© BELGA

Politicoloog: “Beschadigde linkse boegbeelden kunnen De Wever niet onttronen”

Volgens politicoloog Bart Maddens is niet de breuk van Samen op zich het grootste probleem voor de linkse oppositie in Antwerpen. Wel dat boegbeelden Wouter Van Besien (Groen) en Tom Meeuws (sp.a) beschadigd zijn.

Dirk Hendrikx

“Ik denk nu terug aan de opiniepeiling in september in jullie krant”, zegt Maddens. “Daaruit bleek dat beide partijen eigenlijk meer stemmen zouden halen als ze apart zouden opkomen. Dat heeft toen tot vertraging geleid in de kartelvorming. Er waren twijfels over de kansen daarvan. Bij de leden van Groen stemde 25% tegen Samen. Vanuit die optiek kun je zeggen dat het een geluk bij een ongeluk is dat Groen en sp.a noodgedwongen toch nog apart naar de kiezer gaan.”

“Belangrijker is dat de twee boegbeelden hier zwaar beschadigd uitkomen. Het is nog lang tot de verkiezingen, maar je kunt je vandaag moeilijk voorstellen dat een van hen burgemeester Bart De Wever (N-VA, red.) onttroont. Dat is vooral een probleem voor Wouter Van Besien, die naar voren was geschoven als de burgemeesterskandidaat van Samen. Dit is misschien wel de voornaamste conclusie: links heeft op dit moment geen geloofwaardige uitdager voor Bart De Wever. Wouter Van Besien is niet zelf betrokken bij enig schandaal of zelfs maar besmeurd, maar zijn communicatie was problematisch en bij momenten onhandig. Zo vertelde hij in Terzake dat Tom Meeuwsuit Samen zou stappen, maar hij sprak voor zijn beurt en moest er later op terugkomen. Dan maakt geen goede indruk, en dan nog rechtstreeks op tv.”

Hem afserveren zou ook niet correct zijn, meent Maddens. “Wat Groen nu moet hopen, is dat de kiezer al veel zal vergeten zijn tegen de verkiezingen. Al is het uit mekaar vallen van het kartel iets structureels. Dat zal onvermijdelijk aan bod blijven komen.”

Is N-VA nu meer dan ooit favoriet? “Het systeem voor de zetelverdeling bevoordeelt de grootste partij. Dat is nog een extra bonus voor N-VA. Ook Kris Peeters als lijsttrekker van CD&V kan profiteren van de situatie. Een polarisering tussen twee grote blokken is nooit gunstig voor de overige partijen. Door het uiteenvallen van het linkse blok kan er meer ruimte komen voor Peeters, die zich ook kan profileren als een nieuw alternatief.”