© REUTERS

Comeback op de Spelen na 12 jaar (!) afwezigheid: marathonlegende Bekele wordt volgend maand 42, maar gaat naar Parijs

De Ethiopische marathonloper Kenenisa Bekele, die volgende maand 42 wordt, zal deze zomer meedoen aan de Olympische Spelen in Parijs. Dat is bijzonder verrassend, want de laatste deelname aan het toernooi van de drievoudige olympische kampioen dateert al van 2012. De Ethiopische atletiekfederatie maakte het nieuws donderdag bekend.

Michael Van Damme
Bron: BELGA

Bekele is een legende in het langeafstandslopen. Met de op twee na beste tijd ooit (twee uur, een minuut en 41 seconden) behoort hij tot de beste marathonlopers aller tijden. Daarnaast veroverde hij ook olympisch goud op de 5.000 meter (2008) en zilver op de 10.000 meter (2004 en 2008). 

Deze winter toonde Bekele op de marathon van Valencia, waar hij vierde werd (2u04:19), dat hij ondanks zijn 41-jarige leeftijd het lopen nog niet verleerd is. In april bevestigde hij zijn goede vorm met een knappe chrono (2u04’15”) op de marathon van Londen. Die recente goede prestaties overtuigden de Ethiopische atletiekfederatie ervan hem op te nemen in de olympische selectie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bekele krijgt in Parijs gezelschap van landgenoten Sisay Lemma, die in december in Valencia eerste werd met een strakke tijd van 2u01’48”, en Deresa Geleta.

Met wereldrecordhoudster Tigst Assefa (2u11’53”) beschikt Ethiopië ook bij de vrouwen over een absoluut zwaargewicht uit de sport. Ook regerend wereldkampioene Amane Beriso en Megertu Alemu reizen namens het Afrikaanse land af ​​naar Parijs.

De olympische marathon staat gepland op 10 augustus voor de mannen en op 11 augustus voor  de vrouwen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Atletiek