De brug over de Lindenstraat in Oevel is een van de vijf bruggen die worden vernieuwd.© Marc Peeters

Vlaamse regering gaat 49 bruggen vernieuwen waarvan drie in de Kempen: “Eén groot project werkt vlotter dan tientallen kleine”

Laakdal/Olen/Oevel -

De Vlaamse overheid wil tegen eind 2030 in heel Vlaanderen 49 verouderde bruggen vernieuwen. In de Kempen gaat het om drie bruggen in Laakdal, één in Olen en één in Oevel (Westerlo). Het betreft constructies waarbij het lokale verkeer onder de E313 rijdt.

Marc Peeters

Meer concreet zullen de bruggen Steenweg op Meerhout, Nieuwe Baan en Meerhoutstraat in Laakdal, Ven/Schaatsbergen in Olen en Lindenstraat in Oevel vernieuwd worden. Heel wat bruggen in Vlaanderen dateren van de bouwpiek in de jaren 60 en 70 en zijn nu sterk verouderd. Onderhoudsachterstand, een sterk gestegen hoeveelheid verkeer en nieuwe eisen op het vlak van veiligheid en technologie zorgen ervoor dat de komende jaren heel wat bruggen in Vlaanderen structureel een grondige make-over moeten krijgen.

De Vlaamse overheid gaat met een private partner in zee om binnen de opdracht PPS Kunstwerken 49 vaste bruggen in Vlaanderen in één pakket versneld te renoveren. “Dit is een ambitieuze en ongeziene opdracht waarin we vanuit Vlaanderen ruim 300 miljoen euro investeren”, weet Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD). Er is een consortium van aannemers gekozen om de 49 bruggen te ontwerpen, bouwen, onderhouden en financieren.

“In 2025 zullen de eerste omgevingsvergunningen aangevraagd worden. Het is de ambitie om de eerste werken al in 2026 te laten starten. Als die volgens plan verlopen, zullen alle projecten afgerond zijn tegen eind 2030”

Lydia Peeters (Open VLD)

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken

Bovendien is hetzelfde aannemersconsortium ook verantwoordelijk voor het onderhoud en de kwaliteit van de infrastructuur gedurende de eerste dertig jaar na de bouw. De voordelen van de schaalvergroting zijn volgens minister Peeters duidelijk. “Deze aanpak maakt grootschalige renovatieprojecten beter beheersbaar. In plaats van 49 verschillende opdrachten uit te schrijven en te beheren, zullen de programma’s van eisen, risicobeheer, technische vereisten en ontwerparchitectuur gestructureerd worden aangepakt in één samenwerkingsverband”, zegt ze. “Dat verhoogt niet alleen de efficiëntie van de werken, maar laat ons ook toe om de werken veel sneller en in logische bundels uit te voeren. In 2025 zullen de eerste omgevingsvergunningen aangevraagd worden. Het is de ambitie om de eerste werken al in 2026 te laten starten. Als die volgens plan verlopen, zullen alle projecten afgerond zijn tegen eind 2030.”

In de ontwerpfase werken beide partners intensief samen om tot een efficiënt ontwerp te komen van de 49 bruggen. De nieuwe bruggen moeten toekomstbestendig zijn en voldoen aan nieuwe eisen.

Heel wat bruggen in Vlaanderen dateren van de bouwpiek in de jaren 60 en 70 en zijn nu sterk verouderd. Zo ook Ven/Schaatbergen in Olen.© Marc Peeters

Vervolgens start de fase van realisatie en onderhoud, waarbij de private partner autonomie krijgt om dit zo efficiënt mogelijk en met beperkte hinder te organiseren. Het is een innovatieve aanpak, waarbij aannemer en opdrachtgever samen ontwerpen en daarna de uitvoering door de aannemer start. Daardoor kan de expertise van de bouwsector al van in het begin benut worden.

“Beslissingen soms wat eenzijdig genomen”

Dat de werken tijdens de uitvoering voor flink wat verkeersoverlast zullen zorgen is onvermijdelijk. Burgemeester van Laakdal Tine Gielis (CD&V) reageert gematigd tevreden. “De bruggen hebben hun leeftijd en zien er vaak niet uit. Het is goed dat ze worden vernieuwd, maar het is wel een beetje jammer dat de beslissingen over de toekomstige situatie soms wat eenzijdig genomen worden. Zo is er nog geen duidelijkheid over de invulling van de Meerhoutstraat. Tijdens de werken aan de Nieuwe Baan moeten we er fel op toezien dat er gefaseerd wordt gewerkt, zodat het verkeer niet in de soep draait”, aldus Gielis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners