© Theo Derkinderen

Drastische maatregelen in Willebroek na granaataanslag: politiecontroles zonder aanleiding en shishabars gebannen

De gemeente Willebroek neemt drastische maatregelen na de granaataanslag van maandagochtend. Zo mag de politie vanaf nu zonder enige aanleiding identiteitscontroles uitvoeren en zijn shishabars, cafés waar een waterpijp kan gerookt worden, niet meer welkom op het grondgebied.

Theo Derkinderen

De granaataanslag van maandagochtend zinderde ook dinsdag nog na in Willebroek. De hele ochtend was er overleg tussen de burgemeester en de politie. Maandagavond al besliste burgemeester Eddy Bevers (N-VA) om de procedure op te starten om de geviseerde shishabar Lounge Havana te sluiten. “Als de openbare veiligheid in het gedrang komt, kan ik een artikel in de nieuwe gemeentewet inroepen om de vergunning van de zaak te schorsen voor een periode van drie maanden”, zegt Bevers. “En na twee incidenten met een granaat kan wel gesteld worden dat de veiligheid van de uitbater, klanten, buren en voorbijgangers in het gedrang komt. Er volgt nu spoedig een hoorzitting met de uitbaters van de shishabar in kwestie. Nadien kan de schorsing effectief worden.”

Ondermijnende criminaliteit

De burgemeester wil intussen nog een stap verder gaan. “Shishabars en andere dubieuze zaken waarin criminele organisaties actief zijn, zijn vanaf nu niet meer welkom in Willebroek. Ik ga er juridisch alles aan doen om zulke zaken tegen te houden. We moeten alles uit de kast halen om de ondermijnende criminaliteit te stoppen. We willen ons handelscentrum kwalitatief versterken en inzetten op de leefbaarheid. Dat kan niet wanneer er zaken actief zijn die gelinkt zijn aan het criminele milieu en waarin zaken gebeuren die het daglicht niet mogen zien. De maat is vol. Ik heb ook een sterk vermoeden dat handelszaken zoals shishabars onmogelijk winstgevend kunnen zijn.”

Extra controles

Ondertussen ondertekende de Willebroekse burgemeester een nieuwe verordening die het de politie makkelijker moet maken om identiteitscontroles uit te voeren. “Door de verordening is het de politie toegestaan om zonder reden en zonder aanleiding controles van mensen uit te voeren. Normaal gezien moeten politiemensen een reden hebben om iemand te controleren, nu dus niet meer. En er zullen ook extra controles worden uitgevoerd.”

Het onderzoek naar de granaataanslag van maandagochtend is in volle gang. Voorlopig zijn de daders nog voortvluchtig en is het nog niet helemaal zeker wat de aanleiding voor de (tweede) granaataanslag was. Al gaan de speurders wel uit van een afrekening of waarschuwing in het drugsmilieu.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER