© Joren De Weerdt/*

Bron van besmettingen met varkenslintworm in Lier geïdentificeerd: “Persoon is niet meer besmettelijk”

Het Departement Zorg heeft na onderzoek kunnen identificeren welke persoon de bron was voor de besmettingen met varkenslintworm in basisschool Het Molentje in Lier. “Die persoon is al sinds de zomer van 2022 niet meer besmettelijk.”

mtm

Om de privacy van de persoon af te schermen kan het Departement Zorg geen verdere details geven over de identiteit van de betrokkene. “We wisten al zo goed als zeker dat er geen besmettelijke personen meer aanwezig waren op de school en dat de besmettingen die het voorbije jaar ontdekt werden, in het verleden gebeurd moesten zijn”, aldus Joris Moonens, woordvoerder van het Departement Zorg.

LEES OOK. Mogelijk 4 tot 6 extra besmettingen met varkenslintworm ontdekt bij basisschool in Lier

“Nu hebben we ook kunnen identificeren welke persoon in de omgeving van de school drager is geweest van een varkenslintworm en andere personen heeft kunnen besmetten. We weten met zekerheid dat deze persoon sinds de zomer van 2022 niet meer besmettelijk is en dat ook personen uit diens privéomgeving niet besmettelijk zijn. We kunnen de ouders en de school dus volledig geruststellen dat er geen besmettingsrisico’s meer zijn.”

MRI-screening

Eind februari werd er nog een MRI-screening georganiseerd voor alle leerlingen uit de leerjaren van besmette kinderen om nog onontdekte besmettingen op te sporen. De komende weken zal ook een MRI-screening aangeboden worden aan leerlingen uit de overige leerjaren. Zo krijgen alle leerlingen de kans te laten onderzoeken of ze in het verleden besmet zijn geraakt. Deze MRI-screenings staan los van de identificatie van de bron en stonden al gepland.

LEES OOK. Oma van patiëntje met varkenslintworm (9): “Ik wil één keer vertellen hoe het bij ons gelopen is”

In de basisschool Het Molentje in Lier is het voorbije jaar al een tiental besmettingen met de larve van een varkenslintworm ontdekt bij kinderen uit het lager onderwijs.

archief september© RTV

Wat is een varkenslintworm?

Hoe krijgen mensen een varkenslintworm?

Mensen krijgen de lintworm enkel van dier op mens. Dat wil zeggen dat mensen zo’n lintworm oplopen door besmet varkensvlees te eten dat onvoldoende gekookt werd. De lintworm belandt zo in de spijsvertering en kan daar parasiteren op zijn drager. De lintworm scheidt wel zelf eitjes af die meegaan met de stoelgang. Als die eitjes dan bij iemand anders terechtkomen, kunnen er problemen ontstaan. Het duurt één tot drie jaar voor de eitjes zich hebben genesteld, gegroeid zijn of afsterven. Daarom duurt het ook zo lang voordat iemand symptomen vertoont.

Hoe besmettelijk is de worm?

De varkenslintworm is redelijk besmettelijk. Maar alles hangt af van de hygiëne. Wie besmet is met de varkenslintworm maar altijd zijn handen wast, zal minder snel de eitjes doorgeven. In landen waar er veel minder hygiënemaatregelen zijn dan ons land is varkenslintworm een endemische ziekte geworden: met andere woorden de epidemie is onder controle maar nog niet uitgeroeid.

Wie overigens besmet is geraakt met de eitjes/larfjes, is zelf niet besmettelijk. De drie kinderen van de basisschool zijn dus op geen enkel moment zelf besmettelijk geweest voor hun gezinsleden of voor hun omgeving.

Kan ik mij hiertegen vaccineren?

Wie naar Zuid-Amerika, Afrika onder de Sahel en Zuid-Oost-Azië afreist, moet zich bewust zijn van de risico’s, maar kan zich niet laten inenten of vaccineren tegen de varkenslintworm.

Hoe geraak je af van zo’n eitjes/larfjes?

Meestal volstaat een wormdodende antibiotica in combinatie met ontstekingsremmers. Pas als de cystes zich echt op moeilijke plaatsen hebben genesteld, moeten die uiteindelijk chirurgisch verwijderd worden. (Nina Bernaerts)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen