Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

FBI: Chinezen hackten computer Els Van Hoof (cd&v), commissievoorzitter Buitenlandse Zaken reageert geschokt

Archiefbeeld. Els Van Hoof (cd&v) tijdens een vergadering van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. (14/07/22)Beeld BELGA

Els Van Hoof (cd&v), de voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken, is in 2021 gehackt door Chinezen. Dat blijkt uit een rapport van de FBI, meldt Het Nieuwsblad.

en

Al in 2021 zouden er vermoedens geweest zijn dat er iets aan de hand was met de laptop van Van Hoof. Na een controle van Staatsveiligheid bleef het incident zonder gevolgen, schetst de krant.

Tot nu: in een rechtszaak tegen zeven Chinezen is een rapport van de FBI opgedoken, waaruit blijkt dat Chinese spionnen via een e-mail in Van Hoofs laptop zijn binnengedrongen. De Chinezen worden niet alleen beschuldigd van spionage tegen Amerikanen, maar ook van spionage tegen leden van IPAC, een internationale vereniging van parlementsleden die werken rond mensenrechten in China - en dus een doorn in het oog van het Chinese regime zijn.

Zowel Van Hoof als haar ondervoorzitter Samuel Cogolati (Ecolo) zijn lid van die vereniging. Zij hebben in 2021 allebei de e-mail van de hackers geopend.

De impact van de cyberaanval is niet duidelijk. Volgens het FBI-rapport hebben de Chinezen het IP-adres van de laptops kunnen bemachtigen. Dat zou betekenen dat ze al sinds 2021 kunnen volgen waar de laptops van de slachtoffers zich bevinden.

‘Heel bedreigend’

Van Hoof reageert in de krant geschokt op het nieuws. “Het feit alleen al dat het Chinese regime mij kan lokaliseren, is heel bedreigend”, zegt ze. Zij kadert de hacking in een reeks bedreigingen die ze naar eigen zeggen al enkele jaren voelt vanuit het regime. “De Chinese ambassadeur heeft me bijvoorbeeld al meermaals geïntimideerd. Maar ik wil niet toegeven en mijn mening blijven zeggen over bijvoorbeeld Taiwan of de situatie van de Oeigoeren”, aldus Van Hoof.

Van Hoof pleit nu voor de ­oprichting van een veiligheidsbureau in de Kamer. Dat zou in samenwerking met de Staats­veiligheid aan parlementsleden veiligheidsbriefings kunnen geven en hen permanent kunnen updaten over digitale veiligheid.