© JVDP, JHS

Bewoners Fruithoflaan vechten tegen eenzaamheid met Atrium: “Hopelijk groeien er vriendschappen uit onze maandelijkse bijeenkomsten”

Berchem -

Mensen uit hun sociaal isolement halen en de wijk bij elkaar brengen, dat is wat Atrium vzw wil doen in en rond de Fruithoflaan in Berchem. “We zijn nog op zoek naar een buurthuis”, zegt een van de initiatiefneemsters, Kathy Defossez. “Ondertussen organiseren we maandelijks al een activiteit.”

Jan Bartosik

Dat veel bejaarden hun dagen alleen doorbrengen, is een open deur intrappen. Ook in en rond de Berchemse Fruithoflaan, een straat met veel oudere bewoners, stelde het district vast dat veel mensen in sociaal isolement leven. “Enkele jaren geleden hebben we een buurtonderzoek en interviews laten uitvoeren in de wijk Nieuw Kwartier Oost, dat is van de Grotesteenweg tot pakweg de Roderveldlaan”, vertelt districtsburgemeester Evi Van Der Planken (N-VA). “Daar is uitgekomen dat eenzaamheid een belangrijk thema is in de wijk. Heel veel mensen leven alleen, haast zonder contact met hun buren.”

LEES OOK. Lichaam van vereenzaamde zestiger pas na jaar aangetroffen in Antwerpen: “Markus was een aimabele man, die sober leefde”

Uit die nood aan meer sociale warmte, ontstond Atrium vzw. “Atrium is meer dan alleen een vereniging, het is een gemeenschap van en voor gelijkgestemde individuen, samengebracht door een gedeelde passie voor de buurt en voor elkaar”, vertelt Kathy Defossez van Atrium. “Ons doel is om sociale armoede tegen te gaan en mensen die eenzaam zijn of nood aan een babbel hebben bij elkaar te brengen.”

In de hoge blokken van de Fruithoflaan wonen veel ouderen.© Sarah Van den Elsken

Dat doen ze door maandelijks een activiteit te organiseren. “Daar kunnen buurtbewoners van ideeën wisselen, elkaar leren kennen en gezellig samen zijn”, zegt Defossez. “Ook horen we daar bij wie de noden het hoogst zijn: is een bepaalde buur al een tijdje niet meer gezien? Dan gaat een van onze vrijwilligers langs met een tasje koffie, om te kijken of alles in orde is. Hopelijk bereiken we zo ook zij die de deur niet meer uitkomen.”

“Is een bepaalde buur al een tijdje niet meer gezien? Dan gaat een van onze vrijwilligers langs met een tasje koffie, om te kijken of alles in orde is. Hopelijk bereiken we zo ook zij die de deur niet meer uitkomen”

Kathy Defossez

Atrium vzw

Nieuwe vriendschappen

“De eerste maandelijkse samenkomst was in januari”, vertelt Evi Van Der Planken. “Men had een stukje van de middenberm ingepalmd en daar tafeltjes en stoelen gezet. Iedereen, ook wie gewoon voorbijkwam, kon mee aanschuiven. Veel buurtbewoners zijn blij wanneer ze eens een babbeltje kunnen doen. Wie weet ontstaan uit deze activiteiten ook wel nieuwe vriendschappen en groeit de groep iedere keer weer aan.”

LEES OOK. “Eenzaamheid is een van de grote kwalen van deze tijd, daar moet je met de grootste zorg naar kijken”

Naar vrijwilligers zijn ze bij Atrium nog steeds op zoek. “En ook naar een buurthuis om onze bijeenkomsten te organiseren”, vertelt Defossez. “We hebben al verschillende panden bekeken, maar waren telkens net te laat. De bedoeling is iets te huren - idealiter een leegstaand handelspand in de buurt van de Fruithoflaan - waar we dan het hele jaar aanwezig kunnen zijn. Ook zouden we die ruimte kunnen doorverhuren aan andere verenigingen - voor vergaderingen, bijvoorbeeld - en zo geld in het laatje brengen. Ondertussen focussen we ons op die maandelijkse activiteit en zijn we ook te vinden op evenementen in het district.”

Andere wijken

De volgende stap is dat buurthuis, bevestigt ook Evi Van Der Planken. “Wanneer het hier op punt staat, kunnen we dit initiatief misschien ook verder uitrollen in andere wijken”, vertelt ze. “Hopelijk voelen veel Berchemnaren zich geroepen om langs te komen of zich te engageren als vrijwilliger. Al ben ik ervan overtuigd dat dit geen probleem zal zijn.”

Districtsburgemeester Evi Van Der Planken.© Jan Van der Perre

Op zondag 28 april organiseert Atrium de volgende samenkomst. Dat wordt een wandeling met gids door de wijk. De tocht begint om 13.30 uur in de Lode Vissenaekenstraat. Een weekend later, op zaterdag 4 mei, staat de vzw dan weer met een standje op de rommelmarkt de Fruithof-school, ook in de Lode Vissenaekenstraat.

Meer info via info@atrium-nko.be of op www.atrium-nko.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners