© JAA

Gaat Meeuws met gerust gemoed naar congres? “JA”

De tweede plek van Tom Meeuws op de Antwerpse sp.a-lijst staat intern niet ter discussie. De leden zullen zich op het congres zaterdag waarschijnlijk massaal achter hun Antwerpse voorzitter scharen, ondanks de verhalen van de afgelopen weken. “Ga ik met een gerust gemoed naar het congres? Ja”, zegt Meeuws.

Sacha Van Wiele

Het partijcongres vindt plaats in de grote zaal van het ABVV-vakbondsgebouw in de Ommeganckstraat achter de Antwerpse Zoo. Op de agenda staat de goedkeuring van de zo goed als volledige lijst. Enkele plekken worden vrijgehouden voor opmerkelijke kandidaten die zich mogelijk nog zullen aanbieden. Ook de onafhankelijke kandidaat en sp.a-lijsttrekster Jinnih Beels zal het congres bijwonen en de leden toespreken.

Iedereen kijkt natuurlijk uit naar de positie van Meeuws. Sinds zijn verkiezing als voorzitter hebben de leden zich nog niet kunnen uitspreken over de verhalen rond hun voorzitter. Voor de eerste maal zal de partijleiding weten of de leden de partijtop volgen in de steun aan hun nummer twee op de lijst. Meeuws reed zich klem in zijn standpunten over de vastgoedsector. Dat er sprake was van financiële malversaties bij De Lijn, toen hij directeur was in Antwerpen, zorgde voor het afspringen van de lijst Samen tussen sp.a en Groen. Bovenop kwamen dan nog eens het gerechtelijk onderzoek en de huiszoeking.

Focus op Beels

Meeuws wil dat zaterdag de aandacht vooral gaat naar lijsttrekster Jinnih Beels en de kandidaten op de lijst. “We gaan naar het partijcongres met een verfrissende en dynamische lijst die een afspiegeling is van de stedelijke bevolking”, zegt hij.

Voor zijn eigen positie ziet hij niet veel problemen. Volgens hem is er een grote consensus. “Ik ga met een gerust gemoed naar het congres”, zegt de sp.a-topman. “De socialisten en zij die de sociaaldemocratie genegen zijn, vormen één blok graniet. We zijn overtuigd dat we de stad weer in de plooi gaan krijgen.”

Uit een rondvraag binnen sp.a blijkt dat de voorzitter zich niet schuldig maakt aan overmoed. De leden zijn overtuigd dat de aanvallen op Meeuws georkestreerd worden vanuit N-VA en sluiten daarom de rangen rond hun topman. “Ik heb geen enkel telefoontje gekregen van een lid dat zei niet achter Tom te staan”, zegt Antwerps sp.a-bestuurslid Johan Peeters.

80%

Berchems sp.a-districtsraadslid Ronny De Bie is er zelfs zeer gerust in. “Ik verwacht dat de lijst met zeker 70% tot 80% zal worden goedgekeurd en dit met Tom op de tweede plek”, zegt hij. “Er zijn verschillende gesprekken met hem geweest. Met alles wat we nu weten, blijven we achter hem staan. Ook mijn idee over hem als persoon is niet veranderd. Als deze aanvallen zonder enig bewijs blijven duren, kan het er weleens voor zorgen dat mensen het voor hem gaan opnemen en dus op ons stemmen.”

Dat valt ook te horen bij voormalig stadsschepen en Merksems districtsschepen Gilbert Verstraelen. Hij verwacht niet dat op het congres iemand gaat rechtstaan om de positie van Meeuws in twijfel te trekken. “Ik heb die signalen zeker niet ontvangen”, zegt Verstraelen. “We hadden natuurlijk wel verwacht dat er aanvallen gingen komen vanuit N-VA en dat die uitgesmeerd zouden worden. Ik ben overtuigd dat er ook sympathie ontstaat voor het slachtoffer als iemand continu zo wordt aangevallen. Bovendien weten we nu alles wat er te weten valt. Meer nadelen vallen er dan ook niet meer te verwachten. We gaan dus onze kandidaat niet laten vallen omdat hij steeds wordt aangevallen door onze tegenstander.”

Zelfs bij de jongerenafdeling Jongsocialisten is de eensgezindheid groot over de lijst. “Ik verwacht niet dat iemand de plek van Meeuws ter discussie gaat stellen”, zegt Stef Vonk, voorzitter Jongsocialisten Antwerpen. “Wij zijn echt wel tevreden met de lijst die nu voorligt, met veel jonge kandidaten.”

“Sfeer zit goed”

Uiteindelijk gaat ook lijsttrekster Jinnih Beels met een gerust gemoed naar het congres. “Alles wat er de afgelopen weken is gebeurd, stond eraan te komen”, zegt Beels. “We wisten dat bij een onderzoek door het gerecht er ook een huiszoeking zou volgen. Ik verwacht dan ook een hoge score bij de goedkeuring van de lijst. We gaan ons niet laten doen en we moeten vooruit met het in goede banen leiden van de campagne en met een sterk inhoudelijk programma. De sfeer zit zeker al goed.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER