Bijna 80 procent van de afstuderende lagere schoolkinderen kan naar eerste schoolkeuze in het secundair

Brasschaat/Schoten -

De aanmeldingen voor het secundair onderwijs werden op maandag 13 mei afgesloten. Bijna 80 procent kreeg de eerste schoolkeuze toegewezen. Voor de resterende 341 leerlingen is het wachten tot 10 juni wanneer er plaatsen vrijkomen.

Sinds enkele jaren werkt men in Brasschaat en Schoten met een aanmeldsysteem. Niet iedereen kan naar de school van voorkeur. Vorig jaar was dat nog 86 procent, voor het komende schooljaar is het 79 procent. 1 procent kan naar de tweede schoolkeuze.

Onderwijsschepen Inez Ven (N-VA): “Het digitaal aanmelden is voor de ouders eenvoudiger en transparanter. Maar door een capaciteitstekort kunnen niet alle leerlingen in hun school van voorkeur terecht. Op 10 juni vervalt de voorrang die toegewezen werd waardoor nieuwe plaatsen vrijkomen. Zo krijgen kinderen die op de wachtlijst staan nog een kans. Intussen is nog maar eens duidelijk geworden dat er een capaciteitstekort is. Dit blijft een belangrijk punt op de politieke agenda. We blijven daar werk van maken.”

“Ouders die een mail ontvingen met het toegangsticket tot inschrijving, moeten hun kind nog wel officieel inschrijven bij de hun toegewezen school en dit vanaf 14 mei. De school waaraan je werd toegewezen, neemt hiervoor zelf contact met je op. Inschrijven kan tot en met 10 juni.”

Schotens schepen voor onderwijs Iefke Hendrickx: “Met een 200-tal meer aanmeldingen ten op zichte van vorig jaar stijgen ook de niet-toegewezen plaatsen. Ouders schrijven zich uit voorzorg in op verschillende aanmeldsystemen. Hierdoor duurt het even vooraleer de puzzel valt. Het wachten is dan voor de kinderen en de ouders een zenuwslopende periode. Maar alle partners zullen zich ten volle inzetten om snel de nodige duidelijkheid en rust te brengen”, voegt de schepen eraan toe. (janbrys,janauman)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV