Direct naar artikelinhoud
Docville

"Ik sloeg op haar hoofd, waarschijnlijk een drietal keer, en dat was het": een moordenaar getuigt

Moordenaar Josh Vallum aan het woord.Beeld RV

"Haatmisdrijven verschillen van andere misdrijven. Ze treffen het hart van iemands identiteit", schreef ex-FBI-directeur James Comey vorig jaar. Op sublieme wijze vertelt de documentaire Love and Hate Crime het verhaal van drie zulke misdrijven. Vanavond is het eerste deel te zien op Canvas.

"Ik nam een zakmes en stak Mercedes neer. Ze ademde nog. Ik nam een hamer en jaagde haar achterna in de bossen. Ik sloeg op haar hoofd, waarschijnlijk een drietal keer, en dat was het."

Recht in de cameralens vertelt moordenaar Josh Vallum hoe hij het 17-jarige transmeisje Mercedes Williamson om het leven heeft gebracht "omdat hij in shock was dat ze een penis had". Vallum doet zijn verhaal vanuit de gevangenis, maar in hoeverre vertelt hij de waarheid?

'Love and Hate Crime' confronteert ons met onze eigen angsten en vooroordelen

In de eerste aflevering van de driedelige BBC-documentaire Love and Hate Crime krijgen we het échte verhaal van Vallum en Williamson te zien.

Overreden door blanke jongeren

De tweede draait rond de zwarte homoman James Craig Anderson die is vermoord door blanke jongeren. "You fucking nigger", schreeuwden ze. En ze reden over hem. Zijn partner James Bradfield, met wie Anderson 18 jaar samen is geweest, getuigt over het verlies dat nooit slijt: "Mensen zeggen dat ze weten hoe het voelt, maar dat kan niemand."

In de laatste episode zien we hoe kustwachter Adrian Loya de moord op de lesbische Lisa Trubnokova tot in de puntjes voorbereidt en filmt. Net alsof hij in een gewelddadig videospelletje zit.

Love and Hate Crime laat de verwanten van de slachtoffers aan het woord. Maar het gaat ook in op het relaas van de daders, aanklagers en andere betrokkenen. Dat gelaagde vertelperspectief maakt de documentaire zo uniek. Terwijl gelijkaardige docu's blijven steken in één versie, dat van het slachtoffer, krijgen we hier inzage in de psyche van de moordenaar en misschien wel in die van onszelf. Love and Hate Crime confronteert ons met onze eigen angsten en vooroordelen.

DM Zapt

Krijg het beste van tv en Netflix via Messenger

Onze gratis chatbot DM Zapt is de beste manier om nieuwe series en tv-programma's te ontdekken:

Ja, ik wil tv-tips!

Zoals de naam prijsgeeft, staan in deze BBC-productie liefde en haat centraal, en de schakeringen op het spectrum ertussenin. Maar hoe gecompliceerd de verhouding tussen dader en slachtoffer ook is, de gepleegde misdrijven zijn ingegeven door pure haat: drie Amerikanen zijn vermoord omdat ze 'anders' zijn dan de doorsneeburger.

Het aantal haatmisdrijven in de States stijgt jaar na jaar, zowel op basis van etniciteit en religie als seksualiteit en gender. In 2016 waren het er 6.100, in 2015 5.800.

Die bekrompen Amerikanen denkt u. Ik herinner u graag aan Ihsane Jarfi. Op 28 april 2012 werd het lichaam van de 32-jarige Luikenaar teruggevonden in een veld nabij de Waalse grootstad, een week nadat hij vermist was geraakt.

De daders gingen tekeer als barbaren; Jarfi werd vermoord omdat hij homo was

Zijn borstkas was verbrijzeld. Zijn gezicht en hals zaten onder de bloeduitstortingen. Hij had tientallen, misschien wel honderden trappen en vuistslagen geïncasseerd. De daders gingen tekeer als barbaren. Jarfi werd vermoord omdat hij homo was.

Vooroordelen en angsten voor het onbekende kunnen tot gruwelijke daden leiden. Ga Love and Hate Crime zien.

De eerste aflevering van Love and Hate Crime is vanavond te zien op Canvas. Aflevering twee op 26 maart en drie op 2 april. Canvas is partner van documentairefestival Docville, dat van 21 tot en 29 maart in Leuven plaatsvindt.