© Victoriano Moreno

Brandweerzones Antwerpen en Rand gaan nauwer samenwerken

De Brandweer Zone Antwerpen en Brandweer Zone Rand hebben donderdag een officiële overeenkomst ondertekend die de samenwerking tussen beide hulpverleningszones bezegelt en verder uitbreidt. In de toekomst zullen ze makkelijker een beroep kunnen doen op elkaars expertise en materieel en het Antwerpse beroepskorps zal bij grote incidenten zoals grootschalige wateroverlast bijstand kunnen krijgen van de vele vrijwilligers van Brandweer Zone Rand.

De overeenkomst gaat niet gepaard met grote extra investeringen, maar moet er wel voor zorgen dat beide zones in de dagelijkse werking vlotter kunnen samenwerken. Zo kunnen ze nu al op elkaar rekenen op het vlak van ’Snelste Adequate Hulp’, een principe dat stelt dat de brandweerpost die het snelst ter plaatse kan zijn wordt opgeroepen bij een incident, ook als dat een post uit een andere zone is. “Nu factureren we elkaar nog bij dat soort interventies, maar dat zal in de toekomst verdwijnen”, zegt woordvoerster Jasmien O van de Brandweer Zone Antwerpen.

© Victoriano Moreno

De twee zones gaan er ook voor zorgen dat de permanente bescherming op hun grondgebied tijdens een groot incident nooit in gedrang komt, door indien nodig een deel van het grondgebied van de ander over te nemen. Verder zal Antwerpen het tankwagentransport van Rand kunnen gebruiken in waterarm gebied en zullen gespecialiseerde manschappen en materieel van Antwerpen ingezet kunnen worden bij specifieke interventies met bijvoorbeeld treinen in Zone Rand.

Na de hervorming en fusie van de brandweerkorpsen enkele jaren geleden, gaan nu dus twee grote hulpverleningszones structureel samenwerken. “Door ook tussen zones samen te werken, kunnen we nog meer schaalvoordelen benutten” vindt Bart Seldeslachts (N-VA), burgemeester van Kontich en voorzitter van Zone Rand. “Zo kunnen we werken aan een brandweer die maximaal inspeelt op de maatschappelijk noden van de 21ste eeuw.”

© Victoriano Moreno

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER