Luister naar

In China wordt de illusie werkelijkheid

Nieuws
De consumenten werden in China zo vaak bedrogen met forel als ze zalm kochten, dat de overheid het maar heeft gelegitimeerd. Een forel is vanaf nu een zalm.
Jan van Benthem Jan van Benthem
donderdag 16 augustus 2018 om 03:00
Een regenboogforel.
Een regenboogforel. pixabay

Qinghai

Er zwemmen in China sinds enkele dagen ineens veel meer zalmen in het water. En dat is te danken aan journalisten van de Chinese staatszender CCTV.

Niet dat er iets met de vissen of de rivieren is gebeurd. Maar de werkelijkheid onder water – en op het bord – is aangepast aan de illusie of, zoals veel Chinezen het zien, het bedrog.

In mei dit jaar onthulde de staatszender CCTV dat maar liefst een derde ‘van wat als zalm wordt verkocht, in werkelijkheid regenboogforel is, geproduceerd in de provincie Qinghai in het noordwesten van China’, meldt het Chinese staatsblad Global Times. De verkopers konden de klanten gemakkelijk bedriegen, want de mootjes regenboogforel lijken met hun roodachtige vlees qua kleur en structuur erg op verse zalm, schrijft BBC Asia.

Na de reportage van CCTV regende het klachten op Chinese sociale media. Veel Chinezen zijn door recente voedselschandalen erg argwanend en waren bang dat de forellenfilets en ootjes parasieten en wormen zouden bevatten.

‘Om de klachten op te lossen’, besloot het Chinese ministerie van Landbouw tot een ingreep die de problemen in één klap oplost: de forellen in Qinghai worden zalm. Klachten dat de omgekatte forel-zalm parasieten zou kunnen bevatten, wijst het ministerie van de hand. ‘Of zalm parasieten bevat, hangt niet af van de vraag of deze in zoet water of zout water is gekweekt’, zo vaagt het ministerie alle onderscheid weg.

Chinezen vragen zich op Weibo, het Chinese Twitter, af wat er nu nog meer kan. Worden meren nu zee en mogen studenten nu hun eigen examens van een beoordeling voorzien, zijn wat van de vragen die BBC Asia tegenkwam. Want als illusie werkelijkheid wordt, biedt dat kansen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jordaniërs protesteren bij de ambassade van Israël in Amman.

Ook Arabische buurlanden zetten in op diplomatieke uitweg voor conflict tussen Israël en Iran

Jordanië en Saoedi-Arabië schoten Israël afgelopen weekeinde te hulp. Dat wil niet zeggen dat deze buurlanden Israël zullen steunen bij een eventueel tegenoffensief. Ze bewandelen liever de weg van de diplomatie.

Israël heeft al een tegenaanval uitgevoerd tegen een gebrouw van Hezbollah, dat zondag vanuit Libanon ruim vijftig raketten op Israël had afgevuurd.

Israël wil een 'pijnlijk antwoord' aan Iran geven dat toch geen grote, regionale oorlog ontketent

De schaduwoorlog tussen Iran en Israël is totaal veranderd, in een vrijwel directe confrontatie. Toch wil Israël geen volledige oorlog ontketenen, al zoekt het wel naar een stevig antwoord.

‘Met deze bepaling wordt gepoogd abortus eendimensionaal te benaderen als mensenrecht.'

Wat verandert er concreet als abortus een Europees mensenrecht wordt? 'Voorbeeld van symboolpolitiek'

Zelfs als abortus in Europa als mensenrecht wordt opgenomen in het Handvest van de Grondrechten zal het in de praktijk weinig tot niets uitwerken, zeggen deskundigen.

Een dertienjarig gevlucht meisje en haar moeder verblijven nu in een opvangkamp. 'Het enige wat ze willen, is terug naar huis.’

De oorlog in Soedan treft kinderen hard. 'Een misbruikt meisje vroeg: wat heb ik fout gedaan?'

Verscheurde gezinnen, misbruik tijdens het vluchten en een toename van genitale verminking: kinderen betalen de hoogste prijs van het conflict in Soedan. ‘Hun toekomst is in een oogwenk weggevaagd.’

In Teheran werden demonstraties gehouden om de 'onverwacht succesvolle' aanval op Israël te vieren.

Israël wil Iran prijs laten betalen 'op gepast moment'

Volgens Benny Gantz, lid van het Israëlische oorlogskabinet, zal Israël ‘Iran een prijs laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast zijn’. Dat zei hij zondag bij aanvang van het overleg van het oorlogskabinet.

Het Weda Bay Industrial Park op het dunbevolkte eiland Halmahera is het eerste geïntegreerde industrieterrein voor nikkel ter wereld - van mijn tot Tesla, is het streven.

De nikkelwinning neemt de Molukken over. 'Na iedere regenbui kleurt de rivier bruin en rood'

Indonesië stimuleert de bouw van reusachtige nikkelmijnen en smelters in een poging de mondiale markt voor batterijen en elektrische voertuigen naar zich toe te trekken. Op het eiland Halmahera zijn de gevolgen te zien.