Na rotjaar krijgt Telenet-aandeel opnieuw zware klappen. Wat is er aan de hand? En wat betekent dat voor de toekomst?

© BELGA

Het Telenet-aandeel is vandaag nog maar eens flink gezakt: het ging liefst 6,2 procent omlaag. En dat terwijl het bedrijf al een rotjaar achter de rug heeft, waarin het aandeel 40 procent zakte in waarde. Nochtans was het tot 2017 net een aandeel voor de goede huisvader. Wat is er toch aan de hand met het bedrijf? Tom Simonts (KBC Senior Financial Economist) beantwoordt de vragen.

pom

Waarom daalt het Telenet-aandeel vandaag zo fel?

“Omdat het bedrijf heeft aangekondigd dat het dit jaar bijna geen winst zal maken. Dat hoort de beurs niet graag. Beursgenoteerde bedrijven moeten groeien, en winst maken, zoals de biotechsector momenteel. En als je geen winst maakt, moet je het statuut hebben van een gevestigde waarde, zoals AB Inbev. Telenet is dat nog niet, maar het is evenmin een groeibedrijf. Dat verklaart de klappen die het nu krijgt.”

De nettowinst was vorig jaar 252,2 miljoen euro, 128 procent meer dan in 2017. Is dat niet goed?

“Als je goed kijkt naar de cijfers zie je dat Telenet tien procent winst maakt op de omzet. Voor een beursgenoteerd bedrijf is dat niet zo veel. Het probleem is: er zit niet veel rek meer op die omzet. Wat kan Telenet nog doen om nieuwe klanten te lokken? De vijver is namelijk bijna leeggevist. Het is niet toevallig dat de twee slechtst presterende Bel-20’ers van dit jaar allebei telecombedrijven zijn: Telenet en Proximus.”

Had Telenet vorig jaar niet alle aandelen van De Vijver Media gekocht om van strategie te veranderen?

“Inderdaad. Door die aandelenkoop werd Telenet de enige eigenaar van de tv-zenders Vier, Vijf, Zes en het productiehuis Woestijnvis. Zo kan het nu zelf content maken en aanbieden. Dat lukt ook: het aanbod van Play More kan naast dat van Netflix staan, maar Netflix blijft natuurlijk een stevige concurrent.”

In een persbericht vandaag klaagt Telenet over “aanhoudende tegenwinden door regelgeving”. Waarover hebben ze het?

“Telenet wilde het Waalse telecombedrijf VOO overnemen voor 1,3 miljard euro. Maar dat zinde de politiek niet. Telenet heeft, net zoals zoveel andere bedrijven, ook kosten moeten maken om zich in orde te stellen met de fameuze Europese GDPR, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Allicht verwijzen ze naar dat soort zaken.”

Wat nu met de Telenet-aandelen?

“Veel winst zullen ze niet meteen maken. Maar misschien gaan ze weer dividenden – een jaarlijkse extraatje voor de belegger – uitkeren. Dat maakt het aandeel weer aantrekkelijk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer