Copyright Andrea Renault/STAR MAX/IPx 2024

Geen afstudeerceremonie op Columbia University door pro-Palestijnse studentenprotesten

In de Verenigde Staten heeft de Columbia-universiteit in New York beslist om de grote afstudeerceremonie te annuleren die het einde van het academiejaar inluidt. Dat is een gevolg van de studentenprotesten tegen de oorlog in Gaza die al weken voor onrust zorgen in de VS. 

In een aankondiging op haar website staat te lezen dat de universiteit afziet van de traditionele algemene afstudeerceremonie op 15 mei. In de plaats daarvan zullen diploma's uitgereikt worden met kleinere plechtigheden op haar 19 verschillende faculteiten in een atletiekcomplex, een eind verwijderd van Columbia University's centrale campus.

Die centrale campus is sinds vorige dinsdag bijna helemaal afgesloten, toen de politie er binnenviel om een bezet gebouw - Hamilton Hall - te ontruimen. Meer dan 100 pro-Palestijnse actievoerders werden toen gearresteerd.

In die omstandigheden is het logistiek onbegonnen werk om 15.000 afgestudeerden en hun entourage op de campus te verwelkomen voor een grote plechtigheid op 15 mei. Bovendien is de centrale campus nog altijd omsingeld door de politie. 

Het voorbije weekend werden al enkele afstudeerceremonies verstoord op andere Amerikaanse universiteiten. Aan de universiteit van Michigan stonden tientallen studenten zaterdag met Palestijnse vlaggen te zwaaien en op Northeastern University in Boston sprong zondag een student met keffiyeh, de karakteristieke Palestijnse sjaal, op het podium. Hij werd meteen opgepakt.

Volgens de New York Times zijn er de voorbije weken al zeker 2.300 studenten gearresteerd op 50 universiteiten in heel het land. 

Meest gelezen