Bestrijdingsmiddel verboden, telers vrezen einde kersenteelt

Nieuws
De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 14:59
Afbeelding
beeld anp

De middelen Tracer en Exirel mogen niet zomaar worden gebruikt, omdat het middel schadelijk kan zijn voor de omgeving als het bijvoorbeeld in het oppervlaktewater terechtkomt. Daarom vraagt de fruitteeltsector ieder jaar een vrijstelling aan om de middelen toch te mogen gebruiken, die de telers sinds 2015 elk jaar hebben gekregen.

Dit jaar besloot het ministerie dat er geen vrijstelling komt voor het gebruik van de bestrijdingsmiddelen. De belangrijkste reden daarvoor is volgens een woordvoerder van het ministerie "de zeer slechte naleving van de voorschriften door telers". De risico's voor de omgeving zijn daarom te groot geworden. "Nederland staat juist voor een grote opgave om tot een betere waterkwaliteit te komen", zegt hij.

Begrip

Het is het negende opeenvolgende jaar dat een vrijstelling wordt aangevraagd, terwijl die volgens het ministerie alleen zijn bedoeld voor onvoorziene noodsituaties. Ook constateerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit volgens het ministerie in 2021 al dat telers zich slecht aan de voorwaarden hielden. De woordvoerder zegt begrip te hebben voor de lastige situatie van de telers en stelt dat het besluit geen eenvoudige afweging is geweest.

"Zonder deze middelen zal de schade aan de oogst zo aanzienlijk zijn, dat de teelt gedoemd is te mislukken", stelt de NFO. Het gevolg zou zijn dat de kersenteelt binnen enkele jaren "volledig zal verdwijnen uit Nederland".

Eitjes

Bovendien zijn de middelen in België en Duitsland wel te gebruiken, stelt voorzitter Ron Mulders van de fruitteeltbrancheclub. "Hiermee worden Nederlandse telers benadeeld en is er een ongelijke concurrentie in de Europese markt."

De suzuki-fruitvlieg, de soort waar het om gaat, legt eitjes in de vruchten en beschadigt daarmee de kersen. Volgens Mulders zijn ongeveer honderd tot tweehonderd Nederlandse bedrijven in belangrijke mate afhankelijk van de kersenteelt en loopt hun inkomen nu gevaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dalende iPhone-verkopen bezorgen Apple krimpende omzet

Apple heeft in de eerste drie maanden van 2024 een lagere omzet geboekt, wat vooral te wijten was aan dalende verkopen van de iPhone. De smartphone van het Amerikaanse concern kreeg onder andere op de Chinese markt concurrentie van Huawei.

Afbeelding

Moederbedrijf van Booking.com blijft groeien en voert winst op

Booking Holdings is in de eerste maanden van het jaar harder gegroeid dan het internetbedrijf voor reizen zelf had verwacht. Het moederbedrijf van het in Amsterdam gevestigde Booking.com profiteerde van een toename van het aantal via het platform geboekte hotelovernachtingen.

Afbeelding

Turkije eist meer noodhulp Gaza voor hervatten handel met Israël

Turkije bevestigt dat het per direct alle handel met Israël staakt vanwege de situatie in de Gazastrook. Ankara zal de handel met de Israëliërs pas weer hervatten als er 'ononderbroken en voldoende' humanitaire hulp naar de Palestijnse bevolking in Gaza gaat, meldt het minister..

Afbeelding

Techbedrijven leiden beurzen in New York naar winst

Techbedrijven hebben de belangrijkste graadmeters op de aandelenbeurzen in New York hoger gezet. In de aanloop naar de publicatie van de kwartaalcijfers van Apple nam de hoop op extra winstuitkeringen door de iPhone-maker toe, na vergelijkbare stappen van Google-moederbedrijf A..

Afbeelding

Gazprom lijdt eerste jaarverlies sinds 1999

Gazprom heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een verlies geleden. Na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne verkocht het Russische staatsgasbedrijf steeds minder gas aan Europa, waarmee een lucratieve exportmarkt is weggevallen.

Afbeelding

Media: filmdivisie Sony heeft interesse in Paramount

De filmtak van Sony is geïnteresseerd in een overname van branchegenoot Paramount Global, bekend van de filmstudio en televisiezenders als CBS, MTV en Nickelodeon.