Direct naar artikelinhoud
AchtergrondFaillissement Rudy Giuliani

‘Hij heeft iets te verbergen’: Trumps ex-advocaat geeft meer geld uit dan toegelaten, terwijl zijn schuldeisers hem op de hielen zitten

Rudy Giuliani, voormalig burgemeester van New York en gewezen advocaat van Donald Trump.Beeld AFP

Rudy Giuliani beloofde een faillissementsrechtbank dat hij zijn uitgaven zou beperken, maar het duurde niet lang voordat hij die belofte verbrak, en het gaat niet over kleine bedragen. ‘Op een bepaald moment werd de accountant boos en wilde hij weg.’

Rudolph W. Giuliani, voormalig burgemeester van New York en in ongenade gevallen ex-advocaat van Donald Trump, wordt belaagd door schuldeisers en kan op steeds minder inkomsten rekenen. Daardoor is hij gebonden aan een soort budgetbeheer, zo besliste een federale faillissementsrechtbank. Hij beloofde in de rechtbank om zich te houden aan een budget van 43.000 dollar (40.000 euro) per maand. Dat ligt in lijn met het inkomen dat hij haalt uit zijn pensioen en sociale zekerheid.

Dat bedrag zou onder andere de volgende uitgaven dekken: 5.000 dollar aan alimentatie voor zijn ex-vrouw Judith Giuliani, 1.050 dollar voor eten en huishoudelijke benodigdheden en 425 dollar voor “persoonlijke verzorgingsproducten en diensten”. Hij moest ook 13.500 dollar betalen voor de maandelijkse rusthuiskosten voor zijn voormalige schoonmoeder, die in maart overleed.

Giuliani zei rekening te houden met de 153 miljoen dollar die hij schuldig is aan schuldeisers, onder wie twee verkiezingsmedewerkers uit Georgia die hij belasterde in de nasleep van de verkiezingen van 2020. Daarom budgetteerde hij niets voor entertainment, clubs en abonnementen.

Het duurde niet lang voordat de gevallen politicus die limieten ruimschoots overschreed. In een andere faillissementsaanvraag gaf hij toe dat hij in januari bijna 120.000 dollar had uitgegeven. De uitgaven die hij bij de rechtbank indiende waren vaag en onvolledig.

Later gaf hij meer informatie aan de advocaten van de schuldeisers, met een lijst van 60 transacties bij Amazon, meerdere entertainment-abonnementen, Apple-diensten en producten, Uber-ritten en de betaling van een aantal persoonlijke creditcardrekeningen van zijn zakenpartner.

Of hij zich in andere periodes wel aan zijn budget hield, is niet duidelijk: over zijn uitgaven in februari en maart gaf Giuliani niet de vereiste informatie aan de faillissementsrechtbank. Zijn uitgaven en zijn onvermogen (of onwil) om de faillissementsrechtbank een vollediger beeld te geven van zijn financiële status, hebben zijn schuldeisers achterdochtig en boos gemaakt.

‘Lastercampagne’

“Deze overbodige rechtszaken maken deel uit van een grotere poging om de burgemeester te intimideren en te pesten door middel van rechtszaken en een publieke lastercampagne”, zegt Ted Goodman, woordvoerder van Giuliani.

Giuliani vroeg in december het faillissement aan nadat een federale rechter hem had veroordeeld tot het betalen van 148 miljoen dollar aan twee verkiezingsmedewerkers in Georgia. Die som moest hij hen betalen omdat hij hen valselijk had beschuldigd de uitslag van de verkiezingen te hebben gemanipuleerd in het voordeel van Joe Biden. (Giuliani is van plan om tegen dat vonnis in beroep te gaan).

In zijn faillissementsaanvraag staat 11 miljoen dollar aan bezittingen, waaronder zijn appartement in de Upper East Side, dat hij vorig jaar te koop aanbood voor 6,5 miljoen dollar, en zijn appartement in Palm Beach, Florida, dat op 3,5 miljoen dollar wordt geschat.

Tijdens de faillissementsprocedure waren de financiële gegevens van Giuliani onvolledig, onnauwkeurig en in sommige gevallen zelfs helemaal afwezig. Zijn schuldeisers hebben om meer details en opheldering gevraagd. Ze hebben een forensisch accountantskantoor ingehuurd en vroegen meer informatie om te zien of hij geld en bezittingen verbergt.

