© Joris Herregods

Deze duikclub is een van de oudsten van Vlaanderen: “Duiken is ongevaarlijk, zolang je weet wat je doet”

Duikclub de Breevenduikers behoort tot de oudsten in Vlaanderen. Eind dit jaar vieren ze hun veertigjarig bestaan. Het is een avontuurlijke hobby die de beoefenaars ervan in contact brengt met de schoonheid van de onderwaterwereld.

walt bosmans

Duikclub de Breevenduikers werd opgericht in november 1978 door vijf collega’s die toen professioneel verbonden waren aan de brandweer van Bornem. Ze brachten elk 250 euro in voor de eerste onkosten. Ook Marc ­Vlogaert, de huidige directeur van het zwembad van Bornem (waar de club z’n uitvalsbasis heeft), maakt deel uit van die stichtende leden. Het zwembad was toen amper enkele maanden geopend en in die tijd één van de modernste van Vlaanderen.

Van 15 tot 74 jaar

Dirk Heyndrickx (58) uit Sint-Niklaas is duikschoolleider bij de Breevenduikers. “In totaal zijn we nu met 82 leden”, zegt hij. “De jongste leden zijn 15-jarigen en het oudste actieve lid is 74 jaar. Op duiken staat geen leeftijd. Bij ons starten we met een opleiding vanaf 14 jaar. De harde kern van een veertigtal leden duikt wekelijks.”

“Ik ben zelf pas in 1996 bij De Breevenduikers beland”, zegt Dirk. “Ik had mijn opleiding elders al achter de rug. De duikschool staat open voor iedereen, maar je moet vooraf medisch gekeurd worden. De basisopleiding in het zwembad duurt acht weken. We zijn door CMAS (de internationale duikfederatie, red.) een erkende organisatie waardoor je brevet over heel de wereld geldig is. De behaalde diploma’s die zijn gekenmerkt door een puntensysteem. Wie bijvoorbeeld voor een twee sterren brevet gaat, moet een theoretisch en een praktisch examen in het zwembad afleggen en een open waterproef tot een goed einde brengen. We nemen nooit risico’s in onze sector. Duiken doe je altijd met een buddy. De eerste duik met de nieuwelingen doen we in Nederland, in Tholen, provincie Zeeland. Daar is geen speling van de getijden.”

Duiken lijkt ons een sport die ook gevaarlijk kan zijn? “De eerste vraag die we van de nieuwelingen krijgen is: Stel dat ik zonder lucht val. Voor je naar beneden gaat, stel je een plan op. Het enige wat er kan misgaan, is een mechanisch probleem met de apparatuur. Daar wordt op getraind. Als er geen zuurstof meer door je ontspanner komt, deel je de zuurstof uit de tanks van je buddy. Die kans is klein want de huidige apparatuur voorziet twee onafhankelijke ademautomaten die los van elkaar werken. Je hebt dan maar over te schakelen”, aldus Heyndrickx. “De basisuitrusting kost je ongeveer 1.500 euro tot 2.000 euro.”

Onderwaterleven

Waar trekt de club naartoe als er buitenshuis gedoken wordt? “De Oosterschelde is een plek waar we vaak te vinden zijn. Je hebt er zicht tot twee meter al moet je wel rekening houden met het jaargetijde en de weersomstandigheden. Je zou ervan versteld staan hoeveel onderwaterleven er is: de bekende kreeften, anemonen en kwallen, sponzen en diverse naaktslakken. In mei en juni zijn er parende sepia’s (een kleine inktvissoort, red.) te vinden. Dit weekend houden we onze familiedag in Oesterdam, met zijn tien kilometer de bekende langste dam van de Oosterschelde. Deze keer nodigen we de familie uit om ons te vergezellen. ’s Avond is er een barbecue.”

Initiatie

Eind dit jaar, op 16 november, vieren de Breevenduikers hun veertigjarig bestaan met een receptie in het cultuurhuis van ­Wintam waarbij het gemeentebestuur van Bornem en de oud-leiding van de club aanwezig is.

Wie interesse heeft in een initiatie duiken kan contact opnieuwe via onze website.

In december is er een nieuw instapmoment met drie gratis lessen in het zwembad van Bornem.

www.breevenduikers.be