© FILIP SPOELDERS

Glastuinders denken aan het klimaat

De provincie Antwerpen, de Nederlandse provincie Limburg en betrokken partners slaan de handen in elkaar om te innoveren in de glastuinbouwsector. Dat moet leiden tot een klimaatneutrale en energievriendelijke werking.

Filip Spoelders

In het tuinbouwbedrijf van Bart Peeters in Borsbeek werd na twee jaar van voorbereiden ‘Glitch’ voorgesteld. Dat staat voor ‘Glastuinbouw innoveert door co-creatie met koolstofarme hightech’.

“Glastuinbouw is erg belangrijk voor onze provincie. Het staat voor 50% van de Vlaamse sector. Maar we staan steeds voor uitdagingen en nieuwe technologieën die niet meteen klaar zijn voor de markt. Dit kost tijd en geld. Het is de eerste keer dat twee buurlanden samenwerken om deze technologieën te ontwikkelen”, zegt gedeputeerde Ludwig Peeters.

De samenwerking zal voornamelijk draaien rond energie-efficiëntie en klimaatneutraal werken. Zo worden innovatieprojecten uitgewerkt rond belichtingssystemen, laagwaardige warmte en de ontwikkeling van dampwarmtepompen voor ontvochtiging.

Tomaten

Tuinder Bart Peeters uit Borsbeek ziet de innovatieve steun graag komen. “Wij hebben momenteel 5,2 hectare aan serres staan waar we tomaten telen. Als alles goed verloopt, kunnen we binnenkort uitbreidingswerken beginnen voor nog eens 5 hectare aan serres. Vanuit het Proefstation in Sint-Katelijne-Waver, dat meedoet aan Glitch, krijgen we al veel advies en ondersteuning. We werken momenteel al met energieschermen. Wanneer we deze tijdens de winter ’s nachts sluiten, moeten we beduidend minder verwarmen in de serres. We kijken dus uit naar verdere innovaties.”