Elke extra cent die Giuliani opstrijkt, betekent een grotere uitbetaling voor zijn schuldeisers, zelfs als het veel minder is dan wat hij hen eigenlijk schuldig is. Daarom willen ze ook dat Giuliani de 2 miljoen verzilvert die hij beweert nog tegoed te hebben van Trump. Dit voor het werk dat hij heeft verricht om de verkiezingsuitslag van 2020 ongedaan te maken.

Sobere aanklager wordt ‘big spender’

Giuliani leefde nochtans vrij sober tijdens zijn dagen als maffia-aanklager en burgemeester. “Giuliani en geld, dat is een verhaal op zich”, zegt Andrew Kirtzman, die twee boeken schreef over de voormalige burgemeester. “Hij leidde eerst een pretentieloos leven.”

Maar nadat hij zijn ambt had neergelegd, gooide Giuliani het roer om. Hij vloog in privévliegtuigen van Gulfstream tijdens de lucratieve jaren van zijn bedrijven.

In 2007, toen hij zich kandidaat stelde voor de Republikeinse presidentsverkiezingen, maakte hij zelf bekend dat hij zo’n 30 miljoen dollar waard was. Een decennium later gaven hij en Judith Giuliani ongeveer 230.000 dollar per maand uit aan hun rijkelijke levensstijl – vulpennen mochten zo’n 7.000 dollar kosten, sigaren 12.000 dollar.

Tegenwoordig verdient Giuliani ongeveer 550.000 dollar per jaar met uitbetalingen van zijn slinkende pensioenrekeningen en sociale zekerheid. Zijn schuldeisers willen dat hij zijn eigendommen in New York en Florida verkoopt. Maar Giuliani vertelde de faillissementsrechtbank onlangs dat hij het appartement in Florida wil houden en erin wil wonen – want de schuldeisers willen toch niet dat hij dakloos is?

Zijn schuldeisers reageren sceptisch. “Moeten we er hem niet eens op wijzen dat er een enorme kloof in huisvestingsmogelijkheden bestaat tussen een verblijf in een flatgebouw in Palm Beach van ongeveer 3,5 miljoen dollar en dakloosheid?”, schreven hun advocaten in een gerechtelijk verzoekschrift.

Giuliani’s schuldeisers geloven overigens ook niet dat hij helemaal eerlijk is over zijn bezittingen. Zo heeft hij aandelen in taxi-app Uber, maar hij zegt niet hoeveel. En hij verklaarde dat hij voor 30.000 dollar aan juwelen bezit, maar daar zitten drie World Series-ringen van de New York Yankees bij. En de schuldeisers schatten dat die ongeveer 15.000 dollar per stuk waard zijn.

Hoezo, details?

Over wat de man precies uitgeeft, blijft het evenzeer koffiedik kijken. Zijn uitgaven voor januari waren onvolledig, met een lijst van twee dozijn uitgaven op zijn American Express-kaart zonder details. Advocaten van de schuldeisers zeggen dat hij hen een gedetailleerder verslag heeft gegeven, maar dat is niet openbaar gemaakt in de rechtbank.

En op 26 april had Giuliani nog geen details gegeven over de kosten van zijn Discover-card in januari. De Amerikaanse curator die aan zijn zaak is toegewezen, heeft niet gereageerd op de vraag waarom de aanvullende gegevens niet openbaar zijn gemaakt.

Een van de twee verkiezingsmedewerkers uit Georgia die hij heeft belasterd, Shaye Moss, is door de schuldeisers van Giuliani geselecteerd om plaats te nemen in een comité van drie personen om hun belangen te vertegenwoordigen tijdens de faillissementszaak.

De andere commissieleden zijn Noelle Dunphy, een voormalige medewerkster die beweert dat Giuliani haar sinds 2019 heeft lastiggevallen en aangerand; en Lindsey Kurtz, de algemeen adviseur van Dominion Voting Systems, een van de grootste leveranciers van stemmachines in het land, die Giuliani ervan beschuldigde na de verkiezingen van 2020 onwaarheden over het bedrijf te verspreiden.

‘Wat verbergt hij?’

