Direct naar artikelinhoud
Tesla

Vakbond beschuldigt Elon Musk van bedreigingen tegen werknemers Tesla

Tesla-topman Elon Musk.Beeld EPA

De Amerikaanse vakbond United Auto Workers (UAW) heeft een klacht ingediend tegen Tesla-baas Elon Musk. Die zou ermee gedreigd hebben voordelen in te trekken van werknemers die zich bij de bond aansluiten.

Niets houdt Tesla-werknemers tegen om zich aan te sluiten bij een vakbond, zo schreef Musk maandag op Twitter, maar "waarom zou je lidgeld betalen en aandelenopties opgeven voor niets?"

Volgens de vakbond schendt Musk daarmee de wet, die werkgevers verbiedt bedreigingen te uiten of beloftes te doen aan werknemers om ze te ontmoedigen zich aan te sluiten bij een vakbond. Niet waar, reageert Tesla: Musks opmerking zou een eenvoudige vaststelling zijn dat andere autobouwers, die vertegenwoordigd worden door de UAW, geen aandelenopties voorzien. "Bovendien heeft de bond de waarde van Tesla-aandelen als deel van ons verloningspakket steeds afgewezen", luidt het.

Twitter bericht wordt geladen...

In een andere tweet beschuldigde Musk de vakbond ervan dat ze General Motors en Chrysler naar het bankroet drijft en "meer dan 200.000 jobs verloren deed gaan van mensen die ze moest beschermen". De Tesla-topman verwijst daarmee naar de jobs die verloren gingen tijdens de Amerikaanse autocrisis van 2008 tot 2010.

UAW-voorzitter Dennis Williams doet Musks opmerkingen af als "belachelijk". "Ik weet niet waar Musk mee bezig is", aldus Williams. 

Onwettige tactieken

De nieuwe klacht is een zoveelste hoofdstuk in de juridische strijd tussen Tesla en de UAW. De bond beschuldigt het bedrijf al langer van onwettige tactieken om vakbonden te dwarsbomen.

In augustus 2017 besliste de National Labor Relations Board (NLRB) na een klacht van de vakbond dat Tesla de rechten van zijn werknemers had geschonden door hen een vertrouwensovereenkomst te doen ondertekenen die hen belemmerde te spreken over hun arbeidsvoorwaarden en de veiligheid in de fabriek in Californië.

In oktober diende de UAW een tweede klacht in. Ditmaal beschuldigde ze Tesla van het ontslag van 400 werknemers die de vakbond steunden. Er lopen ook meerdere strafklachten tegen de fabrikant van elektrische wagens wegens discriminatie van zwarte, homoseksuele en oudere werknemers. Tesla ontkent die klachten.