© Kioni Papadopoulos

N-VA én Vlaams Belang scoren in Schoten: “Bijna 65% stemt hier Vlaams en rechts”

64,5% van de Schotenaars heeft zondag Vlaams en rechts gestemd. “Een beloning voor ons harde werk”, zegt de ongezien populaire N-VA-burgemeester Maarten De Veuster. Tom Van Grieken, nationaal voorzitter van Vlaams Belang en lijsttrekker in Schoten, biedt De Veuster zijn gedoogsteun aan. “Hij moet ons zelfs geen schepenzitje geven.”

Patrick Vincent

Maarten De Veuster heeft een verkoudheid. “De tol van het succes”, zegt de joviale burgemeester lachend. “Gisteren te veel gekust.”

5.961 voorkeurstemmen haalde De Veuster (45), dat zijn er meer dan Jan Jambon (N-VA) in Brasschaat. Een op vier Schotense kiezers heeft op zijn burgemeester gestemd, de voor de rest van Vlaanderen nobele onbekende reisagent. Hij was er zelf van geschrokken, zegt hij tussen twee vergaderingen door. “Op zondagmorgen had ik er nog voor getekend om ons zetelaantal te behouden, maar we kregen er nog twee bij.”

“Ik kom overal”

De Schotense N-VA heeft nu met 16 van de 31 zetels de absolute meerderheid. “We hebben zes jaar goed bestuurd. De tevredenheid van de Schotenaars is hoog. En ik ben een gewone Schotense jongen. Ik kom overal, in alle cafés en verenigingen.”

Raoul Mertens, al 35 jaar de waard van café Breughel, haalde dat eerder ook al aan: “Maarten is heel toegankelijk, dat hoort zo in een dorp. Hij engageert zich overal in het verenigingsleven. Hij traint zelfs nog de voetbaljeugd van Simikos.”

“Dat doe ik sinds mijn zeventiende”, zegt de burgemeester. “Ik heb vorig seizoen zelfs nog een match met de veteranen gespeeld.” Hij grinnikt: “Niet mijn beste idee.”

(Lees verder onder de foto.)

© Kioni Papadopoulos

Uithaal van schoonvader

De cafébaas wees eerder ook op het haast Shakespeariaanse drama dat tijdens de campagne in de kaart van De Veuster had gespeeld. “Zijn schoonvader, oud-burgemeester Harrie Hendrickx van de CD&V – nota bene de coalitiepartner van N-VA – haalde uit naar de man van zijn dochter en stak de pluimen van de financiële gezondmaking van de gemeente op zijn eigen hoed. Dat heeft in het dorp veel kwaad bloed gezet. De CD&V is er ook voor afgestraft. Ze verloor vijf zetels.”

“Ik heb me moeten inhouden om niet te reageren”, bekent De Veuster. “Dat ik sereen gebleven ben, hebben de Schotenaars blijkbaar geapprecieerd. En dat akkefietje zal geen impact hebben op de sfeer. We blijven elkaar uitnodigen op familiefeestjes.” Hij lacht.

Drie extra zetels voor Vlaams Belang

Dat ook het Vlaams Belang fors zou stijgen in zijn gemeente, had De Veuster verwacht. “Zoals ik al zei, ik kom overal. Ik voelde het aan de reacties. Ze konden hun partijvoorzitter niet laten afgaan, dus gooiden ze een stevig budget tegen hun campagne.”

Dat laatste bestrijdt Tom Van Grieken. “Ons budget was zelfs klein. We hebben het vooral gespeeld via de sociale media én huisbezoeken. Ik ben elke straat afgestapt”, zegt de partijvoorzitter, die vorig jaar van Mortsel naar Schoten verhuisde en drie extra zetels voor Vlaams Belang uit de brand sleepte.

(Lees verder onder de foto.)

© Kioni Papadopoulos

Marie-Rose Morel

Schoten is van oudsher een Vlaams nest. In 2006 was er zelfs even sprake van een monsterverbond tussen Hendrickx en Marie-Rose Morel, maar die eerste werd toen teruggefloten door de nationale CD&V-top.

“Maarten levert goed werk en ik ben hier niet om hem het leven zuur te maken”, zegt Van Grieken (32) die dezer dagen soms een paar keer per dag pendelt tussen Brussel en zijn huis in de Deuzeld. “Integendeel. Als hij er met N-VA alleen voor wil gaan, bied ik hem zelfs onze gedoogsteun aan. Wij willen hem helpen om de uitdeinende verstedelijking te stoppen, om de typische wijkwerking en het verenigingsleven nog te versterken. In ruil daarvoor vragen we niets, zelfs geen schepenzitje. Net geen 65% van de kiezers is hier Vlaams en rechts. Dat is uniek.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER