Meer dan helft van horecazaken in Vlaanderen sluit tijdens eindejaarsperiode
Meer dan de helft van de restaurants en cafés in Vlaanderen sluit de deuren tijdens de eindejaarsperiode. Die trend houdt al enkele jaren aan en wordt voortgezet. Veel horecazaken die wel open zijn tijdens de feestdagen zijn nu al zo goed als volzet.
Iets meer dan de helft van de door Horeca Vlaanderen ondervraagde ondernemers (53 procent) zegt de deuren te sluiten tijdens de eindejaarsperiode. Een kleine minderheid van hen voorziet wel een afhaalmenu. De trend van de voorbije jaren wordt volgens Horeca Vlaanderen dus voortgezet.
Op kerstavond kunnen mensen terecht bij 32 procent van de horecazaken. Op kerstdag opent 44 procent van de ondernemers die deelnamen aan de enquête hun deuren. "Kerstavond en kerstdag zijn traditioneel dagen die vaker thuis of onder de familie worden gevierd dan buitenshuis", zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen.
Tijdens het eindejaar is de situatie ongeveer dezelfde. Op oudejaarsavond is 35 procent van de restaurants open. En 1 op de 3 zaken verwelkomt op 1 januari gasten.
Veel zaken nu wel al volzet
Opmerkelijk: 22 procent van wie de deuren tijdens de feestdagen opent, geeft aan reeds zo goed als volzet te zijn. "Bij de horecazaken die open zijn, lopen de reservaties als een trein. Al blijft de zoektocht naar personeel op die dagen eveneens voor de uitbaters van die zaken een uitdaging. Daarom dat we al langer vragen om werken lonender te maken, onder meer door een verhoging van het aantal bruto-netto overuren", benadrukt De Caluwe.
Het personeel is een belangrijke reden waarom zaakvoerders hun deuren sluiten tijdens de eindejaarsperiode. Horeca-uitbaters willen enerzijds hun medewerkers laten genieten van de feestdagen met vrienden en familie (34 procent). Ze vrezen ook voor te hoge personeelskosten (30 procent) of ze vinden gewoonweg niet voldoende personeel (23 procent).
Er zijn nog andere redenen: sommige horecazaken zijn sowieso gesloten tijdens de eindejaarsfeesten (30 procent) en bij sommige vallen de feestdagen op hun vaste sluitingsdagen (12 procent). Voor 19 procent van de restaurants is hun zaak openhouden niet voldoende rendabel.
Druk voor slagers en traiteurs
Doordat Kerstmis dit jaar midden in de week valt, draaien veel slagers en traiteurs momenteel overuren. "Het is momenteel zeer druk omdat veel families dit weekend al samenkomen", zegt Filip Vercruyssen, nationaal secretaris van de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs. "In januari zal het dan waarschijnlijk rustiger zijn."
Door corona heeft de Vlaming het thuis vieren herontdekt
Ook algemeen gezien doen de traiteurs dit jaar goede zaken. "Door corona heeft de Vlaming het thuis vieren herontdekt", klinkt het.
Bij de traiteurs valt nog te horen dat klassiekers zoals de gourmetschotel of kalkoen, maar ook in beperktere mate wild populair blijven. "Eén trend valt op dit jaar: beef wellington", zegt Vercruyssen. Dat is een bladerdeegpakket gevuld met vlees. Het is een van de recepten in de nieuwste uitgave van 'SOS Piet' door televisiechef Piet Huysentruyt en stond ook in de najaarsmagazines van enkele grote supermarktketens.