over het toenemend aantal dak- en thuislozen in Beringen, refererend aan een telling uit 2020 waaruit bleek dat er 32 volwassenen dakloos waren tijdens een nacht in oktober dat jaar.
"We maken ons zorgen over een groter geheel aan dak- of thuislozen in onze stad, al dan niet gezinnen met kinderen, alleenstaanden, jongvolwassenen. Klopt het dat er dit jaar opnieuw een telling zal gebeuren? En welke acties onderneemt het stadsbestuur momenteel?", aldus raadslid Oztas van Groen. 


Schepen van Welzijn, Ann-Sofie Vanoverstijns (CD&V), antwoordde dat er geen nieuwe telling zal plaatsvinden dit jaar omdat een aanvraag voor West-Limburg niet werd weerhouden. "Momenteel zijn er ook geen concrete cijfers voor handen, al kunnen we wel zeggen dat er in Beringen vooral sofaslapers zijn", voegde Vanoverstijns toe.
De schepen legde verder uit dat de stad de ETHOS-typologie gebruikt om thuisloosheid te classificeren en een geïntegreerde aanpak te bevorderen. De ETHOS-typologie (European Typology on Homelessness and housing exclusion) classificeert thuisloosheid op basis van woonsituaties zoals dakloosheid, gebrek aan woonst, instabiele huisvesting, en ontoereikende huisvesting. Ze benadrukte de complexiteit van het probleem en de inspanningen van de stad om dit aan te pakken door middel van Housing First, straatoverleg, en de A Way Home-coalitie, die zich richt op het voorkomen of beëindigen van thuisloosheid bij jongvolwassenen. "Elke aanmelding is anders en we leveren steeds maatwerk. We kijken naar het eigen netwerk, inkomen, en middelenonderzoek, en als laatste optie, crisisopvang."
Over het Housing First project zei ze: "We hebben op dit moment twee trajecten lopen. Deze twee personen hebben hun inhuis gedaan in het najaar van 2023. Evaluatie van het geheel staat ingepland begin juni. Ook wordt er gekeken om een derde traject op te starten. Het vinden van gepaste huisvesting wordt steeds moeilijker, ook voor burgers met een inkomen."

Themabeeld@Belga@www.hbvl.be
Themabeeld@Belga@www.hbvl.be. RR
Zahra
Er werd een mondelinge vraag gesteld door het onafhankelijke raadslid Hilaire Poels betreffende het nieuwe ontwerp van de geschenkbonnen. Raadslid Poels uitte zijn bezorgdheid over het huidige ontwerp van de geschenkbonnen en bijbehorende stickers die voornamelijk de Be-Mine site promoten. Hij benadrukte dat dit als respectloos wordt ervaren door handelaars in de deelgemeenten: "Dit is een pijnlijke vorm van gebrek aan respect voor de lokale handelaars. Wij, als handelaars in de deelgemeenten, kunnen toch geen publiciteit gaan voeren voor Be-Mine."
Raadslid Poels suggereerde een neutraler ontwerp dat een symbool of de namen van elke deelgemeente zou bevatten: "Zelfs met een afbeelding van ons nieuw Stadhuis zou, naar mijn mening, iedereen vrede kunnen nemen."

In reactie hierop verzekerde Werner Janssen, schepen van Lokale Economie (N-VA), dat er al plannen zijn om het ontwerp te herzien: "Deze tijdelijke bon en sticker werd op zeer korte termijn uitgewerkt waarbij er vanuit communicatie oogpunt een willekeurig beeld rond het thema winkelen in Beringen geselecteerd werd. Dit geldt in afwachting van een volledig nieuw concept."
Schepen Janssen gaf verder aan dat de toekomstige ontwerpen van de geschenkbonnen in nauwe samenwerking met de handelaars zullen worden ontwikkeld om zo beter aan te sluiten bij de wensen van alle betrokkenen.
Daarnaast benadrukte hij de inzet van de gemeente om alle lokale handelaars te ondersteunen en te promoten met deze bonnen: "Onze belangrijkste doelstelling is om alle onze lokale handelaars te ondersteunen en promoten met deze bonnen. We willen inzetten op meer bekendheid van de bon binnen en buiten Beringen, gebruiksvriendelijk voor handelaars en klanten en digitalisering."

Zahra
Tijdens de gemeenteraad vanavond stelde oppositieraadslid Kobe Snyers (Groen) ook voor om te onderzoeken of het mogelijk is om een wijkschool in Tervant te openen. Hij benadrukte dat Tervant, een gebied met veel jonge gezinnen, momenteel geen school heeft, wat ouders dwingt om hun kinderen naar scholen in nabijgelegen gebieden zoals Paal en Beringen-Centrum te sturen. Dit brengt ongewenste mobiliteitsproblemen met zich mee en beperkt de toegankelijkheid tot onderwijs op loop- of fietsafstand.

Raadslid Snyers suggereerde dat een wijkschool, wellicht beginnend met kleuteronderwijs, een oplossing zou kunnen bieden. Hij stelde voor om containerklassen te gebruiken als tijdelijke huisvesting en te overwegen samen te werken met lokale kerkfabrieken of verenigingen voor de benodigde infrastructuur. Zijn vragen aan het schepencollege omvatten de huidige standpunten over onderwijs in Tervant, eventuele eerdere gesprekken over een wijkschool, en toekomstige stappen om onderwijs in Tervant te realiseren.

Schepen van Onderwijs An Moons (Voluit) reageerde door de principes van onderwijsvrijheid in Vlaanderen te benadrukken, wat betekent dat iedereen een onderwijsinstelling mag oprichten en ouders vrij zijn om onderwijs voor hun kinderen te kiezen. Ze gaf aan dat Beringen als schoolbestuur actief is in Koersel en Korspel, maar dat er momenteel geen plannen zijn om het stedelijke onderwijsaanbod uit te breiden naar Tervant. Moons herinnerde eraan dat er tot de jaren '70 een basisschool was in Tervant, maar dat er sindsdien geen nieuwe initiatieven zijn geweest om onderwijsfaciliteiten daar te herstellen.

Moons merkte op dat er momenteel weinig capaciteitsproblemen zijn in de scholen rond Tervant, en dat veel gezinnen kiezen voor scholen in Paal. Ze benadrukte dat elke beslissing om nieuwe onderwijsfaciliteiten te openen, inclusief wijkscholen, rekening moet houden met de impact op andere scholen en mogelijke veranderingen in leerlingenstromen. Ze bevestigde dat het stadsbestuur de geboortecijfers en potentiële onderwijsbehoefte in Tervant zal blijven monitoren en communiceren met lokale scholen.

Samengevat: hoewel er erkenning is voor de behoefte aan betere onderwijsfaciliteiten in Tervant, zijn er momenteel geen concrete plannen om een wijkschool te openen, maar de situatie zal onder evaluatie blijven.
foto stad Beringen
foto stad Beringen. rr
Zahra
Schepen van Toerisme Werner Janssen (N-VA) reageerde op het voorstel door te benadrukken dat de huidige camperplaatsen strategisch bij toeristische locaties zijn geplaatst. Hij erkende dat ondanks uitgebreide zoektochten en samenwerking met diverse diensten, geschikte locaties schaars zijn. Hij vermeldde ook dat er een subsidiebeleid is om private ondernemers te stimuleren tot het opzetten van camperplaatsen, "maar dat dit tot nu toe weinig succesvol is gebleken."  Schepen Janssen stelt dat de bevoegde diensten dit jaar de problematiek verder zullen evalueren en naar alternatieve oplossingen zullen zoeken.
Zahra
Raadslid Kobe Snyers (Groen) bracht een voorstel naar voren om extra camperparkeerplaatsen in Beringen te openen. Dit naar aanleiding van problemen met de huidige locaties bij de jeugdclub in Beverlo en achter het shoppingcentrum op Be-Mine. Deze locaties kregen op enkele websites negatieve recensies vanwege overlast zoals onaantrekkelijke omgevingen, lawaai en nachtelijke activiteiten die de slaap van overnachters verstoren. Oppositieraadslid Snyers stelde voor om alternatieve locaties te onderzoeken die minder storende elementen hebben, en ook om extra gerichte politiecontroles uit te voeren rond de huidige parkeerplaatsen.

archieffoto
archieffoto. rr
Zahra
Burgemeester Thomas Vints (CD&V) reageerde door de huidige maatregelen tegen lawaaioverlast binnen de politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo te benadrukken, waaronder GAS-vaststellingen en gerichte controleacties. Binnen de politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo wordt volgens burgemeester Vints actief opgetreden tegen 'knalpotterreur' via artikels 7.5, 7.6, en 7.7 van de GAS-codex. 
Zoals tegen het afspelen van elektronisch versterkte muziek, lawaaioverlast door voertuigmodificaties en het onnodig laten draaien van de motor. "In 2022 waren er 30 GAS-vaststellingen voor dergelijke overtredingen, terwijl in 2023 dit aantal daalde naar 14. In 2024 zijn tot nu toe nog geen GAS-vaststellingen gemaakt. De politiezone voert regelmatig gerichte controleacties uit in samenwerking met de keuringscentra, en er worden proces-verbalen opgesteld bij zwaardere inbreuken."
Hij gaf aan dat voor een inbeslagneming formele afspraken met het parket nodig zijn en stelde voor dit onderwerp op te nemen in de volgende zonale veiligheidsraad om afstemming met het parket en andere gemeenten binnen de zone te bespreken.

Zahra
Oppositieraadslid Kobe Snyers (Groen) stelde tijdens de gemeenteraad voor om voertuigen die overmatig lawaai veroorzaken, zoals door het afspelen van luide muziek of knallen van de uitlaat, in beslag te nemen. Hij benadrukte dat de huidige GAS-boetes mogelijk niet afschrikwekkend genoeg zijn en dat inbeslagneming effectiever zou kunnen zijn in het aanpakken van 'knalpotterreur'.
rr
Zahra
Oppositieraadslid Kelly Meykens van Vooruit diende een voorstel in met betrekking tot de laadpalen in de Graaf van Loonstraat. Ze stelde voor om de deelwagens onder te brengen in de parkeergarage van de Stad Beringen. Schepen van Verkeer Jean Vanhees van (CD&V) reageerde hierop door te benadrukken dat de deelwagens volgens afspraken met Share Mobility op openbaar domein geplaatst moeten worden, omdat zichtbaarheid cruciaal is voor hun functioneren. Hij wees erop dat het verplaatsen van de deelwagens naar de garage de samenhang van het hoppinpunt zou verminderen. Raadslid Meykens benadrukt ook de zorgen van bewoners over de toegankelijkheid van laadpalen door de plaatsing van deelauto’s en vraagt om overweging van alternatieven voor de locatie van de deelauto's, snelle activering van extra laadpalen en herziening van laadtarieven. 
Schepen Vanhees gaf een update over de termijnen voor de activering van de nieuwe laadpalen en de tarieven voor het gebruik ervan. Hij verklaarde dat de stad geen inspraak heeft in de tarieven van de laadpalen in de garage, die bepaald worden door Blue Corner, een onderaannemer van Indigo. Voor de laadpalen op openbaar domein zal worden onderzocht of de laadtarieven verlaagd kunnen worden.


Stad Beringen start met deelwagens.
Stad Beringen start met deelwagens. . RR
Zahra
De gemeenteraad heeft een convenant gesloten met Laola Entertainment voor het voortzetten van het gokkantoor Tribune Betting aan de Pieter Vanhoudstraat 5 in Koersel. Dit besluit kwam onder kritiek te staan vanwege de nabijheid van het kantoor tot twee basisscholen. Erik Gilissen (Vlaams Belang) en Abdulkadir Yilmaz (Vooruit) uitten hun zorgen over deze locatie, waarbij Yilmaz benadrukte dat volgens de regelgeving gokkantoren niet in de buurt van scholen mogen liggen. Hilaire Poels (Onafhankelijk) uitte ook bezorgdheid over het positieve advies van de dienst ondernemen ondanks een negatief advies van de politie.
Schepen van Ondernemen, Werner Janssen (N-VA), verdedigde de beslissing door te wijzen op het gebrek aan klachten over het bestaande gokkantoor en het gebrek aan controle bij vele andere gokgelegenheden, zoals online platforms en krantenwinkels. Schepen Janssen wees ook op de aanwezigheid van ongeveer 1800 websites waar dagelijks online gegokt kan worden, die veelal buiten effectieve controle vallen. Hij gebruikte dit argument om de relatieve controleerbaarheid van fysieke goklocaties, zoals het betreffende gokkantoor, te onderstrepen en de zorgen over lokale gokpraktijken in perspectief te plaatsen.
Archiefbeeld
Archiefbeeld. RR
Zahra
De gemeenteraad heeft het uitleenreglement voor herbruikbare bekers goedgekeurd, in lijn met de nieuwe wetgeving die organisatoren van evenementen verplicht om drank enkel nog in herbruikbare bekers aan te bieden. Om lokale organisatoren te ondersteunen bij deze overgang, heeft de stad Beringen 40.000 herbruikbare bekers aangeschaft. Deze bekers zullen ter beschikking gesteld worden aan verenigingen, adviesraden en scholen binnen de gemeente.
Zahra
De gemeenteraad van Beringen heeft goedkeuring gegeven voor een reeks sportevenementen. Dit jaar zullen de ploegenvoorstelling en de tijdrit van de Baloise Belgium Tour in Beringen plaatsvinden, en volgend jaar start er een etappe van deze tour. Bovendien keert het 3x3 Masters basketbaltoernooi terug naar Beringen op 30 juni. Tijdens de discussie uitte Kobe Snyers (Groen) zijn zorgen over de kosten van deze evenementen en vroeg naar de return voor de stad. Schepen van Sport, Tijs Lemmens, verdedigde de evenementen door te wijzen op de economische voordelen en de positieve impact op het imago van de stad. Ondanks deze argumenten stemden de partijen Groen en Vooruit tegen de goedkeuring van de evenementen.
Zahra
De gemeenteraad heeft de jaarrekeningen van 2023 voor verschillende Beringse kerkbesturen goedgekeurd. Deze kerkbesturen toonden over het algemeen positieve financiële resultaten.



Zahra
Zahra
De gemeenteraad van Beringen heeft een herziening van het retributiereglement voor administratieve diensten goedgekeurd, die vanaf 1 juni 2024 van kracht wordt. Verder heeft de raad een voorstel behandeld om de tarieven voor het maken van prints en kopieën in de bibliotheek van Beringen te verdubbelen voor niet-leden, effectief vanaf dezelfde datum. Deze beslissing komt voort uit de extra inspanningen die nodig zijn voor het begeleiden van niet-leden bij deze diensten, aangezien Bibliotheek Beringen een van de weinige is in Vlaanderen die dergelijke diensten aan niet-leden biedt.

Zahra
De gemeenteraad keurt de agenda's voor de komende jaarvergaderingen van Fluvius, Limburg.net en EthiasCo goed. 
Zahra
In Beringen is de maandelijkse gemeenteraad van start gegaan. De gemeenteraad keurde de notulen van de vorige vergadering goed. 


Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer