Live verkiezingen | Opnieuw verhitte discussie over lgbti-rechten op VTM-debat: “Wat een niveau, jong”

Op 9 juni trekken we naar de stembus voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. Volg hier de verkiezingscampagne op de voet.

red
Diebrecht De Smet
Leest u al via onze nieuwsapp? Download hier de app en mis geen enkele belangrijke verkiezingsupdate. 
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Europese antifraudedienst voert onderzoek naar Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) 

De Europese antifraudedienst OLAF heeft een onderzoek geopend naar Tom Vandendriessche, de Europese lijsttrekker van Vlaams Belang. Dat schrijven Humo en Apache woensdag. Welke feiten Vandendriessche ten laste worden gelegd, is niet bekend.

Beide media schermen met een brief van de dienst OLAF waarin het onderzoek wordt gemeld. Die brief dateert van twee maanden geleden, maar het onderzoek zou vorig jaar al zijn opgestart naar aanleiding van een klacht. De dienst wil geen verdere informatie kwijt. OLAF is bevoegd voor "fraude met Europees geld, corruptie, en ernstig wangedrag binnen de Europese instellingen".
Simon Andries
Simon Andries

Opnieuw verhitte discussie over lgbti-rechten op VTM-debat: "Wat een niveau, jong"

Het Grote Debat met de zeven partijkopstukken
Het Grote Debat met de zeven partijkopstukken. VTM NIEUWS
De houding van Vlaams Belang over de lgbti-rechten blijft in de campagne de gemoederen beroeren. Ook in 'Het Grote Debat' van VTM NIEUWS was het een van de meest verhitte discussies in een debat dat nooit echt volledig losbarstte. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken benadrukte opnieuw dat zijn partij niet in genders gelooft. "Maar er bestaat al 50 à 60 jaar wetenschap rond het genderthema", repliceerde Groen-vicepremier Petra De Sutter. "Die wetenschap zegt heel duidelijk dat er mensen zijn die zich anders voelen dan wat hun lichaam zegt. Als meneer Van Grieken daar niet in gelooft, dan is dat alsof hij niet gelooft dat een verkoudheid door een virus komt. Dit is absolute, je reinste onzin. En het gevaar is dat Vlaams Belang daar een ideologie op baseert die gevolgen heeft voor mensen die in dergelijke situaties zitten, wiens rechten men in vraag stelt. Het Vlaams Belang toont hiermee zijn echte agenda."
 
Premier Alexander De Croo (Open VLD) benadrukte dan weer dat Vlaams Belang de moeilijke situatie voor genderfluïde mensen miskent en "terug wil naar de jaren '50". En ook N-VA-voorzitter Bart De Wever vreesde ervoor dat dit soort debatten opnieuw de kop zouden opsteken. "Uiteraard zijn er mannen en vrouwen maar two sizes does not fit all. We leven nu toch in de 21ste eeuw. Deze mensen hebben hun plaats in de samenleving. Punt."

"We ontkennen niet dat er genderdysforie is, we moeten die mensen helpen", nam Van Grieken uiteindelijk toch wat gas terug. "Als je denkt dat je gevangen zit als vrouw in een mannenlichaam of vice versa, dan moet dat verschrikkelijk zijn. Je moet die mensen respecteren. Maar het risico om uitgelachen te worden - en sommigen van jullie zullen uitgelachen worden op 9 juni (de verkiezingsdag, red.) - is nu eenmaal de prijs die je betaalt voor de vrijheid van meningsuiting." Het rumoerige debat werd afgesloten met een "wat een niveau, jong" van Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere richting Van Grieken.

Lees ook:
Bart Brinckman
Bart Brinckman

Bart De Wever aanvaardt centrumrechts aanbod Alexander De Croo

Tijdens een debat op Terzake dinsdagavond aanvaardde Bart De Wever (N-VA) het aanbod van Alexander De Croo (Open VLD) om alle centrumrechtse krachten in België te verzamelen en een centrumrechts kabinet te installeren “dat de hervormingen kan doorvoeren die u hebt nagelaten”, zoals De Wever het zei. Beiden profileren zich als kandidaat-premier, maar De Croo was het eens met de conclusie dat het ambt naar de grootste partij moest gaan.

De liberale kopman stelde wel als voorwaarde dat het “land niet in twee mocht worden geknipt”. De Wever herhaalde zijn voorstel om een noodkabinet te installeren om de “budgettaire brand” te blussen. Parallel daarmee moeten er hervormingen worden doorgevoerd, ook institutionele. Als er na twee jaar geen vooruitgang is, wil De Wever opnieuw naar de kiezer trekken.

“We moeten de werkloosheid beperken tot twee jaar, niet de regering", repliceerde De Croo. Voor hem maakt zo'n beperkte tijdspanne geen geloofwaardig kabinet mogelijk. Maar De Wever maakte de vergelijking met Vivaldi, dat twee jaar te lang bleef aanmodderen. Hij past voor dat scenario. De Vlaams-nationalist ziet ondertussen hoopvolle tekenen in Wallonië. Zowel de MR als Les Engagés zouden bereid zijn om constitutionele hervormingen door te voeren. CD&V heeft altijd een institutionele agenda gehad. Zelfs Vooruit toonde zich volgens De Wever positief, voorzitter Melissa Depraetere was volgens hem zelfs bereid om de PS te lossen en de burgemeester van Antwerpen als premier te aanvaarden. 

De Croo merkte op dat er bij een staatshervorming een tweederdemeerderheid noodzakelijk is. Zo komt de PS mee aan tafel, wat meteen alle socioeconomische hervormingen onmogelijk maakt. De Wever repliceerde dat zijn partij met gewone meerderheden het land wil hervormen, een tweederdemeerderheid vindt hij inderdaad onhaalbaar.

Bij de aanvang van het debat herhaalde De Croo dat hij nog steeds het gevoel heeft dat De Wever “geen goesting” heeft om premier te worden. “Het is moeilijk om een land sterker te maken waarin u niet gelooft.” Zijn uitdager vond dat De Croo “een augiasstal” had achtergelaten, hij voelde zich verplicht om die op te ruimen. De Wever merkte nog op dat Open VLD “onvoldoende kritische massa” kan aanbrengen om het premierschap geloofwaardig te ambiëren. -
Valerie Droeven
Valerie Droeven

Rousseau over conflict tussen De Wever en De Croo: "De Wever was niet aan het liegen"

Volgens Vooruit-kopstuk Conner Rousseau heeft Bart De Wever (N-VA) de waarheid gezegd over de regeringsformatie van 2019. Dat heeft hij gezegd in De tafel van Gert op Play4. De Wever verweet De Croo in het VTM-programma Het conclaaf dat hij toen op zijn afspraken is teruggekomen om géén regering zonder de N-VA te vormen. "Vraag het aan Rousseau. Hij was erbij", beet De Wever De Croo toen toe.

Wie liegt, vraagt Verhulst aan Rousseau na dat fragment uit Het conclaaf getoond te hebben. "Ik was erbij. En het verslag dat De Wever geeft, klopt. Helaas." Rousseau zegt dat hij deze gang van zaken heel jammer vindt voor de politiek an sich. "Dat dit nog altijd niet uitgesproken is. De premier had kunnen zeggen: 'wat toen is gebeurd, is gebeurd'. Er zijn veel goede dingen gebeurd in de Vivaldi-regering."  Rousseau vindt ook dat het niemand helpt "om een andere versie van de waarheid te vertellen. Dat komt niemand goed uit, dat komt ook de premier niet goed uit." -
Jan-Frederik Abbeloos
Jan-Frederik Abbeloos

Nieuwe peiling bevestigt grote voorsprong Vlaams Belang

Een nieuwe peiling aan Franstalige kant, door RTL info en Cluster 17, toont het intussen vertrouwde beeld aan Vlaamse zijde. Vlaams Belang noteert met 27,2 procent alweer het hoogste resultaat, en het verschil met de nummer twee, de N-VA (19,6 procent) wordt er volgens die cijfers niet kleiner op tijdens de campagne, integendeel. De N-VA sukkelt zelfs opnieuw onder de 20 procent, al is dat met de foutenmarges in het achterhoofd relatief. Op drie staat Vooruit (13 procent), dan CD&V (12 procent), PVDA (9,3 procent), Open VLD (9,2 procent) en Groen (6,9 procent). Zeker voor Open VLD en Groen blijven dat dramatische vooruitzichten. Als de Vlaamse liberalen geen dubbele cijfers halen, lonkt een oppositiekuur.

Aan Waalse zijde blijft het een nek-aan-nekrace tussen de PS (23,9 procent) en de MR (23 procent), met Les Engagés als opvallende derde grootste partij (17,9 procent). In Brussel lijkt de buit voor de MR stilaan binnen, nu ook deze peiling de Franstalige liberalen, met 22,9 procent, op verre afstand zet van de PS (15 procent) en Ecolo (11,6 procent). Het is zelfs de PVDA/PTB die er als tweede grootste partij peilt, met maar liefst 19,8 procent.

De peiling werd online afgenomen tussen 28 en 31 mei bij 1.000 kiesgerechtigde Walen, 501 Brusselaars en 1.140 Vlamingen. De maximale foutenmarge bedraagt 3 procent in Vlaanderen en Wallonië en 4,5 procent in Brussel. -
Christof Vanschoubroek
Christof Vanschoubroek

"Een stem voor Groen, is een stem voor Petra"

Verkiezingsdag komt dichterbij, dus probeert Groen nog eens haar allerlaatste troeven uit te spelen met het zicht op de eindmeet. De komende dagen trekken covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout naar Hasselt, Roeselare, Gent en Leuven om de campagne af te sluiten. Dinsdagmiddag werd de aftrap aan het Antwerpse Centraal Station gegeven, samen met ministers Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten en lijsttrekkers

"De kiezer heeft de kaarten in handen", zei covoorzitter Nadia Naji. "Wie stemt voor Groen, stemt voor een progressieve samenwerking." Groen probeert nu al even met die boodschap de strategische kiezer te bespelen. Groen zet graag in de markt dat Vooruit zijn lot al verbonden heeft aan dat van de N-VA. Dus wie Vooruit stemt, krijgt er volgens de groenen de N-VA bij. De enige optie voor links progressief beleid is dus een stem voor Groen. Want die andere linkse partij PVDA/PTB blijft wellicht toch aan de kant staan. Groen belooft dan samen met Vooruit een progressief beleid te voeren.

Daarnaast is Groen de enige garantie op een degelijk klimaatbeleid, klinkt het. "Alleen met Groen blijft klimaatbeleid niet plakken in verkiezingsprogramma's, maar wordt het uitgevoerd." De afgelopen regeerperiode is daarvan volgens de groenen het beste bewijs. De groenen zetten die boodschap kracht bij met een gigantisch paneel van de andere partijvoorzitters die werden verouderd door artificiële intelligentie. Op het paneel staat in grote letters: "Het is nog niet te laat, stem klimaat".

Maar de grootste hoop om de slechte peilingen om te buigen ligt bij De Sutter. De hoop is dat haar populariteit ook buiten de Oost-Vlaamse partijgrenzen kiezers naar de Groen-lijsten zal lokken. "Een stem voor Groen, is ook een stem voor Petra." Waar is de tijd dat groenen allergisch waren voor personencultus? Maar nood breekt wet. -

Lees ook: Groen strijdt met de kiesdrempel: “Zie je dat onkruid tussen de stoeptegels? Dat is jullie schuld”
Jan-Frederik Abbeloos
Jan-Frederik Abbeloos

Een op vijf kiezers nog steeds onbeslist

Een groot aantal kiezers twijfelt nog steeds aan hun stem. Uit cijfers van de Belgische universiteiten blijkt dat het momenteel gaat om ongeveer 20 procent. "Dat aandeel kan een substantieel verschil maken", merkt Jonas Lefevere op, onderzoeker aan de UAntwerpen. "De cijfers liggen overigens niet veel hoger dan in 2019, toen aarzelde 16 procent in Vlaanderen." 

Uit de enquête blijkt verder dat het aandeel onbesliste kiezers in 2024 nauwelijks afnam tussen het begin van de campagne (februari) en de laatste weken voor de verkiezingen. "Dat bevestigt de resultaten van eerdere studies, waaruit blijkt dat onbesliste kiezers vaak pas in de laatste dagen voor de verkiezingen een beslissing nemen", aldus nog Lefevere. 

In Vlaanderen is vandaag zowat 18 procent van de kiezers onbeslist. Vlak voor de verkiezingen van 2019 was dat 16 procent. In Wallonië zien we een omgekeerde beweging. Daar was 23 procent onbeslist voor de verkiezingen van 2019, in vergelijking met 21 procent vandaag. -
Ellen De Muynck
Ellen De Muynck

Woensdag zullen de eerste 255.000 Belgen hebben gestemd

Woensdag kunnen de Belgen in het buitenland gaan stemmen bij hun ambassade of consulaire post. 255.000 Belgen hebben zich bij Buitenlandse Zaken geregistreerd om hun stem uit te brengen, dat is zowat de helft van het ongeveer half miljoen Belgen in het buitenland. Volgens Buitenlandse Zaken stijgt het aantal dat wil stemmen bij elke verkiezing. De grote meerderheid, 178.000, stemt via brief. Die moet voor het weekend België bereiken.

Woensdag kan er ook een dag lang op de ambassades of consulaire post worden gestemd. In de meeste landen is dat maar op één plaats, maar in Frankrijk bijvoorbeeld kan op vijf plaatsen worden gestemd. Hoewel de grote meerderheid per brief of op de ambassade stemt, zijn er ook nog enkele andere mogelijkheden. Zo kunnen Belgen in het buitenland ervoor kiezen om een volmacht te geven aan iemand in het land waar ze verblijven of aan iemand in België. (belga) -
Jeroen Struys
Jeroen Struys

Sammy Mahdi noemt campagne van Gaia "wansmakelijk"

hbvl fotomontage
Zo'n 2,5 miljoen Vlamingen krijgen een folder in de bus waarmee vzw Gaia expliciet oproept om níét op CD&V te stemmen, maar te kiezen "voor een betere wereld voor dieren". Op de folder staat niet toevallig een foto van een chowchow, het hondenras waartoe de harige gezel van CD&V-voorzitter Sammy Mahdi behoort. De vzw die ijvert voor dierenrechten neemt er aanstoot aan dat CD&V vorige maand tegenstemde bij een voorstel om dieren een plaats te geven in de grondwet. "Het is uiteindelijk toch goedgekeurd en dat is misschien wel de grootste verwezenlijking sinds de oprichting van de dierenbeweging in ons land", zegt Michel Vandenbosch bij Het Belang van Limburg. "Maar de partij stemde ook tegen de Vlaamse Codex Dierenwelzijn, waarin verschillende bepalingen staan om het dierenleed in Vlaanderen terug te schroeven. Bovendien weigerde CD&V als enige partij om onze vragenlijst over politieke standpunten over dierenthema’s te beantwoorden.”

“Dit is een wansmakelijke aanval, recht op de man. Zoiets zou je alleen verwachten van extremistische partijen. Ik ben hier emotioneel door geraakt”, reageert Mahdi in Het Belang van Limburg. “Mijn hond is het dierbaarste bezit in mijn leven. Ik neem haar iedere dag mee naar het werk en zou alles laten vallen als er iets mee scheelt. Ik ben verzot op Pamuk. Ik pik het niet dat ik nu, in een flyer die in elke Vlaamse brievenbus valt, word afgeschilderd als iemand die niets om dieren zou geven. Dit is een hyperagressieve lastercampagne van een fundamentalistische organisatie. Ik heb Gaia al laten weten dat ik dit niet tolereer en overweeg nog welke stappen ik ga zetten. Ik ben een grote voorstander van meer en betere dierenrechten, maar mijn partij vindt niet dat dit via de grondwet moet gebeuren. Ik ben bereid om naar ieder voorstel te luisteren, maar ik weet niet of ik nu nog met Gaia rond de tafel wil zitten.”

“Partijvoorzitter Sammy Mahdi loopt geregeld te paraderen in de media met zijn chowchow Pamuk. Daar is helemaal niets mis mee, maar je kunt als voorzitter niet zeggen dat je voor meer dierenrechten bent als je partij al jaren systematisch alle vooruitgang voor dieren in ons land dwarsboomt”, zegt Vandenbosch. “We verspreiden geen onwaarheden via onze flyer, maar sommen gewoon op wat CD&V heeft gedaan. Of beter: wat ze niet heeft gedaan."

In Brussel zal Gaia een gelijkaardige campagne starten tegen de PS, die de Brusselse Codex Dierenwelzijn tegenhield, omdat de partij geen verbod wil op onverdoofd slachten. Op de website Kiezenvoordieren.be geeft Gaia inzage in de standpunten van de verschillende partijen op een heel aantal onderwerpen aangaande dierenwelzijn. Daaruit komen Groen en de N-VA naar voren als de meest diervriendelijke partijen. Alleen een verbod op het levend koken van kreeften gaat de N-VA te ver. -

Lees ook: Vooruit en Open VLD zijn voor verbod op onverdoofd slachten, maar houden het in Brussel tegen
Jorn Van Thillo

‘BDW, homo politicus’: Paul Jambers maakt bioscoopfilm over Bart De Wever 

Televisiemaker Paul Jambers (78) mocht tien jaar lang N-VA-voorzitter Bart De Wever schaduwen tijdens campagnes en op verkiezingsdagen. Dat giet hij in een bioscoopfilm. Kinepolis zal de film uitbrengen en spreekt van een historische gebeurtenis. “Een Vlaamse politieke documentaire in de cinema is een absolute primeur.”

Een documentaire van Paul Jambers over de verkiezingen is niet nieuw. Al in 2014, 2018 en 2019 volgde hij verschillende politieke kopstukken tijdens hun campagnes. Maar tijdens de komende verkiezingen, zowel in juni als oktober, focust hij op één van hen: Bart De Wever. Jambers verwerkt dat samen met de beelden die hij de afgelopen tien jaar van de N-VA-kopman maakte: “Ik zal dat materiaal gebruiken voor flashbacks: het heden verklaard vanuit het verleden”, vertelt hij in Humo. “De film zal de momentopname overstijgen.” 

Jambers en zijn camera waren er op verschillende cruciale momenten bij. In 2018 was hij als enige journalist aanwezig in de befaamde war room van de N-VA op de verkiezingsavond. En in 2019 was hij erbij toen Theo Francken zijn beruchte uitspraak "samen een meerderheid” - over Vlaams Belang - deed.

Dat Bart De Wever in 2014 akkoord ging om hem te filmen, had te maken met zijn respect voor Jambers’ werk. “Hij weet dat ik een neutrale waarnemer ben”, legt Jambers uit in Humo. “Ik ben de nieuwsgierige observator die vragen stelt, niet de listige struikrover die het pad vol valstrikken legt.”

De film zal ten vroegste eind dit jaar in de bioscoop verschijnen. Jambers noemt het een titanenwerk: hij heeft honderden uren aan beeldmateriaal. Maar volgens hem moet en zal het iets goeds worden. Een gedenkwaardig final point, want dit wordt zijn laatste project, vertelt hij in Humo. “Dat ik ze alsnog kan afsluiten met cinema, ja … Daar ben ik innig blij mee.”-

Sofie Hens

Van Volt tot de Partij voor de Bomen: ook deze minipartijen hengelen naar uw stem



Jeroen Struys
Jeroen Struys

Drieu Godefridi (N-VA): "Mijn enige obsessie is om geen grote fout te maken die de N-VA kan schaden"

Hoe zou het nog zijn met de campagne van N-VA in Franstalig België? Na weken radiostilte duikt Drieu Godefridi, lijsttrekker in Waals-Brabant, op met een kort interview in La Libre Belgique. De aanstelling van Godefridi tot gezicht van de Waalse campagne van N-VA was niet onomstreden in Franstalig België. Godefridi fulmineerde in columns en boeken tegen de islam, gendertheorie en ecologisme, maar kreeg die columns niet meer gesleten in de reguliere pers. 

Dat Godefridi weinig zichtbaar was de voorbije weken, krijgt in La Libre Belgique een verklaring. "Een mens moet bescheiden zijn," zegt Godefridi, "ik start zonder politieke ervaring in deze campagne en mijn enige obsessie is om geen grote fout te maken die de N-VA kan schaden."-
Christof Vanschoubroek
Christof Vanschoubroek

Melissa Depraetere: "Wij in een federale regering zonder de PS, dat kan"


Vooruit sluit niet uit dat het in een federale regering stapt zonder de PS. "Wij hebben veel gelijkenissen, maar blijven twee verschillende partijen", zei Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere maandagavond in de 'Verkiezingstafel' op Play4. Daar kreeg ze de vraag of ze tot een centrumrechtse regering zou kunnen toetreden zonder de Franstalige zusterpartij. "In het verleden hebben we nog afzonderlijk in een regering gezeten. Maar ik wil eigenlijk voor 9 juni niet te veel uitgaan van wie doet het met wie. Ik ga gewoon uit van onze eigen sterkte."
Christof Vanschoubroek
Christof Vanschoubroek

Ben Weyts (N-VA): "Conner Rousseau, het is geen goed signaal dat u stemmen ronselt in het Turks en Arabisch"


De kennis van het Nederlands is cruciaal om het niveau van het onderwijs op te krikken. Vooruit-lijstduwer Conner Rousseau en minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zijn het daar roerend over eens in Terzake. Maar Weyts verwijt Rousseau inconsequentie. "U geeft geen goed signaal wanneer u stemmen ronselt in het Turks, Arabisch en het Frans", zegt bij terwijl hij een meertalige folder van Rousseau toont.

Weyts herhaalt nog eens dat de kennis van het Nederlands niet alleen een verantwoordelijkheid van de school, maar ook van de ouders is. Zij moeten ervoor zorgen dat de kinderen ook na de schooluren voldoende in contact komen met Nederlands. "In het ultieme geval kunnen we ingrijpen in de schooltoeslag." Hij pleit ook voor een mogelijkheid om kleuters die niet voldoende Nederlands spreken te kunnen verhinderen om naar het eerste leerjaar te gaan.

Rousseau benadrukt het belang van Nederlands vanaf de kinderopvang. "Uw regering heeft de plaatsen in de kinderopvang net afgebouwd. Begin bij het begin. De taaltest die u hebt ingevoerd, is een goede maatregel, maar volstaat niet."

Weyts is dan weer niet te spreken over de gratis maaltijden die Vooruit in het onderwijs wil invoeren. Een breekpunt voor de socialistische partij. "Ik vind dat geen prioriteit. Leerkrachten moeten les geven en geen soep opscheppen en de afwas doen."

"U moet ons voorstel niet op flessen trekken", reageert Rousseau. "Het gebeurt in zoveel landen en steden. Op een lege maag kan je niet studeren. Een beetje ambitie mag toch wel. Belangrijk is dat op school gezond wordt gegeten." Hij sluit voor het eerst ook niet uit dat van ouders, die het kunnen betalen, een bijdrage wordt gevraagd.

Weyts zou graag "de vruchten plukken van zijn beleid" en dus zichzelf opvolgen. Geen goed idee, vindt Rousseau. "U hebt te veel losse flodders afgeschoten, het ontbrak aan een globaal plan." Vooruit wil graag zelf de 'minister van het kind' leveren.-

Ellen De Muynck
Ellen De Muynck

Meta moet Vlaams Belanger Tom Vandendriessche schadevergoeding betalen

Tom Vandendriessche
Tom Vandendriessche. belga
Meta, het moederbedrijf boven Facebook en Instagram, moet Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche ruim 27.000 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft het Gentse hof van beroep beslist. Dat bedrag moet advertentiekosten compenseren die Vandendriessche bijkomend moest uitgeven door een zogenaamde schaduwban op zijn pagina, waarbij zijn bereik fors werd ingeperkt.

Volgens Meta plaatste Vandendriessche herhaaldelijk inhoud die in strijd was met de voorwaarden en richtlijnen van Facebook. Het ging om "haatdragend taalgebruik, steun aan gevaarlijke individuen en haatorganisaties en pesten en intimidatie", klinkt het in een persbericht van het Gentse hof van beroep. Concreet sprak Meta van acht berichten waarin een nazi-boekverbranding zou zijn afgebeeld. Daardoor legde het in februari 2021 een 'schaduwban' op de Facebookpagina van Vandendriessche. In mei 2021 werd het advertentie-account van de extreemrechtse politicus geblokkeerd.

Het bedrijf beweert dat alle maatregelen tegen eind 2021 werden opgeheven, maar volgens Vandendriessche klopt dat niet. Hij baseerde zich daarvoor op het gemiddelde bereik van zijn Facebook-pagina. Dat zakte van bijna 90.000 in 2021 naar 4.614 in de periode van de schaduwban. Nadien, in 2022 en 2023, klom het gemiddelde bereik weer tot ruim 24.000, maar de cijfers van 2021 kwamen niet meer in zicht.

De rechtbank van eerste aanleg in Brugge oordeelde eerder dat de Belgische rechtbanken geen rechtsmacht hebben om over de zaak te oordelen, Vandendriessche ging daartegen in beroep. Het hof in Gent achtte zich wel bevoegd en bij tussenarrest van 24 oktober 2022 legde het Meta zelfs een dwangsom op van 1.000 euro per uur dat de schaduwban doorging. Volgens het hof kon het bedrijf op geen enkele manier preciseren hoeveel schendingen noodzakelijk zijn om zo'n maatregel op te leggen. Bovendien kon Meta de berichten met de nazi-boekverbranding niet aantonen.

Meta is nu ook ten gronde veroordeeld. Het bedrijf heeft "niet gehandeld overeenkomstig het beginsel van de uitvoering te goeder trouw van overeenkomsten", oordeelt het hof van beroep. Meta heeft de schaduwban voor Vandendriessche onvoldoende gemotiveerd en biedt ook "onvoldoende procedurele waarborgen" aan de gebruikers die zo'n maatregel krijgen opgelegd. (belga) -

Lees ook: De extreme ideeën van Vlaams Belang-strateeg Tom Vandendriessche: “Iedereen kende zijn reputatie”
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

We moeten het meer over Vlaanderen hebben, vindt CD&V

De politiek is onvoldoende geïnteresseerd in het Vlaams niveau, vindt CD&V
De politiek is onvoldoende geïnteresseerd in het Vlaams niveau, vindt CD&V. dvf
Het Vlaams niveau is het ondergeschoven kind in de campagne. Dat vindt CD&V. Daarom verzamelde de partij de pers en de kopstukken in het partijhoofdkwartier in Brussel. "Ik ben blij om te zien dat journalisten geïnteresseerd zijn in Vlaanderen. Want de politiek blijkt dat veel minder te zijn", zegt voorzitter Sammy Mahdi. "Onbegrijpelijk", oordeelt Mahdi. "Vlaamse thema's leven op het terrein. Vlaanderen is geen aanhangsel van het federaal niveau." Zonder de N-VA bij naam te noemen, vindt Mahdi het "vreemd" dat er partijen zijn die beweren dat alle belangrijke uitdagingen op het federaal niveau zitten. "Hoe kijken die naar het onderwijsveld?" 

Opvallend: de uitgenodigde kopstukken om die boodschap kracht bij te zetten, komen niet allemaal op op het Vlaamse niveau. Van de vijf CD&V'ers zijn zondag alleen Jo Brouns en Hilde Crevits op de Vlaamse kieslijst te vinden. 

De prioriteiten die CD&V naar voor schuift, zijn evenmin nieuw. Het is vooral een herhaling van enkele kernpunten uit het christendemocratische verkiezingsprogramma. Crevits wordt opgetrommeld voor welzijn. Het kindergeld moet volledig gekoppeld worden aan de index en CD&V is de enige partij met een deftig uitgewerkt plan om de tekorten in de kinderopvang weg te werken, claimt de minister. Brouns merkt dan weer op dat mensen zondag vooral met de portemonnee in het achterhoofd zullen stemmen. Hij herhaalde de eis om een nieuw stikstofakkoord te maken. Geen breekpunt, want daarvoor staat de deur open door de gevoerde onderhandelingen, klinkt het. Nog op de prioriteitenlijst: meer geld voor kleine gemeenten en Oekraïense vluchtelingen moeten na een jaar inburgeren op pad gestuurd worden richting werk. 

Een kandidaat-minister-president schuift de partij niet naar voor. De partij rekent erop dat grote partijen voldoende kwaliteit in huis hebben om die finaal te leveren. Voor Mahdi moet er zo snel mogelijk een Vlaamse regering komen. Voor 1 september staat die in de steigers, klinkt het. Als Vlaams Belang als grootste partij het initiatief krijgt, zal Mahdi instemmen met een gesprek met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Al wijst hij samenwerking af en hoopt hij zo snel mogelijk zonder uiterst rechts een regering op poten te zetten.-