Nederland pleit in EU voor strengere liquiditeitseisen banken

Nieuws
Nederland gaat zich in Europees en internationaal verband hard maken voor strengere liquiditeitseisen voor banken, meldt demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën). Aanleiding is een ambtelijk rapport over de onrust vorig jaar op de financiële markten, toen onder meer de Zwitserse bank Credit Suisse in acute problemen kwam.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 14:41
Afbeelding
beeld anp

Ambtenaren van het ministerie van Van Weyenberg constateren in dat rapport dat Nederlandse banken er relatief goed voor staan, maar ook dat ondanks aangescherpte kapitaalregels de risico's de afgelopen jaren zijn toegenomen. Door de voortschrijdende digitalisering kunnen spaarders nog sneller hun geld weghalen dan bijvoorbeeld bij DSB gebeurde. Die bank ging in 2009 failliet.

Daarom zouden banken grotere liquiditeitsbuffers moeten aanhouden. Ook wil Nederland dat de eisen waar de kapitaalbuffers in verschillende EU-landen aan moeten voldoen, nog dichter bij elkaar komen te liggen. Dat bevordert niet alleen de weerbaarheid van banken, maar ook een eerlijkere concurrentie.

Weerbaar

"We willen ook voor de toekomst een Nederlandse financiële sector die weerbaar is en blijft", zegt Van Weyenberg. "Daarom is het belangrijk om kwetsbaarheden in de bankensector aan te pakken en aandacht te hebben voor nieuwe risico's." Dat moet in samenspraak met andere landen gebeuren, mede omdat het toezicht op grote banken Europees is geregeld.

In het rapport werden ook ingrijpendere maatregelen geopperd, zoals de mogelijkheid om banken in tijden van financiële onrust te verbieden dividend uit te keren. Het is echter aan een volgend kabinet om te bepalen of dat nodig en wenselijk is.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gazprom lijdt eerste jaarverlies sinds 1999

Gazprom heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een verlies geleden. Na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne verkocht het Russische staatsgasbedrijf steeds minder gas aan Europa, waarmee een lucratieve exportmarkt is weggevallen.

Afbeelding

Media: filmdivisie Sony heeft interesse in Paramount

De filmtak van Sony is geïnteresseerd in een overname van branchegenoot Paramount Global, bekend van de filmstudio en televisiezenders als CBS, MTV en Nickelodeon.

Afbeelding

VN: wederopbouw Gaza kost tientallen miljarden

De Verenigde Naties verwachten dat de wederopbouw van de Gazastrook tientallen miljarden dollars gaat kosten. 'De verwoestingen zijn enorm en ongekend', zei assistent-secretaris-generaal Abdallah al-Dardari.

Afbeelding

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda.

Afbeelding

Shell-topman nu niet bezig met beursnotering in New York

Olie- en gasconcern Shell heeft vooralsnog geen plannen om de beurs van Londen te verlaten voor New York. 'Daar voeren wij op dit moment geen discussie over', zegt topman Wael Sawan in een toelichting op zijn resultaten.

Afbeelding

Grande en Swift helpen muziekconcern UMG aan betere resultaten

Muziekconcern Universal Music Group (UMG), dat tal van platenlabels beheert, heeft in de eerste drie maanden meer verdiend aan de muziek van bekende artiesten. De omzet steeg onder andere dankzij succesvolle releases van Taylor Swift, Ariana Grande en Noah Kahan.