Giuliani begon zijn faillissementsprocedure niet goed als het gaat om het aanleveren van bijkomende informatie. Vorig jaar vertelde een federale rechter aan juryleden dat hij opzettelijk informatie over zijn financiën verborgen hield om zijn bezittingen af te schermen en zijn nettowaarde kleiner te laten lijken.

Bij een faillissement is de schuldenaar verplicht om al zijn bezittingen openbaar te maken op zo’n manier dat zijn schuldeisers kunnen zien wat hij heeft en welke transacties hij doet, zegt professor Markell. Onvolledig of niet indienen van de vereiste informatie kan ertoe leiden dat de zaak wordt afgewezen, waardoor de schuldenaar wordt blootgesteld aan strafuitvoeringen en invorderingen.

“Dat iemand als Giuliani, die advocaat is, zich zo terughoudend opstelt om informatie te delen, leidt tot bezorgdheid dat hij iets te verbergen heeft”, zegt Markell.

Giuliani heeft de deadlines voor het indienen van zijn uitgaven in februari en maart niet gehaald. Weken geleden zei een van de advocaten van Giuliani, Gary C. Fischoff, dat sommige declaraties vertraging opliepen omdat “de accountant op een gegeven moment boos werd en weg wilde”.

“Hij is gekalmeerd”, zegt de advocaat. “We hebben hem overhaald om bij de zaak te blijven.” De accountants van Giuliani reageerden niet op een verzoek om commentaar. Giuliani’s onverschilligheid, zeiden de schuldeisers, “roept de vraag op wat hij verbergt”.

Terug tot 2019

De faillissementswet staat schuldeisers toe om nog oudere informatie te verkrijgen van de schuldenaar en van zijn partners. De schuldeisers van Giuliani hebben de rechtbank gevraagd om dit brede verzoek te gebruiken om details over zijn financiën te krijgen die teruggaan tot 2019, en voor informatie over zijn vennoten.

Het boekhoudkundige team dat door de schuldeisers is ingehuurd bestaat uit voormalige ambtenaren van de inlichtingendienst met ervaring in landen waar Giuliani zaken deed, zoals Oekraïne, Turkije, Venezuela en Qatar.

Giuliani’s leeftijd maakt het moeilijker voor de schuldeisers om betaald te worden. Hij wordt deze maand 80 jaar en zijn toekomstige potentiële inkomen wordt bedreigd door geschorste advocaatvergunningen in New York en Washington D.C.

De financiële overzichten die hij bij de rechtbank heeft ingediend, doen alvast weinig goeds verhopen voor het fortuin dat hij nog kan vergaren. Zo blijkt dat de bedrijven waaruit hij zijn inkomsten haalt, zoals zijn New Yorkse radioshow WABC, verlieslatend zijn.

Daarnaast wachten hem nog meer gerechtelijke sores. Hij wordt geconfronteerd met extra rechtszaken, waaronder een strafrechtelijke aanklacht in Georgia voor zijn pogingen en die van anderen om de verkiezingsuitslag van 2020 in die staat ongedaan te maken. En hij werd onlangs ook om diezelfde reden aangeklaagd in Arizona.

Vrienden van Giuliani hebben twee juridische verdedigingsfondsen opgezet. Het ene is een politiek actiecomité, en donateurs zijn onder anderen Elizabeth Ailes, de vrouw van wijlen mediamagnaat Roger E. Ailes; Arnold Gumowitz, een New Yorkse vastgoedontwikkelaar; en James Liautaud, de oprichter van de broodjesketen Jimmy John’s. Een andere donateur is Matthew Martorano, een zakenman uit Puerto Rico die aangeklaagd is in een federale fraudezaak. Het andere fonds, het Rudy Giuliani Freedom Fund, maakt de donateurs of het opgehaalde bedrag niet bekend.

Volgens een gerechtelijk dossier had Giuliani eind januari meer dan 1,2 miljoen dollar opgenomen uit de twee fondsen om zijn advocaten te betalen. Het totale bedrag dat uit beide fondsen is opgenomen is niet openbaar gemaakt. De advocaten van zijn schuldeisers hebben een dagvaarding gestuurd zodat de donateurs en de bedragen van zijn verdedigingsfondsen zichtbaar gemaakt worden.

© The New York Times