Luister naar

Scepsis over brief van Marc Dutroux

Nieuws
Veroordeeld kindermoordenaar Marc Dutroux wil een brief schrijven aan de nabestaanden van zijn slachtoffers, zegt zijn advocaat Bruno Dayez.
Herman Veenhof Herman Veenhof
donderdag 24 mei 2018 om 21:03

Nijvel

De brief zal waarschijnlijk nog voor de zomervakantie naar de ouders van de zes meisjes worden gestuurd, zei Dayez donderdag in een interview met Le Vif/L’Express.

Dayez schrijft de brief in opdracht van de gedetineerde, als zijn woordvoerder. Volgens hem is er sprake van ‘echt berouw, geen façade’, en wil Dutroux de families spijt betuigen. ‘De brief zal antwoorden bevatten op bepaalde vragen die de families van de slachtoffers zich nog stellen. Ook al betwist hij bepaalde zaken en ook al beschouwt hij zichzelf niet als een absoluut monster, hij is er zich wel degelijk van bewust dat hij niet per ongeluk in de gevangenis zit. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid.’

De jurist is pas sinds vorig jaar de raadsman van de tot levenslang veroordeelde Belg, die ondanks zedenmisdrijven op vrije voeten bleef en in de jaren 1995 en 1996 vier meisjes liet creperen in enkele van zijn zeven huizen; twee tieners overleefden maar net. Zijn vrouw en handlanger Michelle Martin (58), veroordeeld tot dertig jaar, kwam in augustus 2012 onder voorwaarden vrij en woont in een klooster in Malonne, bij Namen. De nu 46-jarige handlanger Michel Lelièvre kreeg wegens de ontvoering van slachtoffers van Dutroux 25 jaar gevangenisstraf. Die heeft hij over een kleine drie jaar uitgezeten; hij mocht sinds maart vorig jaar al op proefverlof.

Dayez wil proberen Dutroux eind 2021 vrij te krijgen, als hij 25 jaar gevangen heeft gezeten en 65 jaar oud zal zijn. Zonder gevaar is dat niet, zei de advocaat al eerder, ‘want de eerste de beste zou hem kunnen elimineren’. Hij benadrukt de ‘betreurenswaardige omstandigheden’ waarin zijn cliënt vastzit: ‘Een cel van negen vierkante meter, waar hij maar zelden uitkomt en een zo goed als volledig isolement.’

Veel mensen, ook media en juristen, denken dat de inzet van de advocaat en de brievenschrijverij opportunistisch is. Dutroux zou psychologisch niet in staat zijn tot empathie of spijt. Hij is zeer bedreven in het formuleren van klachten en vindt dat hij genoeg heeft geboet. Dutroux zit vrijwel in eenzame opsluiting vast in de gevangenis van Nijvel. Hij probeert sinds jaar en dag strafvermindering te krijgen en vervroegd vrij te raken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.

In Nijmegen is de Vrede van Nijmegen Penning 2024 toegekend aan Eliot Higgins.

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins wil niet dat zijn puberdochter foto's online zet: 'De risico's zijn reëel'

De Britse journalist Eliot Higgins is in Nederland om de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst te nemen voor zijn ‘vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten’.