Als je de lijst van 300 rijkste Zwitsers maakt, staan daar ook zeven Belgen op. Ontdek hier wie dat zijn

Onder de ‘rijkste Zwitsers’ zijn maar liefst zeven Belgen. In de lijst van 300 rijkste Zwitsers die zakenblad Bilan elk jaar opstelt, zijn bovendien twee nieuwe namen van superrijke landgenoten opgedoken. Een van hen, een Waalse graaf, treedt meteen toe tot het selecte clubje van (multi)miljardairs.

Kristof Simoens

637 miljard Zwitserse frank, of omgerekend een duizelingwekkende 585 miljard euro. Zoveel bezitten de 300 rijkste Zwitsers, lees: burgers met een Zwitsers paspoort of die hun belastingen betalen in Zwitserland. Bij hen dus zeven landgenoten die – om professor fiscaliteit Michel Maus te citeren – “niet alleen voor de zuivere lucht en de hoge levenskwaliteit verhuisd zijn” naar Zwitserland maar “uiteraard ook en vooral om fiscale redenen”.

Ter vergelijking: volgens Ludwig Verduyn van DeRijksteBelgen.be ligt het totale vermogen van de 300 rijkste Belgen ergens tussen de 135 en de 200 miljard euro. En, aldus Verduyn: “Zwitserland is het rijkste land ter wereld, België komt pas op de zevende plaats.”

Net als vorig jaar staat Alexandre Van Damme hoog in het lijstje met rijke “Zwitserse” Belgen. Toen was hij de enige Belg in de lijst met meer dan één miljard Zwitserse frank.

Van Damme was in de zomer van 2016 naar Zwitserland verhuisd, in de buurt van Genève. Zijn familie maakte fortuin met de Luikse brouwerij Jupiler. Sinds de fusie met de Leuvense brouwerij Artois controleert Van Damme samen met de adellijke families De Spoelberch en De Mévius ’s werelds grootste brouwerij, AB InBev. De onderzoeksjournalisten van Bilan ramen het vermogen van Alexandre Van Damme op 6 à 7 miljard Zwitserse frank (5,5 à 6,4 miljard euro).

© sudpress

In het clubje miljardairs krijgt Van Damme nu het gezelschap van de 69-jarige Marc-Oswald van der Straten-Ponthoz, voor de ‘vrienden’ Marc van der Straten. Ook hij is gelinkt aan AB InBev, maar dan via de Stella Artois-tak. De Waalse graaf woont sinds dit jaar in Cheserex, op een boogscheut van Van Damme. Volgens ­Bilan bezit hij een vermogen van 1,5 à 2 miljard Zwitserse frank. Terwijl Van Damme gek is van voetbal – hij is bestuurder bij Anderlecht – is Van der Straten fan van races. Tot 2015 was hij geldschieter van autoraceteam Marc VDS Racing Team.

Kuifje

De andere nieuwkomer in de lijst, André Marchandise, is een ondernemer uit het Naamse. Hij stond samen met zijn broer Michel aan de wieg van Trafic, een non-fooddiscount (à la Action) met meer dan 80 vestigingen, voornamelijk in Wallonië.

De vier andere Belgen zijn trouwe ‘klanten’ van de jaarlijkse rijkenlijst. ‘Suikerbaron’ Guy Ullens de Schooten (83) maakte fortuin toen hij de Tiense suikerraffinaderij verkocht aan de Duitse groep Sudzücker en kocht zich vervolgens in bij het Amerikaanse Weight Watchers. Fanny Rodwell (83) is de weduwe van Kuifjes geestelijke vader Hergé, die in 1983 overleed. Samen met haar tweede man Nick waakt ze als een moederkloek over de nalatenschap van de stripfiguur. Eric De Vocht maakte dan weer naam én fortuin als vastgoedpromotor. Hij herontwikkelde onder meer Tour & Taxis in Brussel.

(lees verder onder de foto)

Over de zevende Belgische Zwitser, de familie Claude Robert, is bijzonder weinig bekend. Eind jaren 80 en in de jaren 90 was ene Claude Robert afgevaardigd bestuurder van de farmabedrijven Therabel en Thissen, waarvan de roots teruggaan tot 1885.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer