Man die zichzelf in brand stak voor rechtbank in New York is overleden

De 37-jarige Max Azzarello is aan zijn verwondingen overleden na zijn individuele protestactie voor de rechtbank waar oud-president Trump terechtstaat. Hij stak zichzelf in brand, maar zou Trump daarbij niet hebben geviseerd.

asd
Bron: Reuters, Belga

Minutenlang stond Max Azzarello in de vlammen, nadat hij zichzelf overgoten had met brandstof en het vuur had aangestoken in het volle zicht van televisiecamera’s. Die stonden opgesteld voor de rechtbank in New York om het historische proces te volgen tegen Donald Trump, die terechtstaat voor het betalen van zwijggeld aan pornoactrice Stormy Daniels tijdens zijn presidentscampagne in 2016.

Hulpverleners blusten het vuur en Azzarello werd nog in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht, maar is daar aan zijn verwondingen overleden.

Vlak voor zijn fatale actie strooide Azzarello pamfletten in het rond, daarop stond onder meer een link naar een post op het onlineplatform Substack, waar hij zijn “extreme daad van protest om de aandacht te vestigen op een dringende en belangrijke ontdekking” aankondigde. Een van die pamfletten bevatte verwijzingen naar “kwaadaardige miljardairs”, maar in de delen die persagentschap Reuters kon zien, werd Trump niet genoemd. In een online manifest waarschuwt een man met de naam Azzarello voor “een apocalyptische fascistische coup” en bekritiseert hij cryptocurrency en Amerikaanse politici, maar hij noemt Trump niet in het bijzonder

Azzarello’s daad staat wellicht los van het proces. Volgens vrienden was hij een goedbedoelende man die in een web van samenzweringstheorieën verstrikt was geraakt. Ook de politie gaat daar momenteel vanuit.