Dit is wat er overblijft van de oproepingsbrief van Koen CambrƩ, nadat slakken ervan gegeten hebben.
Foto: Koen CambrƩ

"Ok, klein probleempje": slakken vreten oproepingsbrief van Koen uit Turnhout aan in brievenbus

Ook in brievenbussen kunnen de talrijke slakken heel wat schade aanrichten. Dat ondervond Koen CambrƩ uit Turnhout. Hij zag dat de slijmerige beestjes ook zijn oproepingsbrief voor de verkiezingen heel lekker vonden. "Sommigen raden me aan om een duplicaat te halen voor de zekerheid."

"Ok... Klein probleempje door die slakkenplaag", schrijft Koen CambrƩ in de Facebookgroep 'Ge zƩ van Turnhout as ge...'. "Weet iemand of dit nog geldig is of moet ik eerst ergens een nieuwe stembrief aanvragen?"

Veel mensen zien tegenwoordig hun planten en bloemen opgevreten worden door slakken, maar papier gaat er bij de diertjes dus ook wel in. "Ze kruipen hier geregeld ook in de brievenbus om te schuilen voor de zon en daar beginnen ze dan van de post te eten", vertelt Koen. "In de regel vind ik dat niet zo erg als ze dat doen met reclameblaadjes, maar nu is mijn oproepingsbrief voor de verkiezingen half opgegeten."

En dat is heel snel gegaan. "Ik had de brievenbus zaterdag nog leeggemaakt, omdat ik toen een pakketje had gekregen. Zondag en ook maandag, een feestdag, verwachtte ik geen post. Misschien is die oproepingsbrief toen uitzonderlijk toch gebust?"

Nog leesbaar

Op Facebook vraagt hij nu raad aan andere Turnhoutenaren. "Maar ik krijg heel uiteenlopende reacties. Sommigen raden me aan om een duplicaat te halen voor de zekerheid. Anderen zeggen dan weer dat de belangrijkste informatie precies nog leesbaar is en dat het misschien toch nog lukt."

"Als de identiteitsgegevens nog leesbaar zijn en het stembureau waar je moet gaan stemmen, lijkt me er geen probleem", zegt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. "In die stembureaus liggen ook lijsten van alle stemgerechtigden die daar moeten komen stemmen. Je kan dus in principe ook gaan stemmen met alleen je identiteitkaart. Je oproepingsbrief kan dan wel niet afgestempeld worden als bewijs dat je bent gaan stemmen."Ā 

Wie toch zeker wil zijn, of zijn brief bijvoorbeeld verloor, kan altijd een duplicaat of een kopie halen bij het gemeentebestuur. DatĀ kan tot op de dag van de verkiezingen zelf.Ā Het gemeentebestuur is ook op de dag van de verkiezingen open tot de stembureaus sluiten. Sommige gemeenten bieden ook een digitale versie aan via ebox. "Je bent in elk geval verplicht te gaan stemmen, ook als je geen oproepingsbrief kreeg", waarschuwt Debast nog.

Meest gelezen