Luister naar

Oproep tot gebed valt slecht bij regering India

Nieuws
Aartsbisschop Anil Couto van Delhi ligt onder vuur van hindoepartij BJP, omdat hij christenen in India heeft opgeroepen te bidden voor land en democratie. Hindoeleiders menen dat Couto uit is op ‘polarisatie langs godsdienstige lijnen’.
Gerhard Wilts
donderdag 24 mei 2018 om 21:03
aartsbisschop Anil Couto
aartsbisschop Anil Couto ap / Altaf Qadri

New Delhi

De aartsbisschop had op 8 mei in een brief aan alle kerken in de hoofdstad New Delhi gewaarschuwd dat de seculiere grondwet van India wordt bedreigd. ‘We zijn getuige van een turbulente politieke atmosfeer, die een bedreiging vormt voor de democratische principes zoals vastgelegd in onze grondwet en de seculiere structuur van ons land’, aldus Couto.

De constatering lokte een scherpe reactie uit van de regerende hindoe-nationalisten. De machtige BJP beschuldigde Couto ervan kiezers tegen elkaar op te zetten. Diverse ministers reageerden op Indiase tv-zenders verontwaardigd. ‘India is een van de landen waar minderheden veilig zijn’, verklaarde minister Rajnath Singh (Binnenlandse Zaken) tegen NDTV.

‘Elke actie leidt tot reactie’, waarschuwde minister van Economische Zaken Giriraj Singh bij de nieuwszender ANI. Hij was het eens met hindoenationalist Rakesh Sinah, die Couto’s uitlatingen als een ‘rechtstreekse aanval van de kerk op het seculiere India en de democratie’ had bestempeld. Sinah beschuldigde het Vaticaan ervan, zich via de bisschoppen te mengen in de verkiezingen, omdat de regering-Modi donaties aan kerkelijke hulporganisaties aan strenge regels heeft gebonden. ‘Die groepen willen een regering die hun bekeringswerk laat bloeien.’

De katholieke aartsbisschop zei dinsdag in de Hindustan Times dat zijn waarschuwing niet gericht was tegen de regering van BJP-premier Narendra Modi. ‘Ik heb gevraagd om een keer per week tijd te nemen voor ons land en in het bijzonder voor de verkiezingen. De regering gaat ons immers allemaal aan’, lichtte Couto zijn standpunt toe.

campagne

Christelijke groepen beschuldigen de BJP ervan, geweld tegen christenen te tolereren en zelfs aan te wakkeren. Vorig jaar zijn zeker 350 aanvallen op christenen en kerken uitgevoerd, in veel gevallen door radicale hindoes. In zeven Indiase deelstaten zijn antibekeringswetten aangenomen, die de christelijke minderheid verder marginaliseert. Slechts twee procent van de Indiase bevolking, die overwegend hindoeïstisch is, is christen.

Aartsbisschop Couto had met het oog op de parlementsverkiezingen in 2019 opgeroepen tot een twaalf maanden durende gebedscampagne. Dat is heel gebruikelijk, benadrukte woordvoerder Nigel Barrett van het aartsbisdom in Mumbai tegenover The Times of India. ‘Het is ongelukkig dat er zo veel in de brief wordt gelezen wat er niet staat. Voor de kerk is het niet meer dan normaal om te bidden voor onze gekozen leiders en te bidden voor vrije en vreedzame verkiezingen. De aartsbisschop heeft alleen dat gezegd.’

Bijval voor Couto’s oproep kwam van minister Mamata Banerjee van West-Bengalen en oud-premier Chandrababu Naidu uit Andhra Pradesh. ‘Het klopt wat Couto heeft gezegd’, zei Banerjee in The Times of India. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De voormalige villa van de propagandaminister van Adolf Hitler, Joseph Goebbels.

Berlijn doet geldverslindende villa van Joseph Goebbels in de aanbieding

Berlijn leurt al zo lang met de leegstaande villa van nazi-propagandaminister Joseph Goebbels, dat de stad het pand gaat weggeven aan belangstellenden met een goed plan voor een nieuwe bestemming.

Een vrouw verlaat een stembureau in Londen.

Britse Conservatieven verliezen 'bijna catastrofaal' bij plaatselijke verkiezingen

De Conservatieve Partij stevent af op een flinke nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen die donderdag in een deel van Engeland zijn gehouden. Voor Rishi Sunak is de situatie ernstig.

Het uiterlijk van Victoria is gebaseerd op dat van de Oekraïense influencer en zangeres Rosalie Nombre.

Oekraïne lanceert door AI gegenereerde persvoorlichter. 'Een technologische sprong vooruit'

Victoria Shi zal media en burgers namens het ministerie te woord staan. Het uiterlijk van de digitale woordvoerder is gebaseerd op dat van een Oekraïense influencer

Palestijnse kinderen bij een voedseluitdeelpunt van World Central Kitchen, in de province Deir Al-Balah in het midden van de Gazastrook.

Hamas is niet klaar om zijn troefkaarten, de gijzelaars, op te geven

Het leed in Gaza is amper te overzien, maar Hamas denkt het tij mee te hebben en blijft onwrikbaar in onderhandelingen over een staakt-het-vuren. Aangezien ook Israël een mes tussen de tanden houdt, is een deal nog lang niet in zicht.

Nog voor zonsopgang begonnen politieagenten in vol ornaat met het beëindigen van de demonstratie.

Biden niet van plan koers te wijzigen na nieuwe escalaties Amerikaanse studentenprotesten

Op verscheidene Amerikaanse universiteiten lopen pro-Palestijnse demonstraties uit de hand, met talloze arrestaties tot gevolg. Donderdag reageerde president Joe Biden voor het eerst uitgebreid op de acties.

De protesten op Amerikaanse campussen veroorzaken een schisma onder Joodse studenten.

Studentenprotesten veroorzaken een schisma in de VS. 'De vraag is nu: aan welke kant sta jij, als Jood?'

Door de pro-Palestijnse betogingen gaan Joodse studenten in de VS opnieuw nadenken over de oorlog. En over hun eigen identiteit. Dat leidt tot heel verschillende uitkomsten.