Direct naar artikelinhoud
Vergiftiging ex-spion

Onder druk van Theresa May roept EU ambassadeur terug uit Moskou, Rusland reageert teleurgesteld

De Franse president Macron, de Britse premier May en de Duitse Bondskanselier Merkel. De Europese staatshoofden en regeringsleiders wijzen Rusland unaniem als de schuldige aan voor de gifaanval op oud-dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter in Salisbury begin deze maand.Beeld REUTERS

De Europese Unie roept haar ambassadeur terug uit Moskou voor overleg. De maatregel volgt op de vaststelling van de EU-regeringsleiders donderdagavond dat Rusland hoogstwaarschijnlijk achter de aanslag met zenuwgas in Salisbury op oud-dubbelspion Sergej Skripal zit. Het Kremlin betreurt de beslissing.

"We betreuren dat men opnieuw dergelijke beslissingen neemt waarbij de formulering 'zeer waarschijnlijk' wordt gebruikt", verklaart Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov vandaag. "Rusland heeft absoluut niets te maken met de Skripal-zaak. We weten niet welke elementen de Britten hebben aangebracht bij het bespreken van de Skripal-affaire met hun collega's. We weten ook niet wat de EU-staatshoofden precies afspraken toen ze praatten over hun steun aan Groot-Brittannië", aldus Peskov.

Eerder vandaag beschuldigde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov Londen ervan zijn bondgenoten te hebben gedwongen tot een confrontatie met Moskou. "We zien niet altijd de feiten. En hun afwezigheid suggereert dat dit allemaal een provocatie is", zei Lavrov.

Onder druk van de Britse premier May, de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron hadden de lidstaten hun veroordeling van de aanslag aangescherpt. Zij wijzen nu nadrukkelijk naar Moskou. Enkele landen, waaronder Litouwen, hebben zich al bereid getoond om in navolging van het Verenigd Koninkrijk Russische diplomaten uit te wijzen.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders wijzen Rusland unaniem als de schuldige aan voor de gifaanval op oud-dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter in Salisbury begin deze maand. Dat bleek gisterenavond uit een tweet van Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk.

"De Europese Raad is het eens met de Britse regering dat het zeer waarschijnlijk is dat Rusland verantwoordelijk is voor de aanval en dat er geen andere aannemelijke verklaring is", vat Tusk het debat over de aanval samen.

Twitter bericht wordt geladen...

Aan hun veroordeling voegen de Europese staatshoofden en regeringsleiders toe dat het gebruik van chemische wapens totaal onaanvaardbaar is en gevaar inhoudt voor iedereen. 

Maatregelen

De lidstaten gaan nu samen bekijken welke maatregelen er moeten volgen, waarbij rekening wordt gehouden met antwoorden die Rusland geeft op de vragen die met name de Britten hebben gesteld. Volgens ingewijden zijn enkele lidstaten bereid in navolging van het Verenigd Koninkrijk Russische diplomaten uit te wijzen. Extra economische sancties zijn nu niet aan de orde.

De leiders besloten verder dat de EU zich beter moet kunnen verdedigen tegen chemische, biologische en nucleaire risico's, in samenwerking met de NAVO. Ook moet meer werk worden gemaakt van contraspionage en het afweren van dreigingen als cyberaanvallen. De Europese Commissie krijgt de opdracht dit uit te werken.

"Samen sterk staan"

De Britse Premier Theresa May is blij met het Europese standpunt over Rusland. "Ik verwelkom het feit dat de EU het eens is met het Britse standpunt over de verantwoordelijkheid van Rusland voor de aanslag in Salisbury. Er is geen aantoonbaar alternatieve uitleg voor wat daar gebeurd is. We moeten samen sterk staan tegen de Russische bedreiging van onze waarden'', aldus May.

Tegen de Europese top van juni willen de leiders van Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini en van de Europese Commissie voorstellen krijgen over hoe de EU zich beter kan wapenen tegen chemische, biologische, radiologisch en nucleaire gevaren en hoe het "hybride" dreigingen zoals (Russische) cyberaanvallen het hoofd kan bieden.