Antwerp gaat in beroep tegen geldboete na incidenten in Charleroi

Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) vorderde voor supportersincidenten tijdens Antwerp-Charleroi op de veertiende speeldag in de Jupiler Pro League een boete van 2.000 euro tegen de Great Old. Antwerp vindt die sanctie te streng en bepleitte dinsdag voor de Geschillencommissie een lagere boete.

Tijdens de thuiswedstrijd tegen Sporting Charleroi (1-3) op 5 november werd Cristian Benavente na zijn tweede doelpunt bekogeld met bekers en andere projectielen. De Peruviaanse aanvaller van de Carolo’s vierde zijn treffer voor het supportersvak van de Great Old en kreeg daarbij een blik tegen het hoofd.

Antwerp bracht zelf beelden aan en verwees ook naar het eerste doelpunt van Benavente in de tiende minuut. “Het is toch vreemd dat hij de openingsgoal niet met zijn eigen supporters en staf viert? Hij staat dichter bij het eigen supportersvak, maar viert met provocerende gebaren voor het vak van de harde kern van Antwerp. Bij de treffer, met de incidenten als gevolg, gebeurt hetzelfde. Dat spreekt het gedrag van onze supporters niet goed, maar die viering kan moeilijk los van de incidenten gezien worden”, zei advocaat Jorgen Van Laer. “Het scheidsrechtersrapport rept over glazen flessen, maar dat betwisten we ten zeerste. Die hebben we immers niet teruggevonden. De rookpot werd wel gegooid, daarover gaan we niet discussiëren.”

“De fans van Antwerp zijn inderdaad soms iets te warmbloedig in de beleving van hun team. Maar we willen wel een eerlijke disciplinaire behandeling. Er was slechts één incident, maar de ref karakteriseert het gedrag van onze supporters wel als ‘slecht’“, zette Van Laer zijn pleidooi voort. “Antwerp doet er alles aan om de zaken naar behoren en veilig te laten verlopen. We pakken die warmbloedigheid sinds de overname van de club intern hard aan”, benadrukte Van Laer, die een bewijsstuk neerlegde met daarop alle fans die burgerrechterlijk uitgesloten werden. “Daar gaan we heel bewust ver in en die inspanningen zetten we voort. We zetten de zoektocht naar de supporter die de rookpot naar Benavente gooide ook voort. Hij of zij zal aansprakelijk worden gesteld en een stadionverbod krijgen. We nemen zo veel mogelijk initiatieven om dit soort gedrag in te dijken.”

Antwerp pleitte voor een sanctie “gedeeltelijk of geheel” met uitstel. Bondsprocureur Chris Vandenbossche zei dat “Antwerp genoeg kansen had gekregen”. “Sfeer mag en moet op een voetbalveld, maar het gooien van bommetjes, aanstekers, rookpotten, muntstukken en glazen flessen hoort niet. Bovendien heeft Antwerp geen onbesproken strafblad”, aldus Vandenbossche, die nadien de vijf supportersincidenten van vorig seizoen opsomde.