© Marc Herremans - Corelio

Armonea zoekt geld om verblijf in rusthuis betaalbaar te houden

De private zorgverlener Armonea, die 21 rusthuizen uitbaat in de provincie Antwerpen, is op zoek naar extra kapitaal. “We willen meer woon- en zorgcentra overnemen om onze schaal te vergroten en de factuur voor bewoners betaalbaar te houden”, klinkt het.

christof willocx

Meer dan de helft van de bedden in private rusthuizen in Vlaanderen wordt uitgebaat door welgeteld drie firma’s: de Franse groepen Orpea en Korian en het Mechelse Armonea. Die laatste heeft 87 woon- en zorgcentra, serviceflats en assistentiewoningen in België, 48 in Spanje en 16 in Duitsland.

Vandaag is Armonea eigendom van de Wommelgemse familie Van den Brande en van de familiale aandeelhouders van bierproducent AB Inbev. “We zoeken nu kapitaal om extra centra in België, Spanje en Duitsland over te nemen”, zegt woordvoerder Koen Peeters. “We moeten onze schaal vergroten om de factuur voor onze bewoners betaalbaar te houden. Als we bijvoorbeeld duizend stoelen kunnen aankopen in plaats van honderd, wordt de prijs per stoel goedkoper.”

Armonea kan of wil niet zeggen hoeveel extra kapitaal het nodig heeft. Feit is wel dat een forse prijsverhoging voor bewoners geen optie is. “Door de scherpe concurrentie zijn de winstmarges van rusthuizen heel klein”, zegt een specialist die de sector volgt. “Er is geen marge om de prijzen fors op te trekken.”

Dagprijs: 52 tot 71 euro

Volgens Zorg en Gezondheid, een agentschap van de Vlaamse overheid, liggen de dagprijzen van private rusthuizen hoger dan die van publieke rusthuizen. Een privaat rusthuis kost in de provincie Antwerpen gemiddeld 64 euro per dag, een publiek rusthuis 59 euro per dag.

De prijzen verschillen ook sterk. Het goedkoopste rusthuis van Armonea in de provincie Antwerpen is Moretus in Berchem, met een dagprijs van 52,72 euro. Het duurste is De Notelaer in Olen, met 71,08 euro per dag. De kosten voor geneesmiddelen, de was en de strijk zijn niet in de prijzen inbegrepen.

“Geen commercieel product”

Zorgnet-Icuro, de koepel van vzw’s die rusthuizen uitbaten, maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van een verblijf in een woon- en zorgcentrum. “De overheid zal meer middelen moeten inzetten om de zorg betaalbaar te houden, zeker omdat veel mensen die vandaag naar een woon- en zorgcentrum verhuizen, al heel zwaar zorgbehoevend zijn”, zegt Lieve Dhaene, woordvoerder van Zorgnet-Icuro.

“We vinden ook dat zorg geen commercieel product mag zijn, waarbij winst wordt uitgekeerd aan aandeelhouders. In plaats daarvan zou de winst opnieuw in de zorg moeten worden geïnvesteerd.”

Wachtlijsten zijn weg

Positief is dat de wachtlijsten bij woon- en zorgcentra vrijwel helemaal zijn weggewerkt. Volgens een studie van de bank ING is doorgaans zo’n 97% van de bedden in een rusthuis in Vlaanderen bezet. “De gemiddelde verblijfsduur van een bewoner in een woon- en zorgcentrum is iets minder dan twee jaar”, zegt Koen Peeters van Armonea. “Als er 120 bedden in een rusthuis zijn, staan er altijd wel twee of drie leeg.”