Volgens Human Rights Watch weigert Israël de Palestijnen in de Gazastrook van voldoende water te voorzien.
Foto: Getty Images

Human Rights Watch: Israël ontzegt Palestijnen in Gaza toegang tot water, een daad van genocide

Dat Israël de Palestijnen in de Gazastrook doelbewust en consequent de toegang tot drinkwater ontzegt, komt neer op een daad van genocide. Dat staat in een nieuw rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. "Zonder onmiddellijke actie is het haast onvermijdelijk dat grote aantallen Palestijnen zullen blijven sterven", is de conclusie van het rapport. Israël verwerpt het rapport en spreekt over "anti-Israëlische propaganda".

In een nieuw rapport is de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch duidelijk: sinds de oorlog in de Gazastrook in oktober 2023 is gestart, heeft Israël meer dan 2 miljoen Palestijnen de toegang tot zuiver water ontzegd.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft iedereen elke dag 50 tot 100 liter water nodig. Dat water dient om zich te wassen, te drinken en eten te kunnen maken. Vrouwen die net bevallen zijn, hebben bijvoorbeeld meer water nodig, omdat ze moedermelk moeten kunnen aanmaken. 

In noodsituaties moeten mensen minstens 15 liter water per dag kunnen gebruiken. Volgens Human Rights Watch leiden de acties van Israël ertoe dat zelfs die basisbenodigdheden niet worden gehaald. "Voor veel mensen in Gaza is veel of al het water waar ze toegang tot hebben, niet geschikt om te drinken", staat in het rapport.

Mensen in Gaza zoeken in een hoop vuilnis naar voedsel.
Foto: Getty Images

In net geen jaar tijd heeft HRW ook 66 gesprekken gehad met mensen in de Gazastrook. Zij geven aan dat het haast onmogelijk is om aan zuiver drinkwater te geraken. Er wordt ook een man aan het woord gelaten die stelt dat hij soms zeewater moet drinken om te overleven.

Daarnaast concludeert Human Rights Watch op basis van satellietbeelden en video's op sociale media dat het Israëlische leger waterzuiveringsinstallaties opzettelijk vernietigt. Op de beelden is, volgens HRW, ook duidelijk te zien dat er schade is aan de water- en rioleringinfrastructuur.

Palestijnen staan in de rij voor zuiver water, dat wordt voorzien via watertrucks van UNRWA.
Foto: Getty Images

"Doelbewust water afgenomen"

Israël kan volgens HRW niet zeggen dat het zich niet bewust is van de situatie, of er alles aan doet om het water in de Gazastrook te voorzien. Op 9 oktober 2023 gaf de toenmalige Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant al aan dat "een complete belegering van Gaza" zou starten. "Er zal geen elektriciteit, voedsel, water of brandstof meer zijn", zei Gallant toen.

Sindsdien hebben verschillende belangrijke instanties Israël al opgedragen om meer te doen aan de humanitaire situatie in Gaza. In januari heeft het Internationaal Gerechtshof al aangegeven dat Israël meer moet doen om basisdiensten en humanitaire hulp tot het gebied toe te laten. Het Gerechtshof wilde ook dat Israël alles in het werk stelde om genocidaire acties in de Gazastrook te voorkomen.

Tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (rechts) en voormalig Defensieminister Yoav Gallant (links) is al een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.
Foto: AP

Datzelfde Gerechtshof heeft Israël later bevolen om zo snel mogelijk meer humanitaire hulp binnen te laten in de Gazastrook. Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft dan weer een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en voormalig Defensieminister Yoav Gallant vanwege vermoedelijke oorlogsmisdaden.

Dat de Israëlische regering doelbewust zuiver water afneemt van de bevolking in de Gazastrook, is volgens Human Rights Watch een daad van genocide. De mensenrechtenorganisatie verwijst daarvoor naar de Genocide-conventie en het Statuut van Rome. HRW roept dan ook op om zo snel mogelijk verlichting te brengen in de Gazastrook.

"Zonder onmiddellijke actie is het haast onvermijdelijk dat grote aantallen Palestijnen zullen blijven sterven aan uitdroging, door vuil water veroorzaakte ziekten en infecties die verergerd worden door het gebrek aan adequate toegang tot schoon water", concludeert het rapport.

Het is niet de eerste keer dat Human Rights Watch kritisch is tegenover de Israëlische manier van oorlogsvoering in de Gazastrook. Eerder bracht de organisatie al een rapport naar buiten waarin het Israël beschuldigde van oorlogsmisdaden en etnische zuivering.

Reactie van Israël

Israël is niet te spreken over het rapport van Human Rights Watch. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het document "vol flagrante leugens" staat. Daarnaast zou er volgens de Israëli's ook sprake zijn van "anti-Israëlische propaganda" door Human Rights Watch.

Officieel statement: "Human Rights Watch verspreidt nog maar eens zijn laster om anti-Israël propaganda te promoten. Dit rapport staat vol met leugens die bijzonder weerzinwekkend zijn, zelfs in vergelijking met de toch al lage standaarden die Human Rights Watch hanteert".

Meest gelezen