Bevroren bloesems op het domein Hoenshof in Borgloon

"Nog maar de helft van de wijnoogst van een normaal jaar", zeggen de Limburgse wijnboeren na nachtvorst van gisteren

De nachtvorst heeft gisteren niet alleen voor schade gezorgd in fruitplantages, ook in wijngaarden. Bij wijnkasteel Genoels-Elderen in Riemst zijn bijna alle ranken bevroren, ondanks vuurpotten en warmtekanonnen. Ook bij andere Limburgse wijnboeren is de schade groot. 

"Het is rampzalig", zucht Joyce van Rennes. "We waren nochtans op onze hoede, het was volle maan, dat is een riskante periode, daar bovenop ook nog een noord-, noordoostenwind en helder weer. Dat zijn alle nodige ingrediënten voor nachtvorst. 's Avonds om 12 uur ging het alarm hier al af. Tegen de ochtend, toen de zon opkwam, was de situatie het ergste en zakte het kwik naar -2 graden. De warmte van de vuurkanonnen nam tegelijkertijd af en we hebben dan uiteindelijk alles voor onze ogen zien bevriezen."

Bekijk: "We hebben alles gedaan, zoutoplossingen, warmtekanonnen en vuurpotten, maar het heeft niet geholpen"

Videospeler inladen...

Nu al  60 procent van de oogst verloren, en het is nog niet voorbij, tot half mei moeten we blijven uitkijken voor nachtvorst

Joyce van Rennes

"De natuur is heel sterk en herstelt zich nog wel", zegt van Rennes nog. "De wijnranken gaan weer knoppen krijgen en die zullen uitlopen, het zal weer allemaal groen worden, maar er zal nauwelijks fruit aan zitten. Wat terugkomt zal maar een kwart zijn van normaal. En dan nog, want het seizoen moet zelfs nog beginnen. De IJsheiligen zijn nog niet gepasseerd, dat is half mei, tot dan kan het nog vriezen."

Foto: Ghislain Houben

Bij andere wijnboeren is hetzelfde geluid te horen. Ook volgens Schorpion in Vliermaal, dat mousserende wijnen maakt, zal het zo goed als zeker een minder jaar worden qua productie. "Het is nog even afwachten", klinkt het daar, "om te zien hoeveel schade er precies is."

De aanwezigheid van de Maas was ons geluk, die heeft voor extra warmte gezorgd

zaakvoerder Thilesna in Dilsen-Stokkem

"De Maas is ons geluk geweest", zegt de zaakvoerder van wijndomein Thilesna in Dilsen-Stokkem. "Die zorgt toch altijd voor extra warmte bovenop vuurpotten bijvoorbeeld. We hebben hier ook een vochtige grond, en dan is de kans op vorst iets minder. Dus dat het de afgelopen weken zo geregend heeft, was voor ons in dit geval een goede zaak. Maar schade is er sowieso."

Minder schade op een perceel in de buurt van een bos

"Bij mij zijn er percelen die helemaal vernield zijn", zegt Ghislain Houben van het Hoenshof in Borgloon. "Op andere is er 30 procent schade. Dat heeft alles te maken met hun ligging. Percelen die in de buurt van een bos lagen, waren blijkbaar beter beschermd. Maar in het beste geval zal er dit jaar maar de helft te oogsten zijn van een normaal jaar."

Foto: Ghislain Houben

Meest gelezen