© Boumediene Belbachir

Opnieuw paniekerige geruchten bij Vasco in Dilsen-Stokkem: "Mogelijk 40 jobs geschrapt"

Is er een nieuwe reorganisatie op komst voor radiatorenfabrikant Vasco in Dilsen-Stokkem? Het gonst in elk geval van de geruchten in het bedrijf. Woensdagochtend staat een bijzondere ondernemingsraad gepland en de vakbondssecretarissen zijn dinsdagmiddag door de directie uitgenodigd voor een “informeel gesprek”. De groep Vasco werd midden vorig jaar door Vaessen Industries (Jos Vaessen) verkocht aan het Zwitserse Arbonia.

Dominiek CLAES

De groep Vasco werd in mei vorig jaar gekocht door Arbonia, een beursgenoteerde toeleverancier aan de bouwsector en in handen van de Zwitserse miljardair Michael Pieper. Forbes schat zijn vermogen op 3,6 miljard dollar. Behalve het hoofdkantoor in Dilsen-Stokkem, telde Vasco toen nog vestigingen in Zedelgem (het vroegere Superia), Nederland (Brugman in Tubbergen) en Polen (Legnica), samen goed voor ruim 600 medewerkers. Eind vorig jaar maakten de nieuwe eigenaars al bekend dat ze de vestiging in Zedelgem wilden sluiten. Daarmee werden 80 jobs geschrapt. CEO Patrick Nijs van Vasco verklaarde toen al dat “er steeds minder vraag is naar paneelradiatoren door het succes van vloerverwarming en omdat de huizen steeds beter geïsoleerd zijn”. De groep Vasco maakt ook al jaren verlies.

Ondernemingsraad

Maar ook boven de rest van de groep pakken de donkere wolken zich nu samen. Volgens hoofdafgevaardigde Carlo Scheepers van ABVV is er vanochtend een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd. “Het gonst ook van de geruchten in het bedrijf”, aldus Scheepers. “Hier en daar is sprake van het schrappen van 40 jobs in Dilsen-Stokkem.” Bij Vasco in Dilsen werken zo’n 220 mensen.

Dinsdagmiddag werden de vakbondssecretarissen van de drie bonden ook door de directie uitgenodigd voor een informeel gesprek. Ook dat leidde bij de betrokken vakbondssecretarissen tot wenkbrauwgefrons. “Als de directie iets mee te delen heeft, dan kom ik graag luisteren”, aldus ACV-secretaris Bob Van Laecke. “Maar wel via de geëigende kanalen.” Van Laecke stuurde daarom zijn kat naar het overleg van gisteren.

Strategie

Het is niet de eerste keer dat er bij Vasco in Dilsen-Stokkem aan de boom wordt geschud. In 2012 werden als eens 16 banen geschrapt, onder druk van de moeilijke markt. In 2015 legde de directie een plan op tafel om 50 banen bij de arbeiders te schrappen. Dat aantal werd tijdens de onderhandelingen tot 35 herleid. Het ging daarbij telkens om moeizame onderhandelingen tussen vakbonden en directie. Nadien zocht Vasco weer het groeipad op door bijkomend te investeren in de ontwikkeling van ventilatiesystemen, vloerverwarming voor particuliere woningen en koelingssystemen. Woensdag zullen we weten of die strategie voldoende vruchten heeft afgeworpen.