© Alexander Meeus

Fiscus vult dit jaar vier miljoen belastingaangiftes vooraf in

De fiscus stuurt dit jaar voor de aangifte van de personenbelasting vier miljoen voorstellen van vereenvoudigde aangifte uit, 150.000 meer dan een jaar geleden. Het aantal codes daalt met tien, zo meldde de federale overheidsdienst Financiën woensdag bij de voorstelling van de nieuwe aangifte.

Bron: BELGA

Sinds vandaag staat de nieuwe aangifte voor het jaarlijkse fiscale huiswerk online via Tax-on-Web. Voor Vlaanderen is er sprake van 833 codes, of tien minder dan bij de aangifte van de personenbelasting 2023, aldus Wouter De Ryck, administrateur-generaal van de Fiscaliteit.

Nieuw op de belastingbrief is dit jaar onder meer de koopkrachtpremie, die vrijgesteld is van belastingen tot 750 euro. Voor feitelijk gescheiden personen is er voortaan de mogelijkheid om elk een aparte aangifte in te dienen. Omdat de inkomsten in het jaar van de scheiding gezamenlijk belast blijven, voegt de fiscus nadien de aangiftes samen om de belastingen te becijferen.

Het aantal voorstellen van vereenvoudigde aangiftes neemt dan weer tot vier miljoen. Zo is de VVA uitgebreid naar mensen met kosten voor kinderopvang. De opvangorganisatie moet hiervoor wel tijdig de gegevens verstuurd hebben naar de fiscus. Ook is er voortaan een VVA voor overleden personen mogelijk.

LEES OOK. Hoeveel mag je sparen zonder belastingen te betalen?

Voorts is er voortaan een verplichte bijlage voor huur afgetrokken als beroepskost en een verplichte bijlage in het kader van de kaaimantaks, de belasting op inkomsten via juridische constructies. 

Aan de termijnen verandert er niets. De papieren aangifte moet ten laatste 30 juni bij de fiscus belanden. Via Tax-on-Web is er tijd tot en met 15 juli. Wie speciale inkomsten heeft, heeft tijd tot en met 16 oktober. Dat is het geval bij inkomsten van zelfstandigen op buitenlandse beroepsinkomsten.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) nam de gelegenheid te baat om opnieuw te pleiten voor een grondige fiscale hervorming. De volgende regering moet daar werk van maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER