Nicole Kidman noemde in haar dankwoord "films mogen maken een voorrecht".
Foto: AP

Nicole Kidman wint als eerste Australische actrice American Film Institute Life Achievement Award

Nicole Kidman heeft de American Film Institute Life Achievement Award gekregen. Het is de eerste keer dat die Amerikaanse carrièreprijs naar een Australische actrice gaat. "Films mogen maken, is een voorrecht", zei Kidman in haar dankwoord.

Nicole Kidman (56) kreeg de prijs uit handen van collega Meryl Streep. "Mensen noemen het moed wanneer een actrice alles blootlegt, in het onbekende springt en diep in de duistere kanten duikt van wat het betekent om een ​​mens te zijn", zei Streep. "Maar ik denk niet dat het moed is. Ik denk dat het liefde is. Ik denk dat ze er gewoon van houdt."

In haar dankwoord bedankte Kidman alle regisseurs met wie ze ooit samengewerkt heeft, onder hen Stanley Kubrick, Jane Campion, Baz Luhrmann, Sofia Coppola, Yorgos Lanthimos, Sydney Pollack en Lars von Trier.

"Films mogen maken is een voorrecht. En het is schitterend om films en televisie te hebben gemaakt met deze verhalenvertellers die mij de kans gaven om wild te mogen gaan en vrij te zijn en al deze onconventionele vrouwen te spelen", zei ze.

"Bedankt om mij beter te maken in mijn vak en me een plek te hebben gegeven, hoe tijdelijk ook, in deze wereld."

Vlnr: dochter Faith Margaret Urban en nichtje Sybella Hawley, Nicole Kidman, zus Antonia Kidman en Craig Marran.
Foto: Getty Images

Urban doet Kidman huilen

Bij de prijsuitreiking waren onder Keith Urban, de echtgenoot van Kidman, en Reese Witherspoon, een van haar tegenspelers in de serie 'Big little lies' aanwezig. 

Kidman moest huilen van ontroering toen Urban zei dat zij hem liet zien "hoe liefde in actie er echt uitziet" toen zijn verslavingen vrijwel onmiddellijk na hun huwelijk in 2006 aan het licht kwamen. "We waren amper 4 maanden getrouwd en ik zat al meteen 3 maanden in een afkickcentrum. Nic trotseerde toen elke negatieve stem, zeker ook die van haarzelf, en ze koos voor de liefde. En hier zijn we nu, 18 jaar later."

Keith Urban en Nicole Kidman (in een goudkleurige Balenciaga-jurk).
Foto: AP

Naast het eerbetoon van Urban waren er ook videoboodschappen met complimenten van Russell Crowe, Hugh Jackman en Cate Blanchett voor hun Australische collega.

Kidman brak in 1990 door in de Hollywoodproductie 'Days of thunder', naast Tom Cruise. In dat jaar trouwde het koppel ook. In 2001 zijn ze gescheiden. Haar eerste Oscarnominatie kreeg ze in 2001 voor haar rol in 'Moulin Rouge'. Die nominatie leverde toen geen Oscar op. Die Oscar volgde uiteindelijk wel voor haar vertolking van Virginia Woolf in 'The hours". 

Meest gelezen