Hebben straks dubbel zoveel mensen met een te hoge bloeddruk? En wat doe je daaraan?

© Hollandse Hoogte / Mats van Soolingen

De bond van Amerikaanse cardio­logen heeft de drempel voor te ­hoge bloeddruk verlaagd van ‘14 over 9’ naar ‘13 over 8’. Ook de Europese tegenhanger bestudeert een update. “Wellicht wordt de norm ook bij ons strenger”, zegt professor Guy De Backer, hartspecialist bij het UZ Gent. Plots dreigen dubbel zoveel mensen met een te hoge bloeddruk opgezadeld te zitten.

Kristof Simoens

Van ‘14 over 9’ naar ‘13 over 8’. Voor de leek lijkt het maar een klein verschil. “Maar vergis je niet”, waarschuwt professor De Backer, “de aanpassing verdubbelt meteen het aantal mensen dat medisch gesproken met hypertensie kampt. Nu heeft zo’n 30 procent van de volwassenen een te hoge bloeddruk. Met de nieuwe norm schat ik hun aandeel op 60 procent. En in de leeftijdscategorie boven de 70 jaar halen we zelfs 80 procent of meer.”

Stille killer

Hoge bloeddruk wordt vaak de “stille killer” genoemd omdat er geen duidelijke symptomen zijn. “Je voelt dat niet, maar het is wel een van de belangrijkste oor­zaken van hart- en vaatziekten en overlijdens door beroerte, naast roken en te hoge cholesterol”, zegt de hartspecialist.

De huidige Europese norm van 14 over 9 dateert van eind 2013. “Intussen is onze manier van ­leven veranderd, niet noodzakelijk ten goede. Vandaar dat de Europese Vereniging voor Cardiologie en de ­Europese Vereniging voor Hypertensie een update van de norm bestuderen. De nieuwe drempelwaarde wordt normaal in juli volgend jaar bekendgemaakt. Ook bij ons zit er een verstrenging aan te komen. Want een lagere drempel be­tekent dat we de patiënt sneller kunnen behandelen om erger te voorkomen.”

Farmalobby

Kwatongen zullen beweren dat een verstrenging de farma­industrie wel héél goed zou uitkomen: dubbel zoveel mensen met hoge bloeddruk, dat zijn dubbel zoveel potentiële klanten voor hun geneesmiddelen. “Ik ga niet ontkennen dat de farma­industrie flink lobbyt”, zegt de specialist. “Maar dat be­tekent nog niet dat de experts aan het handje lopen van de geneesmiddelenproducenten. Experts die zetelen in een comité dat normen bepaalt, moeten een declaration of interest tekenen die hun onafhankelijkheid bewijst.”

Overigens betekent een strengere norm volgens professor De Backer niet per se dat huisartsen meer medicatie voorschrijven. “Voor de meeste patiënten die op het randje zitten, kan meer aandacht voor een gezondere ­levensstijl al flink helpen: meer bewegen, wat vermageren, minder alcohol en minder zout.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer