© AFP

TikTok vecht mogelijk verbod in VS aan bij de rechter

TikTok gaat een klacht indienen bij een Amerikaanse rechtbank tegen de wet die leidt tot een mogelijk verbod van de populaire video-app in de Verenigde Staten. Dat heeft een woordvoerder woensdag gemeld.

Bron: BELGA

De Senaat in de Verenigde Staten keurde dinsdag een steunpakket goed voor Oekraïne van 95 miljard dollar, dat woensdag wordt ondertekend door de Amerikaanse president Joe Biden. De maatregelen tegen TikTok maken deel uit van dat pakket. 

In dat pakket zit een ultimatum voor TikTok om de banden met China te verbreken. Concreet moet het Chinese moederbedrijf ByteDance de app binnen de twaalf maanden verkopen om niet verbannen te worden van de app stores van Apple en Google in de VS. 

TikTok is het “fundamenteel niet eens” met de wet, meldt de woordvoerder. Volgens hem is onder oud-president Donald Trump eerder geprobeerd om TikTok te verbieden, maar een rechtbank blokkeerde dat. “De enige route die wij zien is om naar de rechter te stappen en het daar aan te vechten”, zegt hij.

TikTok heeft in de VS 170 miljoen gebruikers, onder wie  influencers die geld verdienen met de app. Zij dreigen hun inkomen te verliezen wanneer TikTok verboden wordt. Om die reden heeft de video-app economische argumenten tegen de wet aangevoerd. Het bedrijf stelt dat videomakers  en handelaren, die goederen verkopen via het platform,  benadeeld zouden worden.

“Het unieke bedrijfsmodel van TikTok zorgt ervoor dat bedrijven producten en diensten op een creatieve manier kunnen laten zien”, zegt Damian Rollin van SOCi, een platform dat ondernemers helpt hun digitale ondernemingsactiviteiten te beheren.

De Amerikanen menen namelijk dat China het platform gebruikt voor propaganda en de Amerikaanse gebruikersdata zou kunnen misbruiken. Dat TikTok een kanaal is voor Chinese propaganda is volgens de woordvoerder “volslagen onbewezen”. Gebruikers plaatsen de video’s en niet TikTok of overheden, zegt hij. De woordvoerder stelt dat de video-app de gegevens van gebruikers zo veilig mogelijk houdt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER