© BEPR

René Willems neemt na dertig jaar afscheid van gemeenteraad

Voor René Willems (CD&V) was het dinsdagavond zijn laatste gemeenteraad in Heist-op-den-Berg. Na dertig jaar onafgebroken in de gemeenteraad te hebben gezeteld, trok hij voor het laatst de deur van de raadzaal achter zich dicht.

bepr

René Willems uit Wiekevorst zei dinsdag dat hij ontroerd was door het moment. “Dit geeft een bijzonder warm gevoel. Deze laatste gemeenteraad wilde ik voor geen geld missen. Ik heb dit dertig jaar graag gedaan”, klonk het.

Zelf gaf de 71-jarige politicus eerder al aan geen kans meer te krijgen bij CD&V wegens ‘te oud’. Bij de partij klonk het dan weer dat Willems eerder had aangegeven geen plaats meer te ambiëren en daar dan pas op het laatste moment op is teruggekomen, toen de lijst al gemaakt was. Na de breuk richtte hij eenmanspartij Anders & Beter (A&B) op. Maar zijn partij haalde op 14 oktober maar 1,3% van de stemmen en zijn voorkeurstemmen zakten van 742 in 2012 naar 218 in 2018. Lang niet genoeg voor een nieuwe termijn als gemeenteraadslid, met andere woorden.

Tienduizend keer ‘ja’

“Ik had me mijn afscheid in de politiek heel anders voorgesteld. De manier waarop ik ben behandeld, ligt me nog wat zwaar. Maar ik ben niet verbitterd. Aan alles komt een einde, ook aan een politieke carrière. Dat moment kan je niet eeuwig voor je uitschuiven. Ik heb nu al een hoop andere plannen, vooral in het verenigingsleven. Dat is ook een manier om je maatschappelijk in te zetten. Ik ben alleszins fier op wat ik heb kunnen bijdragen. Ik denk niet dat ik als gemeenteraadslid ooit heb tegengestemd. Ik heb eens uitgerekend: aan gemiddeld dertig agendapunten per gemeenteraad, maal tien gemeenteraden per jaar, maal dertig jaar. Dat komt neer op een kleine tienduizend keer dat ik ‘ja’ heb gestemd om de meerderheid te ondersteunen.”

Als ingenieur op rust werd Willems omschreven als flamboyant, man van het volk, met een technische bagage op het gebied van milieuvraagstukken. De Wiekevorstenaar werd drie keer voor enkele jaren schepen in verschillende legislaturen, samengeteld een dikke zeven jaar. Hij werd twee keer aangeduid als voorzitter van de Huisvestingsmaatschappij. Ook is hij gewezen voorzitter van ACV Wiekevorst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER