Direct naar artikelinhoud
Open Kaart

U Eat in Antwerpen: warme sfeer maar gemiddeld eten

U Eat in Antwerpen: warme sfeer maar gemiddeld eten
Beeld rv

In 'Open kaart' bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Lene naar Tapta in Antwerpen.

Als we er die vrijdagavond binnenkomen, zijn de bezoekers mooi, het licht goudgeel, het interieur warm en het personeel supervriendelijk. Bij U Eat & Sleep zit veel juist. De locatie is prachtig, met uitzicht op de jachthaven, aan de voet van het MAS. Het is een plaats waar ik graag met vrienden zou afspreken; waar je makkelijk lacht en praat. Een toegankelijke en kosmopolitische plek, met die aangename combinatie van grootsteeds en gezellig. Als je nu een grote ‘maar’ voelt aankomen: ik zou er niet meteen nog een keer gaan eten.

U Antwerp, bestaande uit U Eat en U Sleep, is een hotel met restaurant, bar en foodlounge, een totaalbeleving zoals dat dan heet. Het project is een droom van sterrenchef Viki Geunes en programmamaker Hans Otten, en hun echtgenotes Viviane Plaquet en Colette van Remortel, die gastvrouw is. Geunes kookt er niet, maar stelde wel het menu samen. Zijn rechterhand, Tommy Cavaliere, staat aan het fornuis.

We hebben beiden de indruk dat we dit elders al een keer beter hebben gegeten. Minder inventief misschien, maar wel beter

Bij U kun je terecht van ontbijt tot diner, van fingerfood en hapjes om te delen tot een driegangenmenu. De U sharekaart levert fijne mogelijkheden als ganzenlever met gepekelde groentjes en toast (17 euro), nobashi ­garnalen met limoen en miso (13 euro) of parelhoenboutjes met ­tomatensla en parmezaandressing (14 euro). Traditioneel als we zijn, ­houden vriend L en ik het bij de restaurantkaart.

Ik begin met een crispy chicken sla met caesar’s dressing en ansjovis (21 euro). Lekker, maar niet memorabel. Wat vlak van smaak. De vitello tonnato (22 euro) van de tafelgenoot is dan weer erg pikant. Mijn sla is een variant van de caesar’s, minus de appel, eieren enzovoort. Bij de vitello liggen er dan weer een heleboel extra ingrediënten op het bord als eieren en ­artisjokken. Ze maken de schotel niet beter.

Nadien bestellen we kabeljauw met fregola sarda, schelpjes en schaaldierenjus (29 euro) en zeetong met waterkersjus en aardappelmousseline (38 euro). We hebben beiden de indruk dat we dit elders al een keer beter hebben gegeten. Minder inventief misschien, maar wel beter. De zeetong smelt niet weg in de mond. Het is geen bijzonder gerecht, wat het voor de prijs wel mag zijn. We eindigen met één ijsje en twee lepels (12 euro).

Ik wil hier graag terugkomen, want ik hou wel van de sfeer en de attente bediening. Maar dan blijft het bij een cocktail en een hapje.

U, Nassaustraat 42, Antwerpen, u-eatsleep